10897106606 發表於 2021-12-4 11:59

ccchhhuuunnn 發表於 2021-12-4 13:20

10897106606 發表於 2021-12-4 11:59
有一個方法,就係唔經景峰,改經井財街,低少兩枝大燈之餘,又可以解釋紅橋冇直車去九東之問題
...
自從67MX唔入井財街,井財街出嚟綠燈時間好似短咗,每轉燈大概只放到3-5架車,經常要兩轉燈先出到,加埋井財街中間多咗兩枝行人過路紅綠燈。如果要等兩轉燈就隨時慢過行出面。

andy92 發表於 2021-12-5 01:36

ccchhhuuunnn 發表於 2021-12-4 13:20
自從67MX唔入井財街,井財街出嚟綠燈時間好似短咗,每轉燈大概只放到3-5架車,經常要兩轉燈先出到,加埋井 ...

井財街尾左轉青公個彎位未必行到 12 米車

平時見 K51 行 11.3 已經踩雙白線

10897106606 發表於 2021-12-5 08:32

arfung 發表於 2021-12-5 09:57

自從67MX唔入井財街,井財街出嚟綠燈時間好似短咗,每轉燈大概只放到3-5架車,經常要兩轉燈先出到,加埋井 ...

我覺得根本要解決問題就係青公那3組燈要重新調教。
尤其景峰徑那一組經常製造塞車,早繁情況越見嚴重。
7點幾學生返學時,南行車龍有時會去到近鳳地天橋,連埋排隊埋站上落客。
之前話預10分鐘通過呢段路(67M/X 258P 261 267X 960S A33X),但近排有時都做唔到。

景峰徑路口,有輕鐵過路時,其實應考慮平行無阻佢既青公南行北行同時放綠燈,相信會好好多。
只是南行要留一條線只排左轉,結果直行得番一線,但綠燈時間大幅提升其實都值得。

he_01 發表於 2021-12-5 10:09

arfung 發表於 2021-12-5 09:57
我覺得根本要解決問題就係青公那3組燈要重新調教。
尤其景峰徑那一組經常製造塞車,早繁情況越見嚴重。
7 ...

再唔係狠心啲 南行改做不准左轉 迫入景峰徑/新墟徑嘅車兜井財街
咁樣就可以兩條線都唔受輕鐵燈號影響
當年杯渡路東行都唔比右轉屯門鄉事會路南行 直至架空工程之後先比

ccchhhuuunnn 發表於 2021-12-5 10:20

he_01 發表於 2021-12-5 10:09
再唔係狠心啲 南行改做不准左轉 迫入景峰徑/新墟徑嘅車兜井財街
咁樣就可以兩條線都唔受輕鐵燈號影響
當 ...

唔畀北行右轉就有用啫,南行唔畀左轉其實冇分別。因為轉左冇獨立行車綫同燈,本身就跟南行直去一齊。除非拆到轉左有獨立燈同獨立綫,不過得兩條綫,剩得一條綫直去又係塞死。

真正狠心我會想直頭想封咗新墟徑個路口,景峰籃球場條緊急通道改做普通車道,所有車經景峰徑入新墟徑。(當然路權業權等問題可能好複雜)同時井財街改南行單向,中間兩組紅綠燈改做班馬綫

天空之神 發表於 2021-12-5 10:22

ccchhhuuunnn 發表於 2021-12-5 10:20
唔畀北行右轉就有用啫,南行唔畀左轉其實冇分別。因為轉左冇獨立行車綫同燈,本身就跟南行直去一齊。除非 ...

景峰徑已經塞到爆彩好無仲塞車落去

ccchhhuuunnn 發表於 2021-12-5 10:38

10897106606 發表於 2021-12-5 08:32
67X仲行井財街嘅時候已經有ATE掛牌

樓上講K51轉左,不過而家講緊出九龍,所以其實唔關事
講返轉左,窄轉闊應該唔係太難,最多都係越綫,反正井財街都係一條綫出,唔會有人平排一齊轉

he_01 發表於 2021-12-5 10:57

唔畀北行右轉就有用啫,南行唔畀左轉其實冇分別。因為轉左冇獨立行車綫同燈,本身就跟南行直去一齊。除非 ...

本身我咁講純粹見北行有獨立綫同燈號
南行就會好似你咁講得返單線 一係就睇下南行鏟起部份樹睇下比唔比到獨立綫左轉
頁: 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26 27 28
查看完整版本: 九巴62P, 62X, 259D消息