KW2523 發表於 2021-7-5 21:08

182南行行告士打道應該大獲, 北行隔得比較遠又未至於要摺線, 要通車後再觀望
88R作為NR有第一城貼錢就更加冇可能摺

不過ERL過海後103有必要同170/182一齊行窩打老道? 有冇同113搞下嘅空間呢

ky927 發表於 2021-7-5 21:18

我反而覺得新界東西兩邊嘅過海線與市區始終有距離,無市區過海線影響咁大,因為搭市區線加埋塞車時間就吸引力再細啲

PC2625 發表於 2021-7-6 00:07

始終繁時與非繁一定有差距, 除了目的地位置是否就腳及路線是否轉折外, 繁時乘客會優先考慮行程時間, 而非繁時只要路面情況正常/可接受, 行程時間反而較次要, 正如荃灣線通車近四十年, 當年的紅隧線除了 105, 114 後來配合西隧通車變了 905 及 914, 而117 及 917 是異數外, 102, 104 及 112 大部份跟地鐵走線一樣的過海線未至於被荃灣線(消滅), 只是班次上應客量變化作調整而已, 至於新界過海線, 不要忘記原區/原線會繼續不斷發展, 人口變化會導致交通需求充滿變數 !

groom1002 發表於 2021-7-6 00:16

最多減班,唔會CUT

石頭 發表於 2021-7-6 00:44

103?點睇都應該係109取消而唔係103啦!

東鐵一過海,何文田站去紅磡站轉東鐵,搭1個站已經係過左海~

咁鐵路搭兩三個站應該唔使10分鐘,計埋轉車+等車約20分鐘,

愛民村行去何文田站約10分鐘,最盡都係30分鐘,仲要係非繁時先咁耐~

109而家非繁時等車+搭車都差唔多30分鐘~

到時可能103食埋109~

Man@MFHK 發表於 2021-7-6 01:15

咪係!
113死都未到103死啦;P

dydx 發表於 2021-7-6 10:18

PC2625 發表於 2021-7-6 00:07
始終繁時與非繁一定有差距, 除了目的地位置是否就腳及路線是否轉折外, 繁時乘客會優先考慮行程時間, 而非 ...
仲有171同半條TWL重疊都未到趕客級班次
SIL通咗車仲鬆動咗

油旺入南區紅隧唔係太塞都寧願搭返171

AMNF21 發表於 2021-7-6 10:23

仲有條104,佢減班走唔甩
301真頭可以講Bye bye

JCTK 發表於 2021-7-6 10:26

103要行伊利沙伯醫院果邊, 同109係公主道一左一右, 係都113縮短到港澳碼頭兜何文田食埋109.

JCTK 發表於 2021-7-6 10:27

AMNF21 發表於 2021-7-6 10:23
仲有條104,佢減班走唔甩
301真頭可以講Bye bye

睇唔到條104可以點生存落去添
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 東鐵過海段 傳延至明年第三季落成