hkaiw 發表於 2022-7-22 12:17

運輸署終於出手呼籲長者不要濫用長途及過海巴士

昨晚看到政府宣傳片,提及要善用2元乘車優惠,不應該濫用如未過海便下車,乘搭長途巴士線就未到公路便下車,另外要如一般乘客在公共小巴按了雙向分段後才拍卡等。
https://m.youtube.com/watch?v=huTDzzT-E68

下圖由 hkitalk.media 小編加上

Kj2052 發表於 2022-7-22 12:19

講完又點
D廢老咪又繼續咁做

li1872903 發表於 2022-7-22 12:21

咩叫濫用?如果我買咗九巴月票長途車當短途坐又算唔算濫用?

trident322 發表於 2022-7-22 12:22

同巴士站整個牌,"請讓巴士" 一樣

無聊

edhong 發表於 2022-7-22 12:26

點為之濫用?想要去嘅地方得12同914(假設),係咪要起35度高溫下企到12出現為止?定還是好似呢度啲巴膠咁講有ETA就唔算係等車時間?

toyl 發表於 2022-7-22 12:28

石排頭路去Aeon得960搭到,$2同月票都焗住咁搭架啦!
唔通大熱天時全程行去咩!

KG1428 發表於 2022-7-22 12:29

善用雙向分段收費,笑左?不論搭咩路線,有無用雙向分段收費都是比2元。最多政府送多左錢比巴士公司咁解。

andrewyl 發表於 2022-7-22 12:29

li1872903 發表於 2022-7-22 12:21
咩叫濫用?如果我買咗九巴月票長途車當短途坐又算唔算濫用?
咁唔算濫用,因為已經計係每日 10 程入面,
呢個係個人選擇嚟,比得你咁用就已經預左條數,
尻計唔掂條數,就會再睇下分層收費,
咁呢啲就容後再講。

TO ADMIN69 :

請問我有邊個粗口字寫左係度?
唔通係個 “尻” 字 ?
你嘅中文水平又幾高呢?
你睇下 Wiki 點樣解釋呢個字先啦 !!
https://zh-yue.m.wikipedia.org/wiki/%E5%B0%BB

nwfb1001 發表於 2022-7-22 12:30

邊條法例唔俾?

KG1428 發表於 2022-7-22 12:32

edhong 發表於 2022-7-22 12:26
點為之濫用?想要去嘅地方得12同914(假設),係咪要起35度高溫下企到12出現為止?定還是好似呢度啲巴膠咁 ...

老人家就係總之見咩車就上邊架,不理路線長定短/平定貴。見101都幾多老人家未過海就下車。最跨張就係960,往港島方向未上屯門公路就已經下車。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 運輸署終於出手呼籲長者不要濫用長途及過海巴士