ccchhhuuunnn 發表於 2021-12-15 17:50

arfung 發表於 2021-12-15 17:19
先不談62X轉乘優惠比258/9D少,純講班次:

個人覺得新62X全日服務範圍的「潛在客量」(VIP區加少少置樂三 ...
三十幾年歷史62X唔知係因為同61X共存而攤薄咗需求同重要性定係條線得罪咗厹高層
咁多年加班加服務時間永遠冇份反而258/9D先後全日
白板年代間間廠堆舊AL掉曬做後備,佢可以唯二兩條線掛足3部AL(另一部新殼AL喺57M)
轉乘優惠又少過人

反正老狗覺得屯轉清客重要過直車客,259D就算真係(直車)需求少過但密過62X都唔意外
反正VIP區駁屯轉本身就供過於求(先唔理62X服務埋景峰兆康南)

nokia 發表於 2021-12-15 17:50

冇市中心,直出屯門公路,相對會多人用返58M出轉車站轉

User12345678910 發表於 2021-12-15 18:40

nokia 發表於 2021-12-15 17:50
冇市中心,直出屯門公路,相對會多人用返58M出轉車站轉

我相信有人會改搭屯馬綫,兜安定安友隨時比直出慢10分鐘

AtrHenu 發表於 2021-12-15 18:51

lsc04d11 發表於 2021-12-14 20:43
最期待62X唔加番少左既轉乘九巴一貫風格好彩佢出左月票呢回事。。。 對我冇乜影響 ...

我諗紅巴點都會學258D做法一樣幫62X加返少少轉乘,否則班人都唔會噤容易俾259D飛走.:lol

ccchhhuuunnn 發表於 2021-12-15 19:22

AtrHenu 發表於 2021-12-15 18:51
我諗紅巴點都會學258D做法一樣幫62X加返少少轉乘,否則班人都唔會噤容易俾259D飛走.
...

以前$4.2轉乘優惠夠話次次跟住票價加幅一齊加,而家咪又係冇跟住加,變相以前同價轉乘代替直達變咗貴咗一毫
反正轉乘優惠又唔會特登傾,掠水年代過咗海就神仙,而家冇咩做唔出

kmb63x 發表於 2021-12-15 22:41

User12345678910 發表於 2021-12-15 18:40
我相信有人會改搭屯馬綫,兜安定安友隨時比直出慢10分鐘

比直出慢10分鐘就一定走唔甩
但係景峰出東九有直車當然等直車
去到轉車站又唔係唔駛等..
返屯門就可以諗叫幾飛
但67系唔似59系同VIP區咁出車海
所以結論仍然係有直車等直車除非送車尾
好似258P肯拉直唔入聚康/兆康一樣抵搭過去轉車站轉
車疏轉車就唔抵,多十分鐘係濕濕碎

ricky 發表於 2021-12-15 22:48

arfung 發表於 2021-12-15 17:19
先不談62X轉乘優惠比258/9D少,純講班次:

個人覺得新62X全日服務範圍的「潛在客量」(VIP區加少少置樂三 ...

三聖及置業同62X都有一段距離,但因為呢啲地方行青山下路,可能行路過去搭去尾站上屯門公路。

shakugan2005 發表於 2021-12-15 23:32

ccchhhuuunnn 發表於 2021-12-15 17:50
三十幾年歷史62X唔知係因為同61X共存而攤薄咗需求同重要性定係條線得罪咗厹高層
咁多年加班加服務時間永遠 ...
258D/259D先後全日而留62X係度明顯係一個陰謀, 係為2009年12月25日及之後鋪路!

屯門市中心唔係VIP唔通大興係VIP? 除非貪得意為轉車而轉車, 有D咩車係屯門市中心搭唔到但就可以去小欖轉車站轉車?

HR1377 發表於 2021-12-16 12:37

為何62X只有回程經V City,去經何福堂書院?

lsc04d11 發表於 2021-12-16 12:49

HR1377 發表於 2021-12-16 12:37
為何62X只有回程經V City,去經何福堂書院?

路況問題者A33X都係咁 不過相信就會有人加句A33X會兜入V city(屯門站總站)
頁: 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 33 34 35 36
查看完整版本: 九巴62P, 62X, 259D消息