3ASV174 發表於 2021-7-16 15:50

JX9097 發表於 2021-7-15 23:39
咁仲奇怪
呢期690P其實係多咗人坐
(我喺寶林站上車)

山上客會自己睇住嗰期隧道情況調節搭邊班車
班客唔會搭死 0738 0747 0802 0815,但來來去去都係同一班人

0815 班車之前明顯少咗人
應該就係你見到 0802 班車多客嗰期,今年復課後 690 擺明寶林有班客走咗無回頭

JX9097 發表於 2021-7-16 15:57

3ASV174 發表於 2021-7-16 14:41
康城無全日地鐵出市區 + 無車海小巴出市區搶客 + 98 直上轉車站 + 觀塘道轉乘 + 少唔止一半巴士選擇 + 98 7 ...

不如拎埋杏花邨嚟比好無?杏花邨直頭連8都養唔起

P.S. 識就笑死,唔識就嚇死

poondriver 發表於 2021-7-16 16:00

GW5878 發表於 2021-7-16 15:26
我睇到呢份野係咁
1. 690 客量同當年 692 差唔多, 應該要直接取消
2. 98 797 既然開埋九龍方向轉車站都咁 ...

797就已經上左rpp 話拉左去新蒲崗 98九巴繁時密密開就應該代表淨食繁時夠做
即係做左野 完

3ASV174 發表於 2021-7-16 16:05

poondriver 發表於 2021-7-16 16:00
797就已經上左rpp 話拉左去新蒲崗 98九巴繁時密密開就應該代表淨食繁時夠做
即係做左野 完
...

98 朝早出城低客量
但入工業邨出埋加班都頂閘,唔知佢眼紅人地乜嘢

GW5878 發表於 2021-7-16 16:06

98 朝早出城低客量

即係朝早出城 + 下繁入城有改善空間 晨早講左日出康城比坑口更加養唔起巴士;P

poondriver 發表於 2021-7-16 16:11

kay 發表於 2021-7-16 15:50
你應該用對家思維解讀就會睇到D數其實SHOW出黎有咩前提
不過你應該睇唔到前提係咩,所以先咁回

特登做條數等佢睇落差唔多就真係諗唔明
理論上有轉車站應該會令到每條線多人坐至真 特登做數差唔多的話其實係咪想兜個圈暗示個站廢到冇用?做到咁只係為左個report 好睇d?

poondriver 發表於 2021-7-16 16:12

GW5878 發表於 2021-7-16 16:06
即係朝早出城 + 下繁入城有改善空間 晨早講左日出康城比坑口更加養唔起巴士

所以新巴做緊野救線了 九巴都為左d工業村客加班
但佢地冇諗過要拉入坑口咁解囉;P

kc_loo 發表於 2021-7-16 16:14

98 朝早出城低客量

如果係咁即是好大機會98 呢班客係298E 換過來, 整體上來講巴士客無因98多得好多

JX9097 發表於 2021-7-16 16:20

poondriver 發表於 2021-7-16 15:13
其實都唔係冇野睇 佢對比個地點 除左690p 唔知點解由寶康變左做東隧之後其實都冇咩問題
同埋只係佢個啟用 ...

以我坐690嘅經驗(放工時間同晚飯後)
每次將轉都有人上落

teddybus 發表於 2021-7-16 16:21

3ASV174 發表於 2021-7-16 14:41
康城無全日地鐵出市區 + 無車海小巴出市區搶客 + 98 直上轉車站 + 觀塘道轉乘 + 少唔止一半巴士選擇 + 98 7 ...

可能98D坑口直出特靠落轉車站嘅興田居民擠爆呢
難怪坑口大帝對興田搶將隧資源視而不見啦
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9
查看完整版本: 九巴98平均載客率由9%增長至26%