tszhinchan3 發表於 2021-11-10 08:18

當日85X全日講到要同屯馬綫一較高下,而家只係岩岩開戰就先扯定白旗:lol:lol

jocosben 發表於 2021-11-10 08:25

RyanPun 發表於 2021-11-9 22:28
87D係我自己估,89D係早期喺屯馬綫通車前(定一期通車後)有流傳過有份,咁當然真定假冇人知。
...

89D係一期,二期運輸處係無出名單

HV7025 發表於 2021-11-10 08:33

nchmt 發表於 2021-11-9 22:23
好老實講 2200呢啲時間可以做到6分一架 仲要可以上到4成真係相當了不起
好多線2200做緊15 20分鐘一架都掹 ...

87D仲有今時今日嘅客量,呢個頻密班次佔咗大部分功勞
本身走線唔算吸引,係頻密班次成功穩定軍心,保留乘客對87D嘅慣性收視
如果87D減到落雙位數班次,最大賣點消失,我估新港城恆安客量會大幅流失俾鐵,到時就步81C後塵

tszhinchan3 發表於 2021-11-10 08:37

本身走線唔算吸引,係頻密班次成功穩定軍心,保留乘 ...

尖沙咀應該會跌大量客,但旺角油麻地應該保到

都係果句,要怪就怪當日容大帝破壞87D同81C重組

dtfaiwong 發表於 2021-11-10 09:20

本身走線唔算吸引,係頻密班次成功穩定軍心,保留乘 ...

尤其係夜晚9點後返馬鞍山仲密過屯馬線,又有位坐,佐敦旺角多數客會繼續搭87D

kay 發表於 2021-11-10 09:33

沙田計近年劈得最勁應該係80
而且80依然仲有水位減

89D收9.4,80收7.8
貴既或者可以留一留

另一方面85X都比89D平

反而係朝早有機會執一執89D X89D 89P
睇下有無機會焗多D人上X89D

tszhinchan3 發表於 2021-11-10 10:26

而且80依然仲有水位減

89D上繁直行雅典居,山上客比哂X89D

Snoopy@FB8617 發表於 2021-11-10 11:07

tszhinchan3 發表於 2021-11-10 08:37
尖沙咀應該會跌大量客,但旺角油麻地應該保到

都係果句,要怪就怪當日容大帝破壞87D同81C重組

又嚟?
唔知邊一邊聰明到假日河東大圍連車都無得搭呢?

S3bl430 發表於 2021-11-10 11:16

而且80依然仲有水位減

80下繁至晚上係有減班空間,至於上繁基本上已經達到合理客量,唔需要急住搞
80和89D唔太一樣, 80本身係一條流水線,有時一程由觀塘往美林的班次,九龍區內落10幾個,隆亨顯徑上10個客,令到佢雖然過獅隧時客量較少,但總體收入仍算合理.

如果80減班,九龍批流水客可能會落左地鐵站, 沙田區就要286X入顯徑街serve返批客

YY487 發表於 2021-11-10 11:51

頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 九巴 5、6C、6X、26、28、74K、85M、85X、215X、270、N271 調整班次