ATSE40 發表於 2021-10-13 16:36

九巴 234D 加班

上午加至三班,下午加至兩班,分別開 0715、0722、0735 及 1810、1830。由 2021.10.18 起生效。

ref.:https://search.kmb.hk/KMBWebSite/AnnouncementPicture.ashx?url=1634107404_2872_0.pdf

284 發表於 2021-10-14 13:21

區區都開線直達,塞爆觀塘

hadboy5 發表於 2021-10-14 13:54

會不會怕左將來又招標

lsc04d11 發表於 2021-10-14 14:32

284 發表於 2021-10-14 13:21
區區都開線直達,塞爆觀塘

加一班者

喺政府角度 佢會以為加多幾班車 會令3,4個司機放棄揸車再理想啲 就以1換1百嫁喇

EX-TL 發表於 2021-10-14 14:43

請問回程現時幾點鐘到達青龍頭總站, 跟九巴官方76.6分鐘相差得多嗎?

Ricky403 發表於 2021-10-14 16:21

EX-TL 發表於 2021-10-14 14:43
請問回程現時幾點鐘到達青龍頭總站, 跟九巴官方76.6分鐘相差得多嗎?

回程通常1930左右到荃灣落公路,照計應該相差唔遠

284 發表於 2021-10-14 19:10

加一班者

喺政府角度 佢會以為加多幾班車 會令3,4個司機放棄揸車再理想啲 就以1換1百嫁喇 ...

當年運輸署為免尖沙咀塞車,所有新線只能去到佐敦道落車轉鐵,而家觀塘點解唔去鑽石山轉鐵?

lsc04d11 發表於 2021-10-14 19:15

當年運輸署為免尖沙咀塞車,所有新線只能去到佐敦道落車轉鐵,而家觀塘點解唔去鑽石山轉鐵? ...

234D既路線策劃 如果係都要轉 倒不如做52X深井村/浪翠園開特班 海韻後兩站到荔枝角站轉得喇

觀塘難啲鑽石山轉鐵
以你個比喻似乎去油塘就迫客藍田/觀塘轉鐵 就貼合啲
同埋都做緊
不過近年都多左幾條線去油塘

Ricky403 發表於 2021-10-14 19:15

當年運輸署為免尖沙咀塞車,所有新線只能去到佐敦道落車轉鐵,而家觀塘點解唔去鑽石山轉鐵? ...

未畀人插夠咩

巴士的膠 發表於 2021-10-14 20:12

加一班者

喺政府角度 佢會以為加多幾班車 會令3,4個司機放棄揸車再理想啲 就以1換1百嫁喇 ...

應該加嘅係巴士專線,巴士唔塞,而搭的士要塞,巴士咪贏囉。例如由時代廣場去九龍,巴士直剷紅隧,其他車要兜大圈,巴士市佔會比較好。

如果觀塘去龍翔道可以封咗U形橋俾巴士行,其他車全部經斧山道調頭甚至改經牛頭角上山,除時彩虹交匯處都少一堆車用。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 九巴 234D 加班