石頭 發表於 2021-11-8 00:18

天空之神 發表於 2021-11-6 10:49
其實18 都唔應該再出海壇街同荔枝角道,太重口味

改行聚魚道就算啦

其實18應該縮短去欽洲街,深旺道都無咩人搭佢~

hokachung 發表於 2021-11-8 01:07

石頭 發表於 2021-11-8 00:18
其實18應該縮短去欽洲街,深旺道都無咩人搭佢~

欽洲街總站要自轉一圈麗閣邨先返到荔枝角道,根本同去深旺道總站無分別
起碼要縮到奧運站或者維港灣總站先慳到車

10598C 發表於 2021-11-8 05:07

FBI2 發表於 2021-11-7 19:44
由於某fb群組指明要我行一次,因為會於時間許可情況下,特登去行一次並拍片,証明何文田村行去何文田站絕 ...

以前周不時係何文田邨穿何文田站落歐化搭車

其實何文田邨行過去唔算好遠,尤其何文田人一早行慣曬,加上如果係去大西北,行遠少少搭車都可接受
何文田邨由山腳行到上頂都有行人通道,係到常樂街嗰度一小段冇瓦遮頭
之後一直都有通道駁去地鐵站,全程唔洗過馬路,路程都係10-12分鐘
最大問題係何文田站本身好深
何文田邨去到地鐵站出口,都仲要行多5-8分鐘先到月台

所以短程都仲有客/啲人索性行落山,遠程嘅大部分落曬地底
尤其旺角同九龍城啲交通出咗名有幾好,行老遠去地底穩陣過搭巴士塞係度
短程嚟講巴士又唔夠小巴鬥,唯一有啲競爭力咪去深水埗同觀塘 - 超過步行距離但又唔係太遠,又係比較多人去嘅地方

遲啲火車過埋海更加唔敢想像

10598C 發表於 2021-11-8 05:12

tina 發表於 2021-11-7 23:05
城巴不知幾鍾意E21A
左手打37H,右手打18/41/45

其實就算8蚊廉價青衣-機場(同長亨平價去旺角)都係搶緊龍運九巴客

on11358 發表於 2021-11-8 06:28

s3m89 發表於 2021-11-7 19:51
紅小上車位置近君逸山,對愛民居民落旺角方向係冇咁方便。愛民旺角紅小就算總站坐唔滿,喺公開大學係可以 ...

18而家啲客主要做何文田來往旺角街市,成條線新填地街站上得最耐,如果改行窩打老道就連街市客都無埋。

HV7025 發表於 2021-11-8 08:28

想請教一下資深嘅師兄,其實18有無風光過?

小弟童年經常要去何文田探親,對何文田交通都有啲體驗
何文田呢堆路線班次垃圾,唔係近年嘅事,早喺30年前我仲係細路時已經係咁
嗰陣8 18 41 45已經經常等廿幾分先有車,尤其41 45呢pair當年已經玩廿幾分鐘兩班
109中巴年代中巴都好疏,好似有緣先見到車咁
就算17班次當年都好唔穩定
總之熱狗年代成個何文田啲巴士都好惡等

當年屋企人都好少帶我搭18
愛民近公主道嗰幾座普遍都會行衛理道,俊民苑嗰頭就搭紅頂
有時旺角道上何文田,18 41 45三條班次一擔擔,通常都係等中45,多條18好似無咩分別咁
所以我嘅印象,18好多好多年前已經唔係靠旺角食糊
到之後全冷,18試過用AM,但AM上落客不便,真係唔啱呢啲阿婆流水線用,嗰陣開始有討論區,見討論都好多怨言
2005-2010左右,18用雙層,有一排好似唔少時段都有15/20分班,比較易等,嗰排可能係18歷史上服務最好嘅時期
再之後單層試過歸,用AVC,但為時唔長
近年班次陰啲陰啲減,呢樣就大部分市區線不能幸免嘅事,但18本來班次已經差,減完嘅數字比其他路線嚇人啲咁解

但整體嚟講,18好似自90年代,班次客量就已經係咁上下
想問以前仲有深水埗碼頭嘅年代,18會唔會風光過近30年?

0q9w8e 發表於 2021-11-8 08:30

10598C 發表於 2021-11-8 05:07
以前周不時係何文田邨穿何文田站落歐化搭車

其實何文田邨行過去唔算好遠,尤其何文田人一早行慣曬,加上 ...

一係拉埋22M上何文田做九商區客

LAK2 發表於 2021-11-8 08:47

on11358 發表於 2021-11-8 06:28
18而家啲客主要做何文田來往旺角街市,成條線新填地街站上得最耐,如果改行窩打老道就連街市客都無埋。
...

咁計如果當年41改得成
18可能已經消失左

10598C 發表於 2021-11-8 10:40

0q9w8e 發表於 2021-11-8 08:30
一係拉埋22M上何文田做九商區客

九巴會同你開條X17兜商貿區截糊

0q9w8e 發表於 2021-11-8 10:44

10598C 發表於 2021-11-8 10:40
九巴會同你開條X17兜商貿區截糊

佢要開一早開咗
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9