asv98.kw131 發表於 2021-11-19 15:38

jocosben 發表於 2021-11-19 15:26
新界不斷發展,但暫時仍然十分缺乏就業機會,大量市民跨區上班,造成明顯單向客流,我認為皇后山行半全日 ...

其實坪輋、沙頭角一帶都好多廠可以返工,但係有好多都係其他區返嚟(主要係大埔同沙田住,亦有九龍區),所以其實點增加就業機會,跨區返工似乎都係香港人嘅選擇。估計只係唔想返工放工都對住同一個地方所以先咁樣。

朝早綠小 52K 往坪輋方向經常排長龍,好多時更加 U turn 兩次排出馬路。78K、79K 上下繁都係雙向客流,79K 下繁往上水多客過返打鼓嶺方向。
在順帶一提,皇后山邨有商場,識朋友係聖安娜地區經理,表示會喺皇后山開聖安娜,所以都應該有好多連鎖商店會喺入邊開。

jocosben 發表於 2021-11-19 15:42

asv98.kw131 發表於 2021-11-19 15:38
其實坪輋、沙頭角一帶都好多廠可以返工,但係有好多都係其他區返嚟(主要係大埔同沙田住,亦有九龍區), ...

朝早坪輋方向逆向客流主要係地盤佬居多,因為東北都仲係比較多工程做緊,但呢d客源唔足以支持條線做雙向06-24

eric278 發表於 2021-11-19 15:42

另一個問題:新線如果開半全日,市區居民入去皇后山新樓視察或安排裝修會十分不便

ricky 發表於 2021-11-19 16:03

eric278 發表於 2021-11-19 15:24
羅庭德議員曾經提及過,皇后山及山麗苑當有鎖匙取就會開線,方便準居民入去睇單位
...

無基本對外交通,無人肯去住

ricky 發表於 2021-11-19 16:06

jocosben 發表於 2021-11-19 15:26
新界不斷發展,但暫時仍然十分缺乏就業機會,大量市民跨區上班,造成明顯單向客流,我認為皇后山行半全日 ...

你所講係半全日單向(好似A38)定半全日雙向(好似62X)?

jocosben 發表於 2021-11-19 16:09

ricky 發表於 2021-11-19 16:06
你所講係半全日單向(好似A38)定半全日雙向(好似62X)?

南行0530-1800/1900
北行1200-2400
呢種比較好

lsc04d11 發表於 2021-11-19 16:26

ricky 發表於 2021-11-19 16:03
無基本對外交通,無人肯去住

78A基本 定係79X係基本?
派得都唔住 告佢濫用公屋啦…
有樓會唔住?

ricky 發表於 2021-11-19 16:43

lsc04d11 發表於 2021-11-19 16:26
78A基本 定係79X係基本?
派得都唔住 告佢濫用公屋啦…
有樓會唔住?

我意思直頭唔要皇后山偏配

ricky 發表於 2021-11-19 16:43

jocosben 發表於 2021-11-19 16:09
南行0530-1800/1900
北行1200-2400
呢種比較好

你要求好高下;P

吳宗錡 發表於 2021-11-19 17:06

照咁睇,運輸署都係堅持78X同79X照原定走線逆走。:'(
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11