S3bl430 發表於 2022-9-2 21:55

FBI2 發表於 2022-9-2 20:49
另外,據了解,城巴56將新增6個分站,未知站位,懷疑直接延長至皇后山。
關於56

(1)如果是屯門段改動
如果由和田延長至屯門站,唔經田景,我數到只停6個站
屯門站、屯門消防局、鳴琴站、石排站、何壽基小學/青田遊樂場、寶田

經洪水橋而唔停洪福邨, 要加停6-7個站,唔停妙法寺, 也算是符合要求
往上水方向:藍地站、青磚圍、泥圍站、亦園村、鍾屋村站、洪水橋站

往屯門方向:洪水橋站、鍾屋村、亦園村、泥圍、福亨村、妙法寺、藍地站

==================================
(2)如果是北區段改動:

如果係天平延長至皇后山,唔知56經唔經聯和墟
唔經既話,正常只會加4-5個新站
皇府山、(馬適路可能加多個站)、龍躍頭、皇后山總站、山麗苑、皇后山總站

經聯和墟既話、跟九巴正常會加7個站, skip 粉嶺樓路就只停6個新站
皇府山、粉嶺樓路、宣道小學/海聯廣場、逸峯/安樂村、龍躍頭、皇后山總站、山麗苑、皇后山總站

如果學巴士迷玩膠,要行龍山隧道,79X皇后山至龍山要停10個站

我覺得56似是會改動屯門區路線

m_rd08 發表於 2022-9-2 21:56

AVBWU291 發表於 2022-9-2 21:52
目前只能透露 3774 - 3779,共 6 個 新增 巴士站。

其實我同佢都唔知實際詳情係點,只係咁啱呢6個號碼再加皇后山個3個站有出56通告先咁講;P

kay 發表於 2022-9-2 21:58

HT408 發表於 2022-9-2 21:29
好多學校線都冇回程
又要補課,又要留堂
開得幾多班?

咁劉國勳都唔收貨

不過羅庭德應該嫌
運吉同劉國勳打龍通就真

呢個情況同當年三彩有D似
又係一開波咩都無
之後民建聯就逐條爭返黎

爛區係比地區人士爭取政績之用

m_rd08 發表於 2022-9-2 22:07

關於56

(1)如果是屯門段改動

應該只係北區段改,行馬適路去皇后山 (新增6個站柱)
(估計係: 皇府山、榮輝中心、龍躍頭)

但係一出56呢個消息,運吉又要頭痛了...;P

jocosben 發表於 2022-9-2 22:08

關於56

(1)如果是屯門段改動

經洪水橋機會極微,變左同261p 80%路線重疊

dominic023 發表於 2022-9-2 22:11

但係一出56呢個消息,運吉又要頭痛了...

如果56真係延長又做逆向同分段收費,睇得出兩條巴士線嘅行法,一條順時針一條逆時針咁走,算唔算又劃左區?

S3bl430 發表於 2022-9-2 22:12

但係一出56呢個消息,運吉又要頭痛了...

我對56全日意見不大,如果運輸署ban北區分段, 應該會變成另一條797
如果為左做北區皇后山而將56全日,
我真係恭喜善水呀, 北區就算坐滿, 北區至屯門段載空,都可以蝕到喊

如果要拆一條上水短途線, 小巴反枱都似

又話招標線唔可以改?

ATE7025 發表於 2022-9-2 22:23

(估計係: 皇府山、榮輝中心、龍躍頭)

奉勸各位切勿跟車太貼

呢單嘢同兩年前101X 個case差唔多,明嘅自然會明

至少直到呢一刻個結局都仲未分解

m_rd08 發表於 2022-9-2 22:27

S3bl430 發表於 2022-9-2 22:12
我對56全日意見不大,如果運輸署ban北區分段, 應該會變成另一條797
如果為左做北區皇后山而將56全日,
我真 ...

咁我相信班住客正常應該想去屯門市中心/元朗大馬路(上水以外)多過去54區既(NOVOLAND有大型商場呢D就後話)
如果咁計,拉276C (或者276)/261X過去皇后山兼全日就啱數,不過就肯定有班人唔鐘意咁姐

當然,依家56係咪真係拉去皇后山都未知,可能只係有人內部FF定D站位又唔定;P
但肯定觸動倒對家神經就梗既;P

kay 發表於 2022-9-2 22:29

m_rd08 發表於 2022-9-2 22:27
咁我相信班住客正常應該想去屯門市中心/元朗大馬路(上水以外)多過去54區既(NOVOLAND有大型商場呢D就後話) ...

如果講挑釁九巴都有
九巴APP打78X 79X
第一件事幫自己78A賣廣告
就算人在沙頭角公路無78A搭都照彈比你
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19
查看完整版本: 九巴將增設78B特別線由皇后山前往粉嶺南及上水