kingprowm 發表於 2021-9-17 09:50

teddybus 發表於 2021-9-16 20:04
支持41兜荔景山!
支持取消41,開新線青衣經荔景山出美孚!

都冇乜人搭 45 46 去PMH

大部份都去美孚搭車海 90P

kingprowm 發表於 2021-9-17 09:53

xdxd 發表於 2021-9-17 07:10
首先,jpoon師兄係問緊你點樣由紅磡出佐敦;
其次,紅土↔青衣需求真係低,241X有做旺角都比版友話客源不 ...

青衣長安特快出旺角我就點都唔信冇市場

241X 一雞兩味絕對有得做,大不了做大 241X 陰乾平線 44

最憎搭 44 要兜荔枝角道,汝州街,比較鍾意搭 41,比較舒服

yoho 發表於 2021-9-17 09:55

S3bl430 發表於 2021-9-17 09:28
我見早上8點多出九龍方向85B客量略為回升, 用高載車叫做坐滿窗口位多小小上公路,只能說佢唔係早繁大圍獅 ...

89B每班車客量似乎差過85,但始終85疏少少。
唔明89B,明明通左去鑽石山都一排,但屯門線全線通車客量好似再跌左啲咁

tkglobe 發表於 2021-9-17 10:00

xdxd 發表於 2021-9-16 20:18
其實話差又唔係,只係相比起其他線(例如係12A、5C等等客量基數大嘅線)就跌得甘啲
同埋796X喺時間上又唔 ...

坑寶人基本上係無視796系係將轉轉798/694,所以你見到佢哋冇上車係好正常

yoho 發表於 2021-9-17 10:05

RyanPun 發表於 2021-9-16 18:54
87D唔似屯馬綫影響最大,至少晚繁係仲識得頂閘,87D晚繁用車多,中間是但一個站比人頂一頂、食咗幾盞紅燈 ...

夜晚2000經窩打老道,見到87D北行客量真係同以前差天共地唔好講頂閘,坐滿窗口都已經算好
一架坐滿窗口,後車就冇乜客咁
87D一定會再減車

81C就唔駛講,嚇死人級別。有晚睇返ETA,九巴都好厚待佢,正正常常開10分鐘一班
宜家窩打老道北行,每車架客量比較有保証只係得271/ 72X/ 182/ 182X,但182/ 182X出年都會死埋

PS: 獅隧宜家塞車,2000都可以仲到九龍塘會,啲客轉搭鐵其實都好正常

teddybus 發表於 2021-9-17 10:12

kingprowm 發表於 2021-9-17 09:50
都冇乜人搭 45 46 去PMH

大部份都去美孚搭車海 90P
你唔搭,見唔到唔代表冇!
你鐘意一程過出紅土就得,人哋就唔可以一程過到PMH嘅!

RyanPun 發表於 2021-9-17 10:23

夜晚2000經窩打老道,見到87D北行客量真係同以前差天共地唔好講頂閘,坐滿窗口都已經算好
一架坐滿窗口, ...

咁神奇,因為你地講嘅8點晚繁後,我好少會喺嗰個時間上87D。呢排我晚繁搭親都爆哂棚過隧道,我多數6點後總站上車,通常係碧街差唔多滿座、山東街開始企人,係琴晚撞正一拖3嘅最尾嗰部,就你地講嘅坐滿窗口位。

S3bl430 發表於 2021-9-17 10:26

一架坐滿窗口, ...

疫情下好多路線客量都走左樣.
我見過晚上9點74X去到四美街拖卡, 前者未坐滿(仍有不小位置),後者幾乎吉車

kingprowm 發表於 2021-9-17 10:37

teddybus 發表於 2021-9-17 10:12
你唔搭,見唔到唔代表冇!
你鐘意一程過出紅土就得,人哋就唔可以一程過到PMH嘅!
...

所以結論咪 41 45 都唔應該取消,我從來覺得兩線並存沒有問題,係你地惡意針對 41,成日積極爭取取消 41,好似有錢分咁

仲有多一樣野,青衣出九龍,日間線最夜有車搭係 41,呢樣野冇野可代替,連 N241 都唔得,又貴又兜

teddybus 發表於 2021-9-17 10:50

kingprowm 發表於 2021-9-17 10:37
所以結論咪 41 45 都唔應該取消,我從來覺得兩線並存沒有問題,係你地惡意針對 41,成日積極爭取取消 41 ...
因為41真係冇,45係得你見到冇!
更何況,我一早講咗,你咁鐘意41呢個冧把
大可以呑併45,青北經荔景山落美孚
滿足埋你成日嗌取消45嘅慾望
同埋唔知你住青北咁夜仲出街做乜
不過你唔想搭N241,仲有港鐵幫到你
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 屯馬線通車後,何紅巴士觀察