KM8453 發表於 2022-10-17 12:23

ricky 發表於 2022-10-17 12:14
天水圍巴士好側重去荃葵,有成三條線去,但又無車去青衣(以前有264M但都取消埋),執執69M,265M,269M三變 ...

M 線三減二無太大可能,但係 69P/269A/269P 係值得再檢視再檢討。再進一步,全元天呢度漏啲呢度漏啲,當新增資源處理,我唔信無空間再加強部分地區服務(包括元朗南 268C 及 968 回程,以及天水圍北服務)。

12Lane 發表於 2022-10-17 12:24

ricky 發表於 2022-10-17 12:14
天水圍巴士好側重去荃葵,有成三條線去,但又無車去青衣(以前有264M但都取消埋),執執69M,265M,269M三變 ...

而家三條M都有人唔開心,變兩條邊有得搞。
969/967咁行天華路又唔開心,276AB咁行天北又唔開心,264R咁一線走天涯天南又嫌慢。
針邊有咁多頭都利。

KM8453 發表於 2022-10-17 12:26

12Lane 發表於 2022-10-17 12:10
混亂特車滿天飛果條應該係叫969系列,支線都分唔同總站開嘅特班。
呢種特車/村巴模式,總好過下下都要經 ...

老實說話難講嘛,但雞肋位多一個選擇,就一定比無選擇著數:是但一部唔想上,都可以搭第二部,要坐定要快有得揀。另一個可能性,多一個選擇,班次密度又可以更高。

KM8453 發表於 2022-10-17 12:33

969/967咁行天華路又唔開心,276AB咁行天北又唔開心,264R咁一 ...
對。呢啲問題無二十年都有十年,所以依家我相信巴士公司(以至我地討論)都免得提出大規模改動建議,盞無事搵事來搞。

回正題。老實話,我為何氣憤,就係因為有啲行動好簡單,紅色公司都做唔到:

69C 加班,點解連 2003 年 967 服務水平都做唔到?269B 明明行多十分鐘,兜埋北部濕地,就可以方便幾萬居民,點解唔肯做?265B 停弼街,人人都停,後加入大角咀嘅都停,點解係你唔停?265M 上唔到車問題,低載橫行問題,特別班次唔寫清楚問題,講左幾百次,聯署都入埋,條線日日發霉咁,點解無回應?

用行動同實效去睇,我起碼覺得黃色公司盡左力,紅色公司呢,只可以送一個「醜」字。

tina 發表於 2022-10-17 13:04

969/967咁行天華路又唔開心,276AB咁行天北又唔開心,264R咁一 ...

唯一容易做村巴直出只有上繁

ricky 發表於 2022-10-17 14:36

最難搞係濕地公園、Wetland Seaons Park/Bay一邊,果度起碼要有全日巴士線去到大欖隧道,69C做半/全日係正確方向。

lsc04d11 發表於 2022-10-17 14:47

ricky 發表於 2022-10-17 14:36
最難搞係濕地公園、Wetland Seaons Park/Bay一邊,果度起碼要有全日巴士線去到大欖隧道,69C做半/全日係 ...
用69C?都好貴
一係將條招標線延
一係龍運sell A37轉乘並延長去至少YOHO(可惜只work單一方向,但往天水圍方向就可以用69C)
呢兩者可以both 因為招標線傳係城巴嘛

但當然,69C加強服務就點都應該做

ricky 發表於 2022-10-17 15:22

lsc04d11 發表於 2022-10-17 14:47
用69C?都好貴
一係將條招標線延
一係龍運sell A37轉乘並延長去至少YOHO(可惜只work單一方向,但往天水圍方 ...

用269X去接?平過69C,但都係貴價。

JV1376 發表於 2022-10-17 19:30

ricky 發表於 2022-10-17 15:22
用269X去接?平過69C,但都係貴價。

應該要用269M做啦

KW2523 發表於 2022-10-17 20:35

69C加班係一個好嘅step, 版友收咗貨先啦
希望之後可以跟934/936開埋weekend
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22
查看完整版本: 九巴69C加班