天空之神 發表於 2021-7-20 12:37

Quanta 發表於 2021-7-20 12:32
2438咩嚟?
9號唔到鑽石山
有埋E23出雙向分段呢一招,

伊利沙伯果部機本身比 30X 用

唔到鑽石山咪執個 3B 比佢
其實 3B 延長去九龍站有大致同樣效果
但會同 E23 更多重疊

talktogether 發表於 2021-7-20 12:41

85X也應該取消吧,跟屯馬嚴重重疊,屯馬有烏溪沙至尖東月票的

石頭 發表於 2021-7-20 13:08

天空之神 發表於 2021-7-20 12:20
第一城上車要兜廣源
第一城上 84M 平過 82X

第一城上84M平82X $0.2,但唔見好多人搭喎,平日早繁都開到20-25分一班車,
假日更係0900後全部25-30分先一班車,點加車?

另一邊係兜廣源既82X開到全日11-15分一班車喎~

而且,第一城人唔介意兜廣源喎,銀城街見過本來排84M條隊既,有82X黎到上哂車喎~

84M回程樂富至黃大仙上車貴過82X喎,咁介意果$0.2,咁我單向取消回程服務囉!

82X照樣依原計劃延長至樂富做循環點/改雙向總站(其實都唔大分別,可以再傾),

所有84M去到樂富之後全部變82X,樂富開經鳳舞街及黃大仙總站返回原線!

leo_ku 發表於 2021-7-20 13:20

letter_li 發表於 2021-7-20 13:54

kay 發表於 2021-7-19 22:27
5萬睇你本身賺幾多

我當人均6蚊計

你都亂咁計, 一個營業額, 一個盈利, 你就用營業額數字去對比盈利.

kay 發表於 2021-7-20 14:15

letter_li 發表於 2021-7-20 13:54
你都亂咁計, 一個營業額, 一個盈利, 你就用營業額數字去對比盈利.

點解唔可以咁計
收少左既錢最尾都會係P/L反映

唔通九汽收少一億
盈利可以維持不變?

而且我有提出假設九巴維持現時情況運作
已經未計通漲上升因素

善巴盤數就係好例子
早幾年收入少左
該財政年度已經即時反映賺少左/虧損

到善巴收入升返以往水平
但唔好意思
成本都翻一翻
依舊虧損

九巴2019年賺得個3億
屯馬都足以令佢蝕錢
所以九巴先有樣學樣發窮惡

係收入下降/停滯不前
但成本仍然上升
根本香港地做巴士仲衰過其他生意

89X 發表於 2021-7-20 15:48

天空之神 發表於 2021-7-20 12:20
第一城上車要兜廣源
第一城上 84M 平過 82X

以石門站的方便程度,應該大部份人都搭屯馬線
就算 82X 改去石門,相信都係去到廣源先有多啲人上車

但係單靠廣源又未必夠客,點都要再經啲地方以確保客量
如果去第一城或者濱景花園又會繼續同 84M 重疊

咁倒不如由 82X 取代 84M 一條線做哂濱景/第一城/廣源

天空之神 發表於 2021-7-20 19:13

石頭 發表於 2021-7-20 13:08
第一城上84M平82X $0.2,但唔見好多人搭喎,平日早繁都開到20-25分一班車,
假日更係0900後全部25-30分先 ...

幾年前已經建議同時被 ban 過
如果石門無客不如直接縮 82X 去廣源,唔使左兜右兜
縮到 20 分一班
同時 84M 變返 20 分一班都好

B.B.B. 發表於 2021-7-20 21:40

十I

唔係話拎條590 黎做打城巴架咩

89X 發表於 2021-7-21 01:52

天空之神 發表於 2021-7-20 19:13
幾年前已經建議同時被 ban 過
如果石門無客不如直接縮 82X 去廣源,唔使左兜右兜
縮到 20 分一班

如果 82X 縮到廣源未必夠客
83X 都要延長至水泉澳先可以全日
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 屯馬通車取消四線 九巴:現只考慮取消286M