tkglobe 發表於 2022-9-30 15:37

li1872903 發表於 2022-9-26 18:16
點解可以投標開全日到最後只開2班?

一開始標書設定已經唔係全日,去到最後跟返標書有咩問題

LAK2 發表於 2022-9-30 17:53

將埔係咪同兩條將馬同一張標?
睇返今次用90/97「衝著城巴南區線而來」
老九將埔編號應該唔係75就係96

話說將軍澳暫時都仲係keep住用90系
其他區除左屯門都已經「淪陷」左

le914 發表於 2022-9-30 18:15

唔係太理解,點解將馬九巴用左90,97,或者將埔可能準備用75或96,跟城巴果堆南區相同號碼路線,有咩關聯。

除非75,90,96,97代表意頭好,用左呢個號碼肯定發大財;否則九巴鐘意點用就點用,城巴都冇乜興趣去理會。

就算當日如果城巴成功投到將馬將埔,我諗佢都冇乜意欲,為左一定要套用呢四個號碼落將軍澳,而去改動原有南區線。

JX9097 發表於 2022-10-1 02:37

deleted

FBI2 發表於 2022-10-1 08:59

75,90,97
呢三個數字係對面海係頹緊

cktse 發表於 2022-10-1 09:51

le914 發表於 2022-9-30 18:15
唔係太理解,點解將馬九巴用左90,97,或者將埔可能準備用75或96,跟城巴果堆南區相同號碼路線,有咩關聯 ...

因為港島公司而家興用無字母號碼做新區線,港島嘅90/97本來都差唔多末期,假若取消嘅話就可以用喺新區線。而家九巴用咗90/97,港島公司再喺鄰近區域開線就唔可以用同一個號碼。再嚟個假設,九巴大埔新線用咗75,咁如果富蝶新線係港島公司中嘅話,佢就唔可以用75嚟做新線嘅號碼。

le914 發表於 2022-10-1 11:02

cktse 發表於 2022-10-1 09:51
因為港島公司而家興用無字母號碼做新區線,港島嘅90/97本來都差唔多末期,假若取消嘅話就可以用喺新區線 ...
我明白啊,假如屎水南區90,97,75,96取消晒,再加上將埔將沙屎水中標,就用得著嘛;

但問題係,我都唔見得90,97,75,96,對屎水嚟講有咩咁特別:即假如當日係城記中標,或者他日再有唔知咩新路線畀城記做,呢四個號碼一定非用不可。

早兩個月開辦果條793,屎水如果真係咁沉迷兩位數字巴士線,都一樣可以改叫90,97,96㗎 (75就唔喇,好似唔太關事);又唔見佢搶閘,爭住取消南區線,再立即喺將軍澳開條兩位數字線嘅?

對乘客嚟講,路線號碼啫,叫790定775又係一樣咁搭;
對巴迷嚟講,嘩好正啊南區90冇左,依家將沙用返90喇,好Yeah。完。

除非相信怪力亂神,九公用左90,97,75,96,會唔知點樣剋住城巴嘅生意,日後城巴點做都注定要執笠。咁我就理解,點解大家睇呢幾個號碼睇到咁著迷喇~

JX9097 發表於 2022-10-1 11:04

我明白啊,假如屎水南區90,97,75,96取消晒,再加上將埔將沙屎水中標,就用得著嘛;

但問題係,我都唔 ...

你咁講證明你唔明因為兩間公司都係真心小學雞

le914 發表於 2022-10-1 11:09

JX9097 發表於 2022-10-1 11:04
你咁講證明你唔明因為兩間公司都係真心小學雞

好啦我返去檢討下,怪唔之得呢兩間巴士公司唔請我:'(

cky 發表於 2022-10-1 23:57

但問題係,我都唔 ...

對號碼過份執着會傷身
其實都係啲巴迷太多幻想
覺得要投對岸線而要用某些號碼
就先將自己原有的整死先再等投到標後復活再用
會唔會兒戲得滯?
頁: 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21
查看完整版本: 九巴將馬線服務安排