pcckw 發表於 2022-9-3 09:59

ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-3 08:16
261/261P/261S同44A/44A1已經圍棋式封死曬
其實都唔使諗56可以喺屯門區點樣延長

屯門區延長都得嘅,但只能直行鳴琴路、青雲路,然後經皇珠路入海皇路,湖山路悅湖山莊/經湖景路入屯門碼頭巴總二選一,減少了44A的重疊範圍。

eric278 發表於 2022-9-3 10:26

JH_LE4612 發表於 2022-9-3 06:41
唔好比我批中,某私樓樓盤似乎年尾已經可以交樓,到時運吉用呢個樓盤嚟過橋,以增強對外交通為由拉上去。 ...

是馬適路ONE INNOVALE(預計關鍵日期為31/03/2023)
連該屋苑去粉嶺站的專線小巴都已經招標(9月30日截標)
來源:https://www.gld.gov.hk/egazette/pdf/20222631/cgn202226314213.pdf
(組別1路線b,馬適路至粉嶺站(循環線))

sunhoo 發表於 2022-9-3 10:38

eric278 發表於 2022-9-3 10:26
是馬適路ONE INNOVALE(預計關鍵日期為31/03/2023)
連該屋苑去粉嶺站的專線小巴都已經招標(9月30日截標 ...

呢個屋苑有有蓋天橋駁去聯和墟總站。唔在馬適路加設巴士站都無問題。當然增加小巴線都合理嘅。

eric278 發表於 2022-9-3 10:55

hkt133 發表於 2022-9-3 00:34
如果以效益嚟講,入伙後嘅50M即使旺場,加班亦係食之無味,棄之可惜,雞肋也。
倘若56能夠日後發展成為屯 ...

只怕馬亞木來一個「殺著」:向運輸署申請44A1小巴改為雙向服務,及改經菁田和田。

eric278 發表於 2022-9-3 11:04

sunhoo 發表於 2022-9-3 10:38
呢個屋苑有有蓋天橋駁去聯和墟總站。唔在馬適路加設巴士站都無問題。當然增加小巴線都合理嘅。 ...

馬適路榮輝中心第2座與第3座之間來回程,已經有可作巴士站的停車彎。

transbus 發表於 2022-9-3 12:05

九app出咗圖,
$6.2零分段到尾,
龍躍頭下站塘坑,
聯和墟冇站,
似係借故加273A客價,
多過有心送啲皇后上水

jocosben 發表於 2022-9-3 12:31

transbus 發表於 2022-9-3 12:05
九app出咗圖,
$6.2零分段到尾,
龍躍頭下站塘坑,

運輸署通告都係強調呢條線係主打皇后山去粉嶺南、上水南學校區,去上水的話條線兜大圈咁行,慢小巴一倍,應該都係唔show佢

99MAN 發表於 2022-9-3 14:19

m_rd08 發表於 2022-9-2 21:20
你會唔會搞錯左分站數量

btw另外見到D咁既野

56皇后山正,希望有北區短途收費

HR1377 發表於 2022-9-3 16:07

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2151523-1-1.html

最終城巴計劃將兩個招線新區網絡連通

HR1377 發表於 2022-9-3 16:27

Deleted!!!

頁: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19
查看完整版本: 九巴將增設78B特別線由皇后山前往粉嶺南及上水