FBI2 發表於 2022-5-29 11:05

柏景灣吹水料數則

前排去柏景灣巴總隔離大食代食飯吹水,打聽到一些未知堅定流既料,不妨跟大家分享下:

1/ 東鐵過海通車後,署方仍然觀察和收集乘客出行變化,以作出適當調整安排,預計最快6月13日開始正式進行第一階段調整。雖然未有詳情,但暫時會鎖定在102,104,107,110,112,116,118,170,171,182,673,681,900,978,981P,982X,985B等線作出深入評估。
2/ 由於早前疫情嚴重,署方並未就屯馬線全通的客量變化作出深入數據調查,但已在5月份恢復,估計7月前後會有第二份調查結果,到時會再比對通車前的客量,再作出適當處理,主要會集中在沙田區和紅土區非過海路線。
3/ 由於有些沙田區和紅土區非過海路線已減到30分鐘一班,但營運情況仍然惡劣,署方考慮縮短有關路線,以節省車輛,但未有詳情。

以上資料純粹食飯聽到,信就信,唔信就唔鬼信。

FBI2 發表於 2022-5-29 11:06

Sorry,打多左116

Choi 發表於 2022-5-29 11:13

究竟系41縮短定241X全日落九碼呢?

FBI2 發表於 2022-5-29 11:23

Choi 發表於 2022-5-29 11:13
究竟系41縮短定241X全日落九碼呢?

和41無關

S3bl430 發表於 2022-5-29 11:24

其中一條線是89B吧

FBI2 發表於 2022-5-29 11:28

S3bl430 發表於 2022-5-29 11:24
其中一條線是89B吧

有關計劃暫未在任何文件出現

ENS529 發表於 2022-5-29 11:54

107跌客情況的確係幾嚴重,
以往放工時間嘅洗車屋人龍已經不再...

但唔行時段制下, 一減就會令到班次好肉酸,好似今日假期咁, 間歇出現10-20分不均班次...

toby_tl10 發表於 2022-5-29 11:58

Quote一下當日樓主貼出嚟嘅減車目標:
101減8
108減3
111減8
116減6
今日四條都榜上無名,繼續觀望定係已經安全?(雖然已經cut咗啲外廠柯打)

115減2
呢條都未出,係咪有其他動作?

Samuel8204 發表於 2022-5-29 12:07

咁神奇,106竟然冇份,仲以為106唔係殺線就縮線🤭

Choi 發表於 2022-5-29 12:14

toby_tl10 發表於 2022-5-29 11:58
Quote一下當日樓主貼出嚟嘅減車目標:
101減8
108減3

唔系話108冇影響咩?
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 柏景灣吹水料數則