JC8385 發表於 2022-10-17 11:36

12Lane 發表於 2022-10-17 11:23
天北人幫襯番967X應該可喜可賀先岩。
唔駛再成日玩埋D 968/978轉車呢類低效率搭車組合。為左慳果幾蚊搭搭 ...

睇你北到去邊
天華路嘅話搭967X一樣慢
我之前長期都係搭265M轉968
點都快過967或者垃圾969A一大截
同樣地,天華路都係無誘因支持69C加時
真正有得益都係天北最北同嘉湖北

btw月票唔係慳幾蚊,係慳好多

laikingho 發表於 2022-10-17 11:41

KM8453 發表於 2022-10-17 11:09
對,以前最多都係樓梯口兜一個圈仔,近年已經變左幾個圈,仲要用鐵馬潮水式放人,候車問題上埋區議會討論 ...

所以港鐵要諗辨法處理

KM8453 發表於 2022-10-17 11:42

睇你北到去邊

如果一條線拆開到 3 條(好似 M 線,或者 967 / 969 / 969B),當然天華路就可以直出,或者搭埋嘉湖北直出。小小一個意見,我認為上繁時段計,天水圍往來九龍東路線有潛質再重新分配班次,再重新畫線,提升營運效率,而非一堆混亂特車滿天飛。當然,呢點太遙遠。

乘客乘車模式都幾變幻莫測,開頭大家都估天頌天悅一帶會主要幫襯 69M,點知原來跑出嘅係 265M。

個人意見,無誘因唔等於唔應該做重組。對天華路而言,最理想嘅一定係百花齊放,向北行又得,向南行又得,總好過日日仰人鼻息,最後原來只是為別人作嫁衣裳,固步自封。

KM8453 發表於 2022-10-17 11:47

laikingho 發表於 2022-10-17 11:41
所以港鐵要諗辨法處理

我常常覺得特車同正班,用車好似撈亂咁。特班應該用短車,天恆班次應該用 801-804 / 860-862,部車大左,有位剩機會大左,自然可以疏導天富乘客。下繁就真係一個死症,所以我估 TD 肯放屯天特快,乃因為 K76 已經多人到不能再多,705/706 亦已經做唔住。

laikingho 發表於 2022-10-17 11:50

KM8453 發表於 2022-10-17 11:47
我常常覺得特車同正班,用車好似撈亂咁。特班應該用短車,天恆班次應該用 801-804 / 860-862,部車大左, ...

706下繁已經要留後,如該車是2/3期車的,可以清上到3/4客,1,4同5期車,最多上到2/4的客。

12Lane 發表於 2022-10-17 12:04

睇你北到去邊

天華路係天北天南交界,某程度上係尷尬位。但選擇多,都容易打散客源,即係如果冇月票因素,呢班人係969/967同968都可以上車。

12Lane 發表於 2022-10-17 12:10

KM8453 發表於 2022-10-17 11:42
如果一條線拆開到 3 條(好似 M 線,或者 967 / 969 / 969B),當然天華路就可以直出,或者搭埋嘉湖北直出 ...

混亂特車滿天飛果條應該係叫969系列,支線都分唔同總站開嘅特班。
呢種特車/村巴模式,總好過下下都要經轉車站玩重新分配。可惜事實上邊有咁完美,全日黎講天水撐兩條線都盡,點玩得起拆三條長途線,所以總有人歡喜有人愁。天華路呢種好聽咪叫百花齊放,唔好聽咪叫雞肋位,除265M搭咩野車都係慢。

AVBWU291 發表於 2022-10-17 12:11

KM8453 發表於 2022-10-17 11:26
講得非常對,你問我的話,次次隧道口見到 968 依家要做埋 Park Yoho、高埔、錦田、屏山洪水橋、978 執漏客 ...

講真,而家已經係調返轉,978 負責執 968 手尾。978 兩繁仲可以企人甚至頂閘,都係靠欖隧同西隧塞滿架車。

ricky 發表於 2022-10-17 12:14

KM8453 發表於 2022-10-17 11:02
小小愚見,論人口結構,論路線性質,62P、69C 及 259D 都頗類同。住宅區出去九龍東,人口都係相對密集,亦 ...

天水圍巴士好側重去荃葵,有成三條線去,但又無車去青衣(以前有264M但都取消埋),執執69M,265M,269M三變二,騰出資源開多一條全日線去東九同重開一條線去青衣

KM8453 發表於 2022-10-17 12:20

AVBWU291 發表於 2022-10-17 12:11
講真,而家已經係調返轉,978 負責執 968 手尾。978 兩繁仲可以企人甚至頂閘,都係靠欖隧同西隧塞滿架車 ...

可能兩邊都有啲互補,968 救下 978,因為後者班次疏,978 又救下 968。

不過認同 978 依家下繁做得住,明顯係因為執雞。次次大欖見到坐滿 / 企人,跟住就好似 268A咁倒一大堆乘客落車。如果前面本身有 279X,978 淨係執到幾個清河客。
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21
查看完整版本: 九巴69C加班