cktse 發表於 2021-11-19 21:57

啱啱派鎖匙嗰陣點會有機會令居民習慣一種交通方式?又唔係一派就會即刻入住即刻日日喺呢度開始返工返學。到裝修哂開始入伙、商舖開得七七八八嗰陣先嚟試要點坐車先見真章啦。而家呢個階段都只係開啲路線載佢哋去睇樓啫

eric278 發表於 2021-11-19 22:16

cktse 發表於 2021-11-19 21:57
啱啱派鎖匙嗰陣點會有機會令居民習慣一種交通方式?又唔係一派就會即刻入住即刻日日喺呢度開始返工返學。到 ...
唔講皇后山,就講沙頭角公路沿線村落吧。
以往該處只有78K, 79K及專線小巴出入,近期才有277A繁時往返東九,
新線開辦,就會改變沿線出入的交通模式。

HR1377 發表於 2021-11-19 22:55

cx734 發表於 2021-11-19 21:49
聽聞攞得匙好多都係住返工細路返學都係新界(屯門荃灣),
做市區線都係放血 ...
根據房屋署公屋選區劃分,皇后山邨被劃為新界選區,大部份準居民多數在新界返工返學方便往返居住地區係正常
估計在市區返工返學公屋申請人多數揀市區或擴展市區

https://www.housingauthority.gov ... families/index.html

marcowong1011 發表於 2021-11-19 23:22

HR1377 發表於 2021-11-19 22:55
根據房屋署公屋選區劃分,皇后山邨被劃為新界選區,大部份準居民多數在新界返工返學方便往返居住地區係正 ...
除非係高齡單身, 共享頤年, 天倫樂, 或者排咗超過6 年, 否則係冇可能揀市區
揀邊區同邊度返工返學冇必然關係

cnquate 發表於 2021-11-19 23:25

asv98.kw131 發表於 2021-11-19 17:39
行龍山我都明⋯⋯ 但係九龍都堅持要逆走係乜嘢原因呢⋯⋯

其實逆走唔逆走有乜咁大不了,順路咪得囉
照你咁講,咁將軍澳好多線喺九龍市區都逆走緊啦
呢種設計好處就係可以減少正面競爭,同埋做到頭尾段特快

dennis28a 發表於 2021-11-20 00:02

cnquate 發表於 2021-11-19 23:25
其實逆走唔逆走有乜咁大不了,順路咪得囉
照你咁講,咁將軍澳好多線喺九龍市區都逆走緊啦
呢種設計好處就 ...

西九龍果條都起碼叫旺角特快
但東九龍果條其實下繁返新界慢過順走果下先死

ricky 發表於 2021-11-20 00:05

cx734 發表於 2021-11-19 21:49
聽聞攞得匙好多都係住返工細路返學都係新界(屯門荃灣),
做市區線都係放血 ...

去市區實有返工客

cnquate 發表於 2021-11-20 00:08

dennis28a 發表於 2021-11-20 00:02
西九龍果條都起碼叫旺角特快
但東九龍果條其實下繁返新界慢過順走果下先死 ...

可能諗住啟德上大老山隧道麻煩
先至索性改啟德開,經九龍灣觀塘返新界
好似 797 咁都係偉業街尾站上公路

ricky 發表於 2021-11-20 00:23

eric278 發表於 2021-11-19 21:41
而且因沙頭角公路(軍地至馬尾下)交通變得更方便,不排除有居民遷入沿線村落,或到北區郊遊景點鶴藪、流 ...

都係,唔係無直接車,市區人都唔會特登去郊遊

htpxcw 發表於 2021-11-20 01:11

eric278 發表於 2021-11-19 22:16
唔講皇后山,就講沙頭角公路沿線村落吧。
以往該處只有78K, 79K及專線小巴出入,近期才有277A繁時往返東九 ...
皇后山可以參考聯和墟,大家人口相若
聯和墟現時有小巴車海駁鐵,而且全私樓,相信有一定比例係私家車出入
但搭埋隔離天平+粉中(已經未計呢兩者都可以行去火車站),可以支撐30分班的673(未至於頂閘,但繁時+假期唔少班次接近坐滿)、早繁特班277X(而假期277X有時未到華明都上30-40人)
皇后山樓下冇小巴車海,同聯和墟完全倒轉冇私樓,加埋沙公沿線,整體巴士條件理論上好過聯和墟,我唔認為城巴會點大出血,79X相信可以做到30分班全日

頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14
查看完整版本: 皇后山路線開辦消息