巴士的膠 發表於 2022-10-2 00:21

cky 發表於 2022-10-1 23:57
對號碼過份執着會傷身
其實都係啲巴迷太多幻想
覺得要投對岸線而要用某些號碼

而且到目前為止,呢件事都無發生過。

反而可以關心下,如果坐97轉80X/83A/83X,係咪烏溪沙出東九龍最低消費減到8.5,始終10蚊左右一程係啱啱擲界值唔值得買月票。

KW2523 發表於 2022-10-2 00:50

反而可以關心下,如果坐97轉80X/83A/83X,係咪烏溪沙出東九龍最低 ...
計埋3送1都要一程$13.3先回本
沙田馬鞍山本身都要返西北/過海先會買

JX9097 發表於 2022-10-2 01:38

反而可以關心下,如果坐97轉80X/83A/83X,係咪烏溪沙出東九龍最低 ...

理論上係
因為97喺馬鞍山收$8.5
去到大老山轉80X/ 83A/ 83X
三條線本身都收$7.5
咁冇理由第一程收咗$8.5
轉第二程平啲嘅線仲要補錢

noname617 發表於 2022-10-2 06:41

tkglobe 發表於 2022-9-30 15:37
一開始標書設定已經唔係全日,去到最後跟返標書有咩問題

咁你作為收銀,個餐係收50蚊,但個客堅持俾貼士10蚊,合計俾60蚊,你收唔收啊?

li1872903 發表於 2022-10-2 09:29

tkglobe 發表於 2022-9-30 15:37
一開始標書設定已經唔係全日,去到最後跟返標書有咩問題

之前一路都係傳九巴用全日服務嚟入標先投到將馬線

tkglobe 發表於 2022-10-3 08:04

li1872903 發表於 2022-10-2 09:29
之前一路都係傳九巴用全日服務嚟入標先投到將馬線

呢啲只係傳聞,從來冇證實過,我亦都唔覺得呢兩條線有咁嘅客量可以做到全日

tomngs3a 發表於 2022-10-3 09:50

90/97無轉乘?九巴網找不到

tkglobe 發表於 2022-10-3 10:01

noname617 發表於 2022-10-2 06:41
咁你作為收銀,個餐係收50蚊,但個客堅持俾貼士10蚊,合計俾60蚊,你收唔收啊? ...

可以同你講,收多咗嘅錢都唔會跌返落個pool度,所以收咗都唔一定會喺度,所以就算九巴肯俾多,運輸署都冇話一定要收
頁: 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21]
查看完整版本: 九巴將馬線服務安排