slsso 發表於 2022-5-20 17:36

kay 發表於 2022-5-20 16:04
睇D官方口吻應該互通
(唔係叫大家同意官方)

巴士公司一直無決心 "優化" 啲現有路線
大改唔講住,但三隧全面補差價轉乘好應該係合理期望

至於紅隧,總結所有紅隧線既港島走線
一個字形容:"老土" "慢" "塞"

依家人少左,紅隧唔爆煲,好有空間做大重組
"密+快+轉車" 定 "疏+慢+直達" 各有優劣

但如果講緊某啲紅隧線要cut 到日間@25 @30, 咁不如正正經重組好過

ccchhhuuunnn 發表於 2022-5-20 17:44

兩岸短途流水對各巴士公司仍然相當吸引,尤其係兩蚊客點搭都得,大搞特快誘因低,相信仍停留102P/106A/118P等上下繁幾班對開模式,最多少修少補

ahken 發表於 2022-5-20 17:48

Gary_B 發表於 2022-5-20 00:26
呢次月票效應強 一定要睇埋六月

同意(仲有唔好忘記有啲人用4月7日開始嘅買3送1月票優惠)

ahken 發表於 2022-5-20 17:52

ky927 發表於 2022-5-20 15:07
無一條遠俾預期低 XDDDD
170.182 真係諗定個告別禮點做。107變疏D都得嘅。

我都覺得108係奇葩

ahken 發表於 2022-5-20 17:55

哈,要做到全面補差額轉乘,睇嚟只有屎水出埋月票咁先成立

個人覺得難度極高

dubbies 發表於 2022-5-20 17:57

ahken 發表於 2022-5-20 17:52
我都覺得108係奇葩

108 港島獨市冇鐵區, 反而留客, 利舞台TIMES D貴客嫌行得遠過九龍夜晚去到譽港灣都見窗口坐滿, 啟晴啟業有人坐, 定係執雞做流水都有得做

反之107個黃竹坑收工客倉提早拔起 (地盤佬超多, 之後上蓋起好都少好大班人)
靠香港仔就得單向客, 仲有170南區段得啖笑,樓上瑪麗客每日5-6超多, 點搶先得?>

ATSE40 發表於 2022-5-20 18:12

neoplan720p 發表於 2022-5-20 01:32
大家當花生食下咪算,
都無確實數字,
就算有,

見到無客咪話跌得比預期多,但如果本身都無咩客,之後見到無客就話跌得多咪又係搞笑。

ky927 發表於 2022-5-20 18:26

流星☆雨 發表於 2022-5-20 15:46
680/681做第一城以東,170做大圍至河畔、沙田站,似乎扯唔埋

182如果要做埋銅鑼灣,又唔知會倒走幾多灣 ...

Agree。所以我話170個客倉不外乎改以182/680/681走線或者重組食左佢。並唔係目前路線嘅走線取代到170

至於170,既然南區去沙田都有佢歷史性嘅用途,我都幾強烈建議試下行薄扶林(新城想唔想有聯營行薄扶林係另一個層次問題🤣)。真係驚無客咪30分鐘+單層,連呢個基本條件都用唔起就無怨啦

流星☆雨 發表於 2022-5-20 18:40

ky927 發表於 2022-5-20 18:26
Agree。所以我話170個客倉不外乎改以182/680/681走線或者重組食左佢。並唔係目前路線嘅走線取代到170

至 ...

我就係想講170銅鑼灣-大圍-沙田站呢段路冇咩空間改……
最多係學之前一位板友建議咁,170港島段跟112/116行,擺北碼

「歷史性嘅用途」,即係得象徵式紀念,實際上冇用咁解啦?
如果做西隧南區,都係做南荃最實際

最多170留返幾班車跟現時行法做晒華富至沙田

cky 發表於 2022-5-20 20:15

dubbies 發表於 2022-5-20 17:57
108 港島獨市冇鐵區, 反而留客, 利舞台TIMES D貴客嫌行得遠過九龍夜晚去到譽港灣都見窗口坐滿, 啟晴啟業 ...

A 出口個 case 咪同美孚中環鰂魚涌轉線咁一樣
條長命斜係長,但成日都人潮滿滿
亦有條件俾漏出嚟客轉投堅拿道養得起 108 112 116 三線

反而油站對出的 117 171 果堆過海
冇上面三線食到正一正
一係兜過油站過去,一係穿過街市貨陣
巴士站路面又窄
所謂比鐵好的優勢當真唔算好大
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20
查看完整版本: 東鐵過海巴士中期報告