KM8453 發表於 2022-5-21 22:42

eckc 發表於 2022-5-21 22:05
仲有265m 269m密過69m好多
265b密過69x好多

以九巴 App 計預定行車時間,雖然條線未落地,但係 269X 有機會比 69X 快。

264R 天瑞至濕地:8 分鐘
65X 濕地至景湖:7 分鐘
69C / 269A 景湖至大欖:12 分鐘
268X 大欖至旺角站:23 分鐘
估計 269X 車程:50 分鐘

69X 天瑞至旺角站:53 分鐘

以上差距仲未計繁忙時間美孚落橋塞車,下繁深水埗等埋站,四大天王塞燈位等等因素。當然,你都可以話 269X 回程要停大角咀,但係天瑞客依家無直車由大角咀返屋企,一樣係有賺喎。

另外,與其問 265M 點解係天水圍 3M 最密,不如問下點解北部對外線網絡咁落後。試下下繁去荃景圍天橋或者大欖隧道口企返兩個鐘,觀察下 265M 同 69M 個上客率,望下 69C vs. 269C 離站客量,天北版友說話已經講得非常克制。

攞出證據,大家先有得傾架嘛!

KM8453 發表於 2022-5-21 22:47

HJ8388-S7 發表於 2022-5-21 22:39
所以 69X 都仲可以天瑞就總站真係執到
仲可以九龍站位靚到咁
不過狗巴都垃圾嘅

265M 加班車好似恩賜咁,話開就開,話收就收。熟客識得轉 69C / 269P,生客見識過九巴差劣服務,第二日就改搭西鐵。

非常認同繼續加 265M 係治標不治本。隔離 967 十幾年黎一直都有大量 BBI 出入銅鑼灣,但係 967X 一開足全晚回程,客量即刻上升,以載客率計相信已經同 969 睇齊,業界應該心知肚明。

tina 發表於 2022-5-21 22:47

HJ8388-S7 發表於 2022-5-21 22:39
所以 69X 都仲可以天瑞就總站真係執到
仲可以九龍站位靚到咁
不過狗巴都垃圾嘅

其實2000年建議開265B個陣係旺角特快落紅磡(都解釋埋265B點解唔係X字尾嘅原因)
之後畀天南人搶線再搞一輪,就變咗慢線

其實265B好多西位,都係天慈、天榮路、荔枝角道、旺角踩唔正。
我印象265B要屈落荔枝角道原因係彌敦道set quota,265B要行下路避quota限制先搞成咁(出奇地回程照停831)

265M一係唔好做,你有心做大佢嘅就麻煩全日3-15
而家半天吊大家都辛苦,繁忙時間就從車尾要等10分鐘來兩架

HJ8388-S7 發表於 2022-5-21 22:48

仲有唔記得講,265B 九龍啲站位咁垃圾屎,天北都仲有一大班客,對佢不離不棄,新填地街呢個站永遠都排到路口轉彎。唔怪得之九巴乜都廢事搞

KM8453 發表於 2022-5-21 22:52

其實2000年建議開265B個陣係旺角特快落紅磡(都解釋埋265B點解唔係X字尾嘅原因)
之後畀天南人搶線再搞一 ...

弼街個分站,52X 停,66X 停,68X 停,270B 都停,係得 265B 唔停。

呢幾年,265B 係新填地街客量有所下降,除左一班人改用 268X 轉 265M/269M,更多人係頂唔順車程實在太太太慢而轉搭西鐵。

但偏偏 265B 客量依然高企,因為太子以北仲係焗搭呢條線,而且走線過時,基本上全天水圍都用到呢條線咁濟。一個站上十個十幾個,去到美孚都足夠企滿人。

HJ8388-S7 發表於 2022-5-21 22:53

KM8453 發表於 2022-5-21 22:47
265M 加班車好似恩賜咁,話開就開,話收就收。熟客識得轉 69C / 269P,生客見識過九巴差劣服務,第二日就 ...

間唔中眾安街又會有特車
69C 269P 欖隧搬後去 265M 度可能會多啲人肯/識轉
有時真係唔知九巴諗乜 濕地又新地樓 西鐵又唔方便
天恒天澤俊宏軒 265M 又爆晒煲
佢都唔好好善用條 269P 直插濕地公園路
之後先去返三湖
佢肯咁都可以搞一嘢搶晒西鐵客啦
仲要成日死跟住 269M 行

JV1376 發表於 2022-5-21 22:55

tina 發表於 2022-5-21 22:09
咁你哋係旺角打爆架69X,保證有特快路線

可惜班次差客量更差,疫情期間連九巴都差d放棄佢 :'(
一早同265B搞天水圍走線重組,兩條線客量咪均勻返囉,但九巴上一兩年講過有意重組,方案就仲未出現

KM8453 發表於 2022-5-21 22:56

HJ8388-S7 發表於 2022-5-21 22:48
仲有唔記得講,265B 九龍啲站位咁垃圾屎,天北都仲有一大班客,對佢不離不棄,新填地街呢個站永遠都排到路 ...
師兄,記得你,過左十幾年,265B 依然排到轉彎。由以前脫班歐二老闆全車坐滿,去到依家 2022 年,除左短暫 14/15 年有小曙光,情況根本無改善過咁濟。

呢幾年我已經厭倦搭 265B,就算 268X 開到幾密,一見到 265M 星期五六夜晚開 15 或者 20 分鐘一班,我一定頭也不回搭西鐵,唔想再俾九巴耍。

HJ8388-S7 發表於 2022-5-21 22:56

之後畀天南人搶線再搞一 ...

265B 出九龍方向九龍段真係俾狗搭
欽洲街入荔枝角道路口又等得耐
荔枝角道燈陣又等得耐
旺角又邊皮停街市

利申
有時唔想 268X<>265M 欖隧要乾煎完頂到上唔到車
先會搭 265B

tina 發表於 2022-5-21 23:00

HJ8388-S7 發表於 2022-5-21 22:56
265B 出九龍方向九龍段真係俾狗搭
欽洲街入荔枝角道路口又等得耐
荔枝角道燈陣又等得耐

始終我搭條265M落到去大欖又要企落尾,回程又要係大欖食風所以我好少咁玩

我通常係搭西鐵轉701出,回就死死氣搭返265B:'(
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20
查看完整版本: 九巴269X開辦消息