AE367 發表於 2022-10-16 10:24

tina 發表於 2022-10-15 22:59
你唔提起我真係唔記得有條元天線

只不過都好耐冇人提起,唔知會唔會直接流標..

運吉仲係話招標緊。

但又話第四季開,遲早走數。

932gz6061 發表於 2022-10-16 10:50

KM8453 發表於 2022-10-16 00:06
師兄你好,其實你一句「好似上星期搭268C/269C有位剩」,我認為已經道出 69C 最大問題:

如果 69C 係 18: ...

不如架69C做到班班100人以上再傾加班

268C轉265M高機率有位坐有咩問題?點解要執著直車?到到都要直車?

toby_tl10 發表於 2022-10-16 10:55

KM8453 發表於 2022-10-16 01:19
我問過運輸署攞數據,如果係準確無誤,以 2021 年尾 - 2022 年頭來看,撇除極端例子,69C、259D 同 269C...

運吉數客不嬲都係亂數嘅。因為數客係外判做,有手有腳,有眼耳口鼻就請。數客嗰個唔會識分E6M同E6X,亦都唔識分低載蛋同高載蛋。對佢哋嚟講,坐滿就係坐滿,憑感覺寫一個坐滿嘅數字落去,唔使理部車係80座定係90座。運吉啲「數據」只係做樣而已,佢嘅態度係「嗱,我數咗喇,其他嘢唔關我事喇。」所以見到運吉啲數據,建議大家一笑置之。

Ricky403 發表於 2022-10-16 11:02

KM8453 發表於 2022-10-16 01:19
我問過運輸署攞數據,如果係準確無誤,以 2021 年尾 - 2022 年頭來看,撇除極端例子,69C、259D 同 269C...

運署自己公佈嘅文件上面,就算只係用4ppsm計一架頂閘巴士都有90% - 123人
頂閘寫100、坐滿寫80呢啲,明顯唔啱規矩,攞到證據私了我覺得真心嘥咗
起碼都唔好輸畀青衣島,FB開個關注組叫人幫手一上唔到車就打TCU外 (無論69C/265M),再port埋老申

KM8453 發表於 2022-10-16 11:03

932gz6061 發表於 2022-10-16 10:50
不如架69C做到班班100人以上再傾加班

268C轉265M高機率有位坐有咩問題?點解要執著直車?到到都要直車?

我提及嘅時段(亦即應該加 1755 及 1815 班次),現時 1805 班車,100 人唔係問題,我都 post 過好多張圖。星期五最低消費都會坐滿 12.8,呢七年我搭過不下幾十次。

因為 265M 已經爆到不得了,因為 265M/269M/269P 每日下繁都有數以百計係由九龍東路線轉入去,因為直車比轉車好,因為區區都做到 10-15 分鐘一班但 69C 依然相隔 20 分鐘足七年,因爲 1 比 10 呢個畸形比例對巴士公司同乘客都無著數。

調轉睇,69C 加班後亦可以舒緩 268C/269C 轉車壓力。三個支柱,互相支撐,一定有助提升班次穩定性。

KM8453 發表於 2022-10-16 11:06

toby_tl10 發表於 2022-10-16 10:55
運吉數客不嬲都係亂數嘅。因為數客係外判做,有手有腳,有眼耳口鼻就請。數客嗰個唔會識分E6M同E6X,亦都 ...

對。特別係永遠逼爆路線譬如 3D、948、40P、265M 呢類,每次數完都等於無數。但係巴士公司外勤都試過咁 mark,其實我個例子係 draw from 站助添。

Ricky403 發表於 2022-10-16 11:07

運吉數客不嬲都係亂數嘅。因為數客係外判做,有手有腳,有眼耳口鼻就請。數客嗰個唔會識分E6M同E6X,亦都 ...

慣性做壞規矩,都唔代表事必要忍,反而忍得太多太耐就會變成新常態
當然呢啲case可能出錢搵顧問公司數會易啲見到成效

KM8453 發表於 2022-10-16 11:14

69C 問題,因為間唔中都需要搭。我一直有小小紀錄。未必完整,但大家可以參考下。

一切都是議事論事。

我絕對唔係魚蛋論,唔係要大家一齊受苦:而係你可以做好其他區,其他區一切正正常常,對載客率要求唔係咁嚴苛,點解 69C 唔可以用同一把尺睇齊呢?

(2021 年 11-12 月)
https://drive.google.com/drive/f ... W1cMSo80XJ1zasenHG1

(2022 年 4 月至今)
https://drive.google.com/drive/f ... uJOS93vZLV6arEzwYC1

KM8453 發表於 2022-10-16 12:03

我就順便做埋民意匯集角色。

上 facebook 搜尋左一轉關於 69C 加強服務嘅 post,由居民去到兩個主要專頁,睇埋立法會議員專頁,留言紛紛認為 69C 服務有再加強需要。

1.0600 頭班車去到濕地公園已經企人

>都未到尾站就企滿,係咪可以再加開 0545 或 0550,或者加密 0600-0630 班次至 0600、0610、0620,0630,分流一下乘客?以前搭過一次 967 頭班車,都幾好客。我亦搭過 69C 0615 班次,同樣天澤係全車坐滿有人要企。既然早更乘客需求都頗大,紅色公司可唔可以再開多班車,照顧埋佢地呢?

2.去程夾到時間,回程服務依然不足。

>部分居民留言:去程終於可以一程過。完全證明 269C 有一部分客係源於天水圍(北)。但回程服務明顯不足,有人要求班次早啲開,有人要求服務時段再延長,配合於觀塘從事 F&B 及零售行業的天水圍居民。至於我,我當然要求再加密下繁班次。

3.假日服務

>唔係得我講,跨越立場,跨越地區,跨越以往議題取態,大家都覺得要再加強服務。當然,69C 今次加強服務,雖然等足 18 個月,但起碼沒有走數,值得欣賞。不過,綜觀民意,依然係未合格嘅「半全日」。

4.表情符號

>大家留意下留言,好多人都係「喊」樣。朝早晨早爬起身返工,放工要同老龍三幹元公搏鬥,行車時間咁長,但服務水平都係咁差。係咪可以俾返啲尊嚴居民,派足 12.8 米,加密班次,唔好日日低載橫行?唔好當居民建議無到呢?

ricky 發表於 2022-10-16 17:47

KM8453 發表於 2022-10-15 23:48
以 Google Map 搜尋天晴邨晴彩樓至俊宏軒 / 天恆邨 / Wetland Seasons Bay 步速,要 15-20 分鐘(所以實際 ...

濕地公園位置搭巴士比較「濕滯」,搭邊條線去欖隧轉車都有難度,大部分都唔係全日服務,最近都行去天恒邨搭265M。
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17
查看完整版本: 九巴69C加班