tina 發表於 2022-5-22 00:01

KM8453 發表於 2022-5-21 23:54
由葵芳站開出,左轉停埋新都會廣場直上荃灣路,出大欖隧道後跟 269S 特別班次行。

69M 依家都係葵芳站開 ...

oh sor頭先我理解錯以為葵興開掃上去咁其實都可取嘅,坐滿上公路之後隧道口上爆佢

只不過我就更加傾向摺線直接撥落69C 269X:handshake

tina 發表於 2022-5-22 00:02

eckc 發表於 2022-5-21 23:56
點會無客
你看268x 甘爆

268X爆嘅客入面

有人落天北 有人落元朗 有人落洪水橋
但點解冇人落天南嘅?

eckc 發表於 2022-5-22 00:03

tina 發表於 2022-5-21 23:34
同你地解釋完又唔聽,總之269X唔好入天北呀嘛,九巴一定迫害緊天瑞。

68x 268x元朗可以走線一樣
甘點解老九唔可以重組69x
再係天水圍69x 269x 走線一樣呢?

tina 發表於 2022-5-22 00:06

再係天水圍69x 269x 走線一樣呢? ...

元朗幾多人你哋天瑞天耀幾多人?

同埋元朗得條大馬路,唔入大馬路唔通入元朗南?

eckc 發表於 2022-5-22 00:07

tina 發表於 2022-5-22 00:02
268X爆嘅客入面

有人落天北 有人落元朗 有人落洪水橋

如果走左69x會
69x太疏了

tina 發表於 2022-5-22 00:08

eckc 發表於 2022-5-22 00:07
如果走左69x會
69x太疏了

有幾多個呀
每班車咪最多10幾個

同埋你哋又有特快269B,油麻地直走

eckc 發表於 2022-5-22 00:09

其實269x264R 呢d點解唔可以好似N269甘先天南後天北?

KM8453 發表於 2022-5-22 00:10

tina 發表於 2022-5-22 00:01
oh sor頭先我理解錯以為葵興開掃上去咁其實都可取嘅,坐滿上公路之後隧道口上爆佢

只不過我就更加傾向摺 ...
呢個方案仲有幾個好處:

1. 搶返葵芳入元朗而選擇搭西鐵嘅乘客,欖隧轉一轉,容易又快捷。

2. 北區轉車客搭新 269P 轉 279X/978 更快入到上水/粉嶺,加到價之餘,亦可以減輕各城隧線(特別係 46X / 47X / 278X)負擔,仲可以減少繁忙時間大埔公路(沙田段)及吐露港公路對車程嘅影響。(車就元朗出,北區可以享受到特快轉乘,978 沙中通車後有額外載客空間,fair)

3. 分流埋 69M 班轉車客(呀 eckc 話尾站上唔到車 wor)

葵芳站下繁一條隊 69M 入天水圍南,另一條隊 269P 入天水圍北 + 元朗北區特快轉乘客,perfect。

69C / 269X 可以睇下客量再決定,希望九巴會天水圍(尤其天水圍北)加資源。

tina 發表於 2022-5-22 00:11

eckc 發表於 2022-5-22 00:09
其實269x264R 呢d點解唔可以好似N269甘先天南後天北?

N269先天南再天北後天南喎

咁仲衰過落嘉湖北

HJ8388-S7 發表於 2022-5-22 00:12

再係天水圍69x 269x 走線一樣呢? ...

因為 69X 服務範圍不足
服務地區大多近西鐵站
你而家自己 69X 咩班次,68X 拆線前咩班次?
69X 行晒成條彌敦道 係慢但極方便
個客量都只係靠撐起佢而家嘅班次
再拆 269X,跟 69X 嘅服務範圍
兩條線一齊一年後取消都得

仲要而家 269X 又唔係唔停天瑞
而家仲有條近乎邨巴級嘅 69X 都仲要嘈
難為同你同區 住入少少嗰班
連直車去彌敦道都冇
完全唔知有乜好嘈
頁: 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24 25 26
查看完整版本: 九巴269X開辦消息