S3bl430 發表於 2021-7-14 12:20

好似尖沙咀依種無得贏既位就策略性Hea做啦...

就算287D跟280X/271X上公路,
最多都係快87D 5分鐘左右(按:271和271X行車時間差唔多)
即係原本1小時車程縮短至55分鐘,
對比屯馬線尖東往馬鞍山約40分鐘,
仍然要輸九條街

尖西上公路亦唔見得好有勝算
就好似我星期一搭港鐵由柯士甸站到顯徑咁,全程也只是20分鐘
對比之前搭過81C尖東不停站特快至大圍站,道路完全唔塞車時都要約15-20分鐘才到大圍站
只要廣東道或青沙出口塞一塞車,咁條特快線就跑唔贏地鐵
仲未計有没有尖西客咁有心等一千零幾班既特快車

好多巴士迷幻想可以通過改道救線,
但87D依種情況,
只有叮噹法寶袋內的"隨意門"才可以讓87D在車程上可以打瓜港鐵

RyanPun 發表於 2021-7-14 12:28

Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-14 12:17
仲要一不離二開埋條281E
巴士最大敵人根本就係巴士公司自己

佢有仲面開281E先好嘢,論面皮厚佢真係冇人能及,屎水頂盡都係發爛渣。

YY487 發表於 2021-7-14 12:30

RyanPun 發表於 2021-7-14 12:32

S3bl430 發表於 2021-7-14 12:20
好似尖沙咀依種無得贏既位就策略性Hea做啦...

就算287D跟280X/271X上公路,

我朝早屯馬綫烏溪沙去何文田都要35分,尖東返馬鞍山何來約30分鐘,你寫約40分鐘就差唔多,計計埋埋45分就正常速度。

tszhinchan3 發表於 2021-7-14 13:23

天空之神 發表於 2021-7-14 12:13
十四鄉係Sell HK 既,你預左老九會大攪果區既對外交通都得

好大機會連烏龜沙以外既地方都唔停出公路

而家87E只開上下繁,行T7算正常,但非繁咁行一定冇客,所以要同馬鞍台同雅景台夾就係咁解。
BTW如果十四鄉發展之後,十八區就要再劃過,一係就劃埋入沙田,如果唔係就要個個比$14出九龍。

HV7025 發表於 2021-7-14 13:39

THomas20010808 發表於 2021-7-14 11:02
旺角、油麻地班客都仲叫keep到,尖沙咀嗰啲客就真係冇啦

如果因為整體客量下降而選擇cut 87D班,旺角油麻地客都會被趕走
留意油麻地係可以搭綠色線去何文田轉屯馬返馬鞍山,相信愈來愈多人會咁行
明知87D唔夠快,客源會流失去鐵路,但九巴嘅應對方案竟然係開更慢嘅287D
我諗都可以見證又一條昔日線王陷落

tszhinchan3 發表於 2021-7-14 13:41

HV7025 發表於 2021-7-14 13:39
如果因為整體客量下降而選擇cut 87D班,旺角油麻地客都會被趕走
留意油麻地係可以搭綠色線去何文田轉屯馬 ...

仲有就係287D開下繁,根本同上繁5班唔經亞公角街班次完全冇關係,但九巴竟然話因為要撥資源比287D而取消果五班。
你話奇唔奇怪?

Enviro50D 發表於 2021-7-14 14:25

81C/87D/281A 3架條線宜家走左好多尖沙咀客,經常油麻地後吉車去尖沙咀,係281A仲有廣東道頂住;反而81/280X/287X就差唔多

其實5C/ 6C/ 6F都差左唔少,見過幾次6C/ 6F下繁下路吉車遊街,最多都係滿窗口位

215X呢排返藍田頂返閘 (見過連續兩班高載都頂),不過九龍站方向最多都係企,仲要好鬆動,cut班應該有佢份

99MAN 發表於 2021-7-14 14:40

tszhinchan3 發表於 2021-7-14 08:52
目前十四鄉未發展成熟,我覺得馬鞍山最理想拆線方法可以參考980X同981P馬鞍山走線。
第一類係烏溪沙開, ...

係存在第二類走線嘅情況下反對第一類走線經亞公角街。

天空之神 發表於 2021-7-14 15:06

tszhinchan3 發表於 2021-7-14 13:23
而家87E只開上下繁,行T7算正常,但非繁咁行一定冇客,所以要同馬鞍台同雅景台夾就係咁解。
BTW如果十四 ...

老九就係想馬鞍山都upgrade 埋
X89D 已是一例
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 關注九巴81C, 87D客量急跌問題