kei_hk 發表於 2021-8-31 11:59

AE367 發表於 2021-8-31 10:27
X42C加星期六日服務先啦......

增加青衣島內的轉乘先啦......

長安人表示﹐在東九龍見到X42C 都無用。
我唔介意比多$1﹐但係返唔到長安。
無理由楓樹窩體育館行返長安 or 比多程車錢。:L

Tobia28 發表於 2021-8-31 12:37

住長安既搭42c啦,時間唔會差幾多

ATS131@45 發表於 2021-8-31 13:03

41 肯同43b互跳飛機未?

dd2019 發表於 2021-8-31 13:05

仲未提早油塘早上開出時間

ky927 發表於 2021-8-31 13:17

無敵風火輪 發表於 2021-8-31 11:54
49X加個雙向分段食左43B啦

一條楊屋道,一條沙咀道喎

kei_hk 發表於 2021-8-31 13:17

Tobia28 發表於 2021-8-31 12:37
住長安既搭42c啦,時間唔會差幾多

唔好以為鑽石山/黃大仙係好容易上車﹐X42C 係幫到手的。

ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-31 13:45

kei_hk 發表於 2021-8-31 13:17
唔好以為鑽石山/黃大仙係好容易上車﹐X42C 係幫到手的。
又唔係有轉車站,42C上唔到車係條綫本身服務問題應該要改善服務要唔係本末倒置要X42X去長安做成資源浪費同重疊
或提供其他誘因令X42C服務範圍乘客上X42C而唔上42C而騰出42C空位比長安客
既然強行要X42C幫手就應自行諗辦法行返去或搭多程返去

hk20020062 發表於 2021-8-31 13:55

天空之神 發表於 2021-8-31 11:49
美景去青衣邨同長安?

長遠就係要 43B 改行楊屋道避開同 243M 重疊
長遠係 243M 改行青衣西路做區內特快、改行荃富街青山公路加快回車

kei_hk 發表於 2021-8-31 14:07

ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-31 13:45
又唔係有轉車站,42C上唔到車係條綫本身服務問題應該要改善服務要唔係本末倒置要X42X去長安做成資源浪費同 ...
首先﹐我無叫X42C 拉入長安﹐只係想九巴增加青衣島內轉乘﹐資源上無用多到的。

其次﹐X42C 係貴 $1的。如果42C 真係任何時間都清到客﹐乘客就不用考慮多付 $1。

以事論事﹐自從有了X42C 後﹐42C 的確係比以前好﹐特別係與X42C的相約班次﹐比以前容易上車。

但係受塞車高危區影響﹐班次有時被拉疏了﹐乘客積聚﹐就會出現頂閘上唔到車。
此情況唔係影響一兩班車﹐有時接下來三四班車都清唔番積聚的客。

此問題﹐除非固定安排踢吉車去中途載﹐否則都幾難處理。

X42C 絕對係救命之作﹐幫到42C 處理班次失準做成的影響。
既然九巴都好難針對外來因素影響的班次失準﹐增加青衣島內的轉乘﹐不失為一個好方法。

註 : 增加青衣島內的轉乘﹐亦惠及青敬路的乘客(249M/249X轉乘)。
之前亦有口痕友講﹐在美景轉乘42A/43A可以更快回到長亨。;P

kei_hk 發表於 2021-8-31 14:10

hk20020062 發表於 2021-8-31 13:55
長遠係 243M 改行青衣西路做區內特快

根本 43B/243M 一早要大執﹐利用轉乘去提升/優化青衣島內的走線。

頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 九巴 X42C 加強服務,43B 減班