SE7378 發表於 2021-11-8 14:19

JX9097 發表於 2021-11-8 14:09
印象中淘大有大量客搭2A/ 28上樂華而且28行下路(尖碼方向),距離鐵有一段距離
與其話28唔夠客,不如話 ...

但隔離篇文話 28 屯馬全通後,最繁忙半個鐘先得果五成幾載客率,
跌幅比起本身通車前預告要取消嘅 11 仲要高,似乎唔係收得太平可解釋到。

至於下路尖咀,連主幹 5C 都跌到得翻四成幾載客率,睇怕 28 都 ⋯⋯

GU9338 發表於 2021-11-8 14:27

真心唔明點解多年來完全無任何改線去避開死亡交叉
6C 6F 28 30X 轉出去塞除咗趕客仲有咩效果 ?

ricky 發表於 2021-11-8 14:31

SE7378 發表於 2021-11-8 14:03
唔出奇,28 獨市位得樂華,淘大客倉又近九龍灣站,
九工又有 297/608(九龍方向)爭食,紅土尖咀大部分被屯 ...

去尖沙咀有213X爭食

JX9097 發表於 2021-11-8 14:59

SE7378 發表於 2021-11-8 14:19
但隔離篇文話 28 屯馬全通後,最繁忙半個鐘先得果五成幾載客率,
跌幅比起本身通車前預告要取消嘅 11 仲 ...

28依家似係頭重(土瓜灣前)腳輕(土瓜灣後)所以變得好睇唔好食
(若果連5C都跌成咁嘅時候)

SilentHill 發表於 2021-11-8 15:16

GU9338 發表於 2021-11-8 14:27
真心唔明點解多年來完全無任何改線去避開死亡交叉
6C 6F 28 30X 轉出去塞除咗趕客仲有咩效果 ? ...

其實應該俾28行晒下路, 去到黃埔跟8P出尖咀
原路有晒13X, 213X補位之餘, 又可以俾佐敦谷區有車出紅磡
完全唔明點解唔活用下啲新道路(其實而家唔算新)

andrewyl 發表於 2021-11-8 15:26

Cut 下 , Cut 下 , 不如玩轉乘直接 cut 28,
就將 213X 兜入樂華,尖碼。
(1)2A <> 3B / 5 (樂華 往 土瓜灣)
       3B/5 加停富豪東方。
(2)3B / 5 <> 2A (土瓜灣 往 樂華)
(3)213X (樂華 <> 尖碼 , 所謂特快)
(4)213P 朝早樂華特車 (樂華 > 尖碼)

啱曬尻口味。

WN4156 發表於 2021-11-8 16:09

嘩,洗唔洗玩到同31B同級呀?最疏15跌到25。

WN4156 發表於 2021-11-8 16:10

kay 發表於 2021-11-8 13:58
28最繁忙半小時85%都無
比人起勢咁減都無計

根本就唔合理,要半小時內班班爆先唔使減,企人都可能唔達標。

AV230-HC2110 發表於 2021-11-8 16:52

JX9097 發表於 2021-11-8 14:08
放心
5A就算運櫈都唔會減

點解5A可以唔減?🤔

m_rd08 發表於 2021-11-8 16:54

kay 發表於 2021-11-8 13:58
28最繁忙半小時85%都無
比人起勢咁減都無計

放心,6C下星期又減啦…(連埋6X一齊)
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 九巴 5、6C、6X、26、28、74K、85M、85X、215X、270、N271 調整班次