Vittorio 發表於 2022-5-20 20:55

city_alexander 發表於 2022-5-19 19:25
我就唔認同呢個講法,始終會有人厭倦左轉右轉既搭車方法,重投巴士懷抱。但乘客坐返巴士時所謂未期報告已 ...

西環真係冇人搭巴士咁我每次西隧影970系次次打爆d人係咩:lol

MCMoore 發表於 2022-5-20 21:17

cky 發表於 2022-5-20 20:15
A 出口個 case 咪同美孚中環鰂魚涌轉線咁一樣
條長命斜係長,但成日都人潮滿滿
亦有條件俾漏出嚟客轉投堅 ...

油站對面都係得啲獨市線多人搭,即係182同789

Choi 發表於 2022-5-20 21:44

流星☆雨 發表於 2022-5-20 18:40
我就係想講170銅鑼灣-大圍-沙田站呢段路冇咩空間改……
最多係學之前一位板友建議咁,170港島段跟112/116 ...

又想南區開又想做銅鑼灣咪一於食103囉;P

Choi 發表於 2022-5-20 21:47

ky927 發表於 2022-5-20 15:42
應該咁講

170客倉係銅鑼灣,呢個客源大可過俾182/680/681(當然涉及重組走線甚至重組路線),整段170要 ...

有西線連970都死,仲搞170?
不過起碼做多十年生意,可以試試

tunghang 發表於 2022-5-20 21:48

ky927 發表於 2022-5-20 15:07
無一條遠俾預期低 XDDDD
170.182 真係諗定個告別禮點做。107變疏D都得嘅。

根本就高估咗東鐵過海對紅土既影響

Choi 發表於 2022-5-20 21:49

S3bl430 發表於 2022-5-20 16:32
咁以182客量流失的情況,以及超過20分鐘一班的班次,依家仲坐182果班客都應該係忠實巴士fans...

如果殺 ...

只要拉900去銅鑼灣(天后),就170/182都玩完

S3bl430 發表於 2022-5-20 21:52

Choi 發表於 2022-5-20 21:49
只要拉900去銅鑼灣(天后),就170/182都玩完

900無可能取代170,182
900也自身難保

Ricky403 發表於 2022-5-20 21:53

Vittorio 發表於 2022-5-20 20:55
西環真係冇人搭巴士咁我每次西隧影970系次次打爆d人係咩

一部打爆嘅970系有幾多西環客?隨時10%都未到

brianso198 發表於 2022-5-20 22:13

cky 發表於 2022-5-18 23:29
三日都算係中期報告?
而且結論係因為有數據支持定純目測?
單單前面的回覆都有人很出無影響、微跌甚至話多 ...
係囉

三日都叫中期既話,
一年叫咩?非常長期?;P

真係笑死

KG1428 發表於 2022-5-20 22:17

流星☆雨 發表於 2022-5-20 18:40
我就係想講170銅鑼灣-大圍-沙田站呢段路冇咩空間改……
最多係學之前一位板友建議咁,170港島段跟112/116 ...

早在30多年前九巴有170銅鑼灣特車

沙田過海線可以咁樣改
182改行西隧改成982(灣仔會展<>愉翠苑)
170分拆
主線(170)(不變)(不經銅鑼灣)(30-40分鐘一班)
副線(170P)(跑馬地下<>駿景園)(15-20分鐘一班)(專注做銅鑼灣)

頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21
查看完整版本: 東鐵過海巴士中期報告