Anonymous 發表於 2022-4-17 12:53

PC2625 發表於 2022-4-17 02:43
西隧通車與中環灣仔繞道通車相距 22 年, 就算 912 涯到這 22 年, 第一, 怡和街客倉的客一早畀你趕走一半或 ...

又咁講,912又唔一定要等到中灣繞先一炮過改嘅
969X嗰種走線都可以掃晒灣銅主要客源嘅,港島方向就要波斯富街轉左入sogo,不過就唔知有冇限制。九龍方向就盧押道轉出去告士打道

不過都係嗰句,要捱到由普通線轉特快線嘅頭十年

JX9097 發表於 2022-4-17 13:31

eecc 發表於 2022-4-16 22:24
反而想知如果當年真係延長2F去豐盛街
究竟會係點調頭

照正路估就係將豐盛街盡頭改做迴旋處

JX9097 發表於 2022-4-17 13:55

EX-TL 發表於 2022-4-17 12:13
尚德邨98年頭入伙, 張圖係99年底, 尚德商場初時未落成, 開咗之後總站亦嚴重唔夠位, 部份路線要擺唐明街東 ...

調景嶺size上其實差唔多
只係對面彩明又起多一個先至「多咗」

hadboy5 發表於 2022-4-17 14:49

Choi 發表於 2022-4-16 16:01
912開得成只會變另一條917
話時話,有冇版友搭過917?

我搭過917,佐敦去中上環超快,但而家仲有效率,6架車做曬成條線

Choi 發表於 2022-4-17 15:53

hadboy5 發表於 2022-4-17 14:49
我搭過917,佐敦去中上環超快,但而家仲有效率,6架車做曬成條線

現在跑下去西九龍只有靠A17

214P_world 發表於 2022-4-17 15:53

FBI2 發表於 2022-4-17 10:32
巴士做大流水已經冇出路,除非收得貴

但巴士公司肯放棄嗎?尤其近年d流水線仍做得唔錯,98A / 796X / 297 / 290A / 290X 做兩水客 都好地地,嚟緊更有 793 / 青將

214P_world 發表於 2022-4-17 15:55

EX-TL 發表於 2022-4-17 12:13
尚德邨98年頭入伙, 張圖係99年底, 尚德商場初時未落成, 開咗之後總站亦嚴重唔夠位, 部份路線要擺唐明街東 ...

起大咗總好過起細咗,調鐵/將鐵PTI大咗 可以一線一坑,寶琳MTR單月台想加車都冇得加

214P_world 發表於 2022-4-17 15:56

jacky03 發表於 2022-4-17 09:48
應該係296D服務返和明苑,跟返個建議走線應該係咁走

為何當時建議去和明苑調頭?

ccicoltd 發表於 2022-4-17 17:58

Anonymous 發表於 2022-4-17 12:53
又咁講,912又唔一定要等到中灣繞先一炮過改嘅
969X嗰種走線都可以掃晒灣銅主要客源嘅,港島方向就要波斯 ...

波斯富街左轉 Sogo,二十多年前的 27 和 930X 拉至摩頓台初期就是這樣走。

ccicoltd 發表於 2022-4-17 18:06

214P_world 發表於 2022-4-17 15:56
為何當時建議去和明苑調頭?

尚德跟和明差不多時間入伙,用一堆新線同時做兩邊也算正常。
我倒想知道為何坑口最後肯放棄三條「坑口直出」296 系。

頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11
查看完整版本: 1998至1999年的九巴路線計劃