0q9w8e 發表於 2021-5-25 19:01

qunow 發表於 2021-5-25 18:56
啱啱喺北角轉出鰂魚涌個位見到架33X,仲少人過976

可能北角落一堆呢

053h4 發表於 2021-5-25 19:17

天空之神 發表於 2021-5-25 19:21

LN9267 發表於 2021-5-22 14:03
師兄說了一個重要消息,看來Bravo想逐步透過新巴提供60-64歲長者半價優惠,解決路線重組問題。
...

唔使FF 啦

已經改返65 up

LN9267 發表於 2021-5-25 19:22

剛剛坐了33X,數碼港總站大概上了16至19人,數碼港中途站上了三人。
華富上了一人,置富上了五人,薄扶林村上了兩人,瑪麗上了兩人。

在置富落了一人,HKU落了兩人(其中一人原本想坐30X去HKU)。
太康樓總站最多人落車,有10多人落車。

在數碼港商場門口及置富花園總站有巴士公司員工派發33X傳單,叫做盡了力。
給一點時間它吧,隨着知名度提升,客量會有所改善。

kay 發表於 2021-5-25 23:15

下繁班33X係試逆向客
睇東區需求有幾大
不過有版友講過逆向客無想像咁多
下繁呢班車客量可能只係反映實況

不過如果30X長遠30分一班非繁
其實33X都可以30分一班服務

例如數碼港30X開00 30,33X開15 45

但見69非繁個死款
巴士公司應該戒心好重

paul2357paul 發表於 2021-5-25 23:24

kay 發表於 2021-5-25 23:15
下繁班33X係試逆向客
睇東區需求有幾大
不過有版友講過逆向客無想像咁多

33X東行淨係做東區放工客唔夠,
梗係宣傳埋轉601,619,613去觀塘區快捷。
正如線王970系都係要靠大量轉車客搭夠。

ryumew 發表於 2021-5-25 23:42

paul2357paul 發表於 2021-5-25 23:24
33X東行淨係做東區放工客唔夠,
梗係宣傳埋轉601,619,613去觀塘區快捷。
正如線王970系都係要靠大量轉 ...

轉613肯定唔會,九巴獨營喎

boco1211 發表於 2021-5-26 00:00

LN9267 發表於 2021-5-25 19:22
剛剛坐了33X,數碼港總站大概上了16至19人,數碼港中途站上了三人。
華富上了一人,置富上了五人,薄扶林村 ...

可能本身班車有啲晏,就到數碼港班客就唔到薄扶林班客,去到薄扶林都起碼六點半左右,之前試過幾次五點幾坐970X過海,五點幾果段時間薄扶林都好多人

另外知唔知新加8點鐘班車多唔多人?

170214 發表於 2021-5-26 00:07

053h4 發表於 2021-5-25 19:17
如果33X失敗,以後薄扶林道唔洗諗開新跨區線

又唔一定,去大埔中心/鳳園/古洞都有一定機會,畢竟33x主要是在測試薄扶林<=>東區的客量,和薄扶林人對貴價長途車的接受程度沒太大關連

LN9267 發表於 2021-5-26 00:08

boco1211 發表於 2021-5-26 00:00
可能本身班車有啲晏,就到數碼港班客就唔到薄扶林班客,去到薄扶林都起碼六點半左右,之前試過幾次五點幾 ...

基本上不可能一班車做數碼港及瑪麗放工客,瑪麗四五時許就多人,六時後已經開始少人,長遠33X應該在下繁加一班車去做瑪麗放工客。
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15
查看完整版本: 新巴 33X 加班