10598C 發表於 2022-10-17 20:55

KM8453 發表於 2022-10-17 12:33
對。呢啲問題無二十年都有十年,所以依家我相信巴士公司(以至我地討論)都免得提出大規模改動建議,盞無 ...

其實係城巴得 967 一條線,變相令人不滿嘅頂盡都係得一條線
而且有競爭底下,城巴更加有心集中資源做好一條線(雖然其實 967X 加時都係屎撈糖,但粒糖大過舊屎好多咁解)

不過感覺九巴動作真係好慢,對家 967 一早上繁天北嘉湖北分家,反觀 69C 咁耐以來都係 Z 字形走線不變
個人覺得除左加時之外,69C 上繁應該分拆,一條跟 967 上繁走線,順便做濕地直出,然後一條跟現時不經天北班次
不過九巴應該想做天北九商線多過天北直出

269M 唔知拖咩,而且 269A 269P 方向其實都唔多正確
一係 269M 放棄天秀路,一係跟 69C Z 字形兜天北
但根據返之前有節目講,官方規劃交通要有人口入住先陸續加線,不排除真係等 WSB WSP 雙雙入齊伙先搵 M 線兜過去

269B 其實比較難搞,一兜天北就得罪嘉湖北要兜多 10 分鐘
雖然幾肯定做天北搵到嘅客會多過趕走嘅嘉湖北客
至於 265B,其實同 93K 68X 呢啲交換走線改善旺角站位更好
雖則小修小補,但九巴角度資源無須加咁多,做嘅動力都會多啲

ricky 發表於 2022-10-17 20:56

JV1376 發表於 2022-10-17 19:30
應該要用269M做啦

269M兜上濕地公園路就搞掂

tina 發表於 2022-10-17 21:11

其實係城巴得 967 一條線,變相令人不滿嘅頂盡都係得一條線
而且有競爭底下,城巴更加有心集中資源做好一 ...

好記得當年嘉湖北叫天北啲線兜埋落去有2個藉口

1)兜埋不會花費很多時間
2)會提升客量,從而加強班次

KM8453 發表於 2022-10-17 21:37

就睇下嘉湖北會唔會有口話人,無口話自己,又或者是失憶症發作。

269B 加經天北:不論是現有走線加停,或者跟 264R 倒轉行,我都舉手舉腳贊成。

10598C 發表於 2022-10-17 21:42

KM8453 發表於 2022-10-17 21:37
就睇下嘉湖北會唔會有口話人,無口話自己,又或者是失憶症發作。

269B 加經天北:不論是現有走線加停, ...
人係自私嘅,視乎嘉湖北有無著數嘅
理論上因為天北人口持續增長,69C 甚至 967 系都陸續加班,嘉湖北加加埋埋係有著數
但單單一個 269B 繞經天北,嘉湖北好難貿貿然同意
除非同時將 269X / 69C 是但一個再加強服務 ;P

KM8453 發表於 2022-10-17 21:46

而且有競爭底下,城巴更加有心集中資源做好一 ...

269M 繼續現走線並非大問題,但 269A/269P 角色理應釐清。(1) 想做濕地的話,用 265M 分支處理會更為妥當,因為行車時間比 269A/P 一定更短。(2) 想做嘉湖天慈的話,直接加密 269M 就可以,269A/P 日日都用短車,濕地再找 69C/269X 解決。

至於 69C,我覺得已經唔奢求佢飛嘉湖北,但只求俾返合理服務水平居民。前面都 post 過 967 於 2003 年 1 月通告,依家都就到 2023 年,69C 回程竟然比當年 967 更差,這樣完全沒有道理。

「合理」這兩個字很重要。我無理要求 69C 開 5 分鐘一班,haters 們再貼堂都未遲。天水圍北爭「合理」,爭「服務」,爭「進步」,天經地義。

KM8453 發表於 2022-10-17 21:52

10598C 發表於 2022-10-17 21:42
人係自私嘅,視乎嘉湖北有無著數嘅
理論上因為天北人口持續增長,69C 甚至 967 系都陸續加班,嘉湖北加加 ...
我地都提出過 967X / 69C 對嘉湖北有利而無不害,直出比兜足四大天王實在快好多。

不過,不過,咁樣都會俾人話架,話天水圍北借嘉湖北發達呀,「呢啲時候就借人過橋」「265M 就話唔關你事,要飛嘉湖,要減隔離 269A/P 班」等等,周圍都一大堆呢啲低 B 論述,哈哈哈。

好似啲坑口邏輯咁,天北要服務就自私自利,怨婦;VIP 區要直出、要死保舊經濟,要左擁右抱就非常合理。:lol

213D 發表於 2022-10-17 21:58

第一個問題,作為天北居民,大部分時間都冇異議,只有繁時出市區好大問題,望下K73同當年嘅265M,天晴就爆滿,結果?浪費好多時間。

第二個問題,望下265B,密係密呀,全世界齊遊花園呀嘛,不過大家都要硬食咁解。都係咁講,停弼街會死架咩?停多個站都唔肯?

濕地公園好易解決,269M兜上去,幫到265M,濕地有全日短途線,再將K76S變全日加唔入天富就搞掂。69C?一定要回程加班加時!去程可縮少少班而且要加時!而家一過8點出觀塘直接落鐵,265M 10分鐘一班都接受到,268C/269C?實際15分鐘一班呀!等完加埋塞車,個半鐘都唔都九龍灣呀!我地唔求多,69C回程全部15分鐘一班,269C抽一兩部絕對做到!

至於269B,其實應該係中北部呢D唔近西鐵站,輕鐵/K76/村巴轉車連西鐵同巴士差唔多嘅地方到下功夫,天耀天盛太近西鐵站,行上行落幾分鐘,西鐵加埋半個鐘,巴士又行廣東道同尖東呢D西鐵唔遠嘅地方,0優勢可言,天北特可以試下加一兩班回程,來回入埋旺角,加個佐敦道分段就算,連269X都慳返。

至於天華路?要快嘅直車?除左265M,多一條都冇可能!冇一條長途線可以用265M嘅走線而爆滿!逆走就更加唔使諗!有咁多車就唔好嫌!要快就博265M!要唔博就兜!

KM8453 發表於 2022-10-17 21:59

今日係隧道口轉車,值得講多小小,為何堅持 69C 下繁應該加密至 10 分鐘一班,增加 1755 及 1815 班次!

話說今日黃昏東九塞爆車,269C 去到黃大仙竟然有海量座位。當時查過 ETA,1805 嘅 69C 仲塞係啟泰苑,當然即刻上車,不過又要隧道口轉 265M。

觀察

1.當 269C 到大欖隧道時,265M 已經有二十幾人排隊。之後,我特登睇睇有幾多人由九龍東路線轉落去 265M:

- 269C (UD8185) : 約 5 人
- 268P (WM7114) : 約 13 人
- 268C (1800 特快班次) : 約 7 人
- 269S (VN4803) : 約 10 人
- 另外大約 10 人轉去 269P (WU3740)
- 另外大約 5 人轉去 265B - 合共 30-50 人

2.等左一陣,上到 UK6859 @ 265M,今日開左好多加班車,但係最後都要企滿離場。由於條龍太誇張,站助截人搭 1920 特車 (XA944)。無論如何,265M 始終係全場最爆。

3.同場一部 967X 企 10 人,兩部 967 接近坐滿,三部 12.8 米巴士一齊拖入去天水圍。

4.68M 減班後第一日下繁,客量依舊麻麻,改開 8 分鐘一班後,部胃仙 U 廣告 E6X 依然只有窗口滿;另一部 69M (VE3740) 落客後,與 68M 客量相若,同部半滿嘅 269C (UD8185) 拖入天水圍。

評論

由於太多人轉車,數到後面好難計,而且單單肉眼都未必準,歡迎九巴自己再篤下八達通數。不過,相信呢四班車,合共轉落去 265B、265M、269M 及 269P 人數,總共有 30 - 50 人。

根據呢個數字,乘 2 或 2.5,包括埋 268A 特別多人轉,以及 269C 少啲人轉。大概代表 69C 維持開 20 分鐘一班的話,每 20 分鐘,69C 未 capture 到嘅北部基本盤,大概有 60 - 125 人,足以中間開多一班車。

呢個數仲未計以下三個因素:

(1) 69C 同樣可以做到元朗、天水圍、錦田、屏山洪水橋轉車客,班次吸納到嘅人數,一定會高於 60-125 人呢個區間;

(2) 69C 加密後會再提升吸引力,估計有更多天水圍(北)客會棄 269C 再轉輕鐵,甚至棄屯馬線,改搭 69C;

(3) 天晴邨及嘉湖北乘客,可以安心鎖定首選 69C,呢度每班 269C 都幾個人,69C 每車又會多 10 人左右。

所以點解我會話中間攝多班 69C,加密至 10 分鐘,絕對絕對絕對做得住。

更重要的是,如果 69C 有充足服務,每 10 分鐘開出一班,每 20 分鐘就會少 100 人需要係大欖隧道轉車,自自然 265M 就無需要用瘋狂力度,加開加班車,去應付龐大轉車需求,對九巴而言,一定除笨有精。

以上乃是乘客小小諫言:上到 69C 安睡入天水圍,265M 就少一次 TCU 投訴風險。69C 加密一班,265M 轉車壓力少 100 人。請運輸署及巴士公司好好把握機會,為 69C 線增加 1755 及 1815 班次!

ricky 發表於 2022-10-17 22:11

KM8453 發表於 2022-10-17 21:59
今日係隧道口轉車,值得講多小小,為何堅持 69C 下繁應該加密至 10 分鐘一班,增加 1755 及 1815 班次!

...

下面張相人龍係等69C?好誇張喎﹗
頁: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23
查看完整版本: 九巴69C加班