chamberlain 發表於 2021-11-11 16:46

278x 發表於 2021-11-11 14:38
以一條短途線嚟講, 270都真係做得好差
本身都成日偷雞開10-15無定向
北區人放得工返到上水多數都過7點之後, ...

270都做到咁真係冇人性,當翠麗天平客係狗咁撚
兩邊幾乎獨市都冇心做,送晒啲人保鐵
翠麗直程孤城咁,明明人口都唔少,得277E同70K

Quanta 發表於 2021-11-11 16:48

kay 發表於 2021-11-9 17:33
最繁忙半小時無85%

你拎過咁多數據

仲85%?仲計企位每平方米企6人?
上年已經出咗文件改4人啦喎
加車就話要時間準備資源拖下先實施啫
減車冇理由仲用舊標準囉

kay 發表於 2021-11-11 17:02

Quanta 發表於 2021-11-11 16:48
仲85%?仲計企位每平方米企6人?
上年已經出咗文件改4人啦喎
加車就話要時間準備資源拖下先實施啫

我睇返新聞
改4人同75%只係話最快2021年中實施
但實施左未我未搵到證據

但上一ROUND屯馬減班,依然係85%

但就算75%為界
85 85A 85B 85S 85M 286M 80 80P 89 6F 5C 3B 28 11 11K 12A
呢堆都係可以減

另外有堆寫左7成結果減左班有
85X 6C

busnrail_fans 發表於 2021-11-11 17:05

chamberlain 發表於 2021-11-11 16:46
翠麗直程孤城咁,明明人 ...

但係出市中心搭鐵,又唔想行路/踩單車嘅話,都係要靠270:'(
真心想504小巴可以開枝散葉、發大嚟搞,迫厹可以做好270,又或者直接將270吞拼:lol

andy92 發表於 2021-11-11 17:12

busnrail_fans 發表於 2021-11-11 17:05
但係出市中心搭鐵,又唔想行路/踩單車嘅話,都係要靠270
真心想504小巴可以開枝散葉、發大嚟搞,迫厹 ...

爭取上水站整回贈機俾 261, 277E 做落車分段好過

xdxd 發表於 2021-11-11 17:49

kay 發表於 2021-11-11 17:02
我睇返新聞
改4人同75%只係話最快2021年中實施
但實施左未我未搵到證據

個問題係
你數客 都要同人講邊度數

好似5C咁 係有跌客
但四成喺中段係冇乜可能
12A同理 日中唔少時間都頂閘下唔係好知點得出六成幾呢個數

唔係話所有線都唔值減班 85系 11系嗰啲一定有流失 6F直頭時不時運凳
但起碼資料透明少少 唔係亂減大線

kay 發表於 2021-11-11 18:12

xdxd 發表於 2021-11-11 17:49
個問題係
你數客 都要同人講邊度數

人地睇最高載客點唔係睇你由頭到尾載左幾多人

一程車可以載百幾人但唔到85%機率係有

有疑難咪問政府睇佢仲可以比到幾多資料

hongkonger1997 發表於 2021-11-11 19:09

ATSE40 發表於 2021-11-11 13:19
下週減班亦包括九巴 5 及 270。
富山開

相比下路堆路線,5減班幅度不算大,只是尖碼方向大部份時間減至15-20

講真,5/11行上路對正土瓜灣站,無可能唔跌客

jocosben 發表於 2021-11-11 19:21

翠麗直程孤城咁,明明人 ...

我覺得翠麗交通既困局正正就係人口少但又自成一角,客源唔夠,上水開既線要做翠麗就要轉登兜入去,d客又唔鐘意(其實277E, 70K, 673P就係咁既情況)

GM 發表於 2021-11-11 20:52

WN4156 發表於 2021-11-11 14:11
270 7-10分鐘以咁短程已經疏,仲要假日 1800後15-20?佢唔關屯馬事!
上水站返天平翠麗 277E同270同價
277E依幾年不斷加班
附近又無新樓 總客量不變
270的客量跌幅可想而知

咁大的減幅 TD應該覆核過先出到街
可能CUT車+加時

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20
查看完整版本: 九巴 5、6C、6X、26、28、74K、85M、85X、215X、270、N271 調整班次