neoplan720p 發表於 2022-9-2 17:21

樂仔〞 發表於 2022-9-2 17:08
交都無用 , 嗰幾條線九巴定城巴做都係死
只係城巴做係雪上加霜
九巴做就同其他北區線攬炒

所以78X之流既線,我支持屎水做。

屎水燒錢唔關我事,
但狗公做既話,即係拎其他上水、粉嶺居民黎玩。

ASV48 發表於 2022-9-2 17:23

FBI2 發表於 2022-9-2 17:13
好簡單,龍馬路一出,左轉就係九巴地盤,右轉就係城巴地盤。

咁點解會有小巴? 

sunhoo 發表於 2022-9-2 17:42

如果一早知679同979今日仍然係極低客量,其實可以唔開住。睇實八達通數據,等到幾只轉車過海組合嘅客加埋有咁上下先開過海直車。

M722 發表於 2022-9-2 17:42

FBI2 發表於 2022-9-2 17:13
好簡單,龍馬路一出,左轉就係九巴地盤,右轉就係城巴地盤。

右轉個間公司好夠義氣,幫手食曬d豬頭骨路線。

hadboy5 發表於 2022-9-2 17:54

sunhoo 發表於 2022-9-2 17:42
如果一早知679同979今日仍然係極低客量,其實可以唔開住。睇實八達通數據,等到幾只轉車過海組合嘅客加埋有 ...

最弊就係,唔開就似荒島,開就係燒錢,城巴左右做人難,不過當然係亂插旗的結果,睇招標路線就係豬頭骨走線,俾九巴做都死,當然九巴做有可能有可能有可能拉277X做主力,招標路線為副,當然幻想是美麗,現實係殘酷

S3bl430 發表於 2022-9-2 18:00

樂仔〞 發表於 2022-9-2 17:17
車個餅就得咁多
叫九巴做 78X 79X 679 979 , 咪等同係其他線搶車
而家開 277A 278A 都唔算抽好多車

東鐵過海後減車潮削減的巴士,已經足夠供應車源給善水和九巴開拓業務板圖

Choi 發表於 2022-9-2 18:01

m_rd08 發表於 2022-9-2 16:36
應該就係啦
可能唔經粉嶺中心

唔爭在拉埋56六國大封相:lol

jocosben 發表於 2022-9-2 18:02

S3bl430 發表於 2022-9-2 18:00
東鐵過海後減車潮削減的巴士,已經足夠供應車源給善水和九巴開拓業務板圖

...

開左皇后山線路後,北區九巴經常收車,根本無從沙中線通車巴士減班中受惠

oldmancheung 發表於 2022-9-2 18:04

ky927 發表於 2022-9-2 17:13
我覺得幾樣野

1)運吉點解無一個廣闊啲嘅視野係要到1/9 先覺有問題?

皇后山同粉嶺南至嘉福,雞嶺迴旋處以南都係屬同校網,學生有相應流動都正常
運輸署無做好前期工作,而家純粹修修補補有關皇后山交通方案

政府對人員溉動好多資料可以好多方向,
例如由房署知道原居地派皇后山,教育局個校網去到邊度,
而傳統上上水係北區總匯,民生上好多野都係上水處理,
全部預計到人流移動,今次明顯係前期功夫做得唔夠

Mercer 發表於 2022-9-2 18:06

oldmancheung 發表於 2022-9-2 18:04
皇后山同粉嶺南至嘉福,雞嶺迴旋處以南都係屬同校網,學生有相應流動都正常
運輸署無做好前期工作,而家純粹 ...

去就近大商場真係最基本, 當你想買對靚DD 既波鞋, 最近都要去上水, 唔駛下下出旺角.

頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15
查看完整版本: 九巴將增設78B特別線由皇后山前往粉嶺南及上水