JCTK 發表於 2021-7-15 18:41

tszhinchan3 發表於 2021-7-15 17:10
唔關大老山塞車問題,係容帝死咬果三分鐘搞到取消!

然後九巴乘機取消完抽走果幾部車?

Anonymous 發表於 2021-7-15 21:54

tszhinchan3 發表於 2021-7-15 08:36
問題係你拉左87D去烏溪沙,馬鞍山段一定係要跟89D咁行。
當年A41P由耀安拉去烏溪沙,雅典居同下富寶搞到 ...

又或者咁講,其實拉唔拉入十四鄉都冇問題
只要87D改恆耀直出,馬市特快,其實維持原線總站都問題不大

HV7025 發表於 2021-7-16 08:38

HG6729 發表於 2021-7-15 17:03
87D有排都未變廢線

變唔變廢線由九巴決定
如果九巴因為而家嘅客量下降,而選擇喺班次手起刀落,好大機會進入客量進一步下降、再cut班嘅惡性循環
咁想唔變廢線都幾難
喺九龍以至沙田,都搵到唔少呢啲cut班cut到家道中落、甚至就快執笠嘅昔日大線

Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-16 11:29

ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-15 01:45
相對空載又唔係絕對空載
一去到呢啲位又要要拗得一個人係咪都叫有人

咁幾多客先叫夠先?
又諗下同時段其他路線客量又如何

分新界段當然唔易
但分九龍段可以俾你想像中更加困難
單單係而家多客又穩陣既路段
直接削減服務已經趕客
同一時間走去搶班競爭多左既客
一係九巴肯倒車落去做which is大家都知唔會
另一個結果就係兩邊一齊疏

拉埋81C落水
最起碼係有車出俾你做重組先
281X驚唔夠客既都係個句啦
唔行獅隧改行青沙做下77區青沙轉車

cz9328 發表於 2021-7-16 18:38

有時會懷疑沙廠在派車方面似乎放棄了 87D......

派直梯低載車有時可能係無可避免,但派著呢架(部份)沙廠司機口中嘅極品 RA221俾 87D,相信去到旺角,後車已經追到,甚至忍唔住爬頭。

S3bl430 發表於 2021-7-16 19:51

cz9328 發表於 2021-7-16 18:38
有時會懷疑沙廠在派車方面似乎放棄了 87D......

派直梯低載車有時可能係無可避免,但派著呢架(部份)沙廠司 ...

部車有問題遮,關條線乜事,
多掛牌車自然多機會派中依d極品

九巴派車無乜準則,46X日日派低載車啦(掛牌經常和88k跳飛機)

Kingston_Kwan 發表於 2021-7-17 00:22

GZ9464 發表於 2021-7-15 01:19
頭先夜晚8點幾坐81C
8分鐘班次都有70個咁入獅隧, 不過新翠都落咗接近30個
唔算好差啦, 80跌得跨張好多

80下繁都要6/7分鐘一班先識頂閘, 以前開4/5已經飛埋黃大仙

80P更加慘烈, Cut到8分鐘一班, 未到隆亨連窗口位都坐唔講, 但因為隆亨無客流失, 而家條龍仲長過以往任何一個時期。上晒隆亨客之後都係企人走,好少頂閘了。

matchnacu 發表於 2021-7-18 10:34

我平時放工坐81C返MOS,以往去到青年會,上層有機會無坐,但慢慢變窗位大致坐滿,現在仲有小量窗位可以選擇坐,而沿窩打老道上,客量明顯少咗。

至於287X(有時我會响富榮上車,大圍轉車),自疫情後,287X多數有位坐,唔洗企,奧運站客都少咗。所以究竟是疫情問題引致客量下降,還是"斷碼"線影響力就真係唔知。

就我而言,坐巴士要45-50分鐘,但鐵路要30-35分鐘(由鐵站行返屋企都要10分鐘),呢個時間差會令我繼續保巴,但81C最大問題係獅隧塞車問題,呢個係麻煩事,兀下兀下入獅隧觀感唔太理想

Kingston_Kwan 發表於 2021-7-18 22:27

matchnacu 發表於 2021-7-18 10:34
我平時放工坐81C返MOS,以往去到青年會,上層有機會無坐,但慢慢變窗位大致坐滿,現在仲有小量窗位可以選擇 ...

287X食81C客, 因為287X深入沙角乙明, 有位坐嘅機會多過81C (但唔一定快過81C,因為窩打老道到獅隧係塞燈&慢車居多, 287X係可以喺左轉亞皆老街塞死:))
有堆客係287X轉803 (當803無位/排長龍會上返81C, 但顯徑站開左後情況明顯好轉)

Kingston_Kwan 發表於 2021-7-18 22:36

流星☆雨 發表於 2021-7-14 00:33
夜晚,10點前後都叫難啲
但7~8點零屯馬開7分鐘一班,都仲可以有位由尖東紅磡坐到入沙田馬鞍山

其實呢, 試過6月30日22:45左右, 喺紅磡上車返顯徑, 係坐滿企少少人, 呢堆人唔洗問一定大部分係尖東上, 所以唔好睇少跌客情況。而且無得你坐

總之假期前夕晚上返新界東, 紅磡出發都係坐返東鐵轉馬鐵著數D

同埋尖東或之前果堆客, 多數都係轉東鐵, 而家唔洗落車, 去到大圍先轉 (除非你目的地係九龍塘), 紅磡已經失去有位坐/倒頭車優勢
頁: 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16
查看完整版本: 關注九巴81C, 87D客量急跌問題