koneotis 發表於 2022-11-18 14:37

HB00610 發表於 2022-11-18 14:27
50M唔入市中心真係最大敗筆,K巴我不予置評先 更大問題係67A同M關係糾纏不清,又AM拖卡加收埋67M車,令件 ...
67A直出除咗城巴介意,更重要係67M d車真係一去不復返...所以67A就算想飛走屯門,我覺得至少要好似B3A咁兜一兜富泰當係補償(同時富泰直出屯公應該有得做下),不過如果九巴唔肯加車落去67A/M個pool,所有野都係空談

50M呢個問題,我有思考過用一個U字形走線,屯門站 <> 鳴琴 <> 田景 <> 和田 <> 菁田 <> 屯門醫院 <> 青田路出屯門公路 <> 屯門市中心,實際上將兩條屯門線二合爲一去做54區,K54就乖乖地縮返去兆康站(或者拉去富泰)。但咁搞應該要倒雙倍車去做,黃巴有無足夠資源去咁搞都成問題;P

GD1570 發表於 2022-11-18 14:59

67A直出除咗城巴介意,更重要係67M d車真係一去不復返...所以67A就算想飛走屯門,我覺得至少要好似B3A咁兜 ...

將50M改為菁和田來往屯門市中心循環線,欣田後轉右經屯門醫院及青松觀出屯公,然後依K54咁返菁和田(唔上兆康站(北));
K54改為兆康站(北)至屯門站,兆康站北出入菁和田,然後嗚琴路田景路後跟50M去屯門站,
成個問題就已經解決晒。

koneotis 發表於 2022-11-18 15:05

GD1570 發表於 2022-11-18 14:59
將50M改為菁和田來往屯門市中心循環線,欣田後轉右經屯門醫院及青松觀出屯公,然後依K54咁返菁和田(唔上 ...
咁搞都得,但K54就要額外再倒車落去,非繁其實未必值得將K54拉鳴琴。不過如果可以用K54經鳴琴換取K58取消,或者都抵玩;P

長遠而言,解決到九巴同44系小巴的話,田景一帶其實比56/56A做係最好,非繁客量會最有保證

GD1570 發表於 2022-11-18 15:10

koneotis 發表於 2022-11-18 15:05
咁搞都得,但K54就要額外再倒車落去,不過如果可以用K54經鳴琴換取K58取消,或者都抵玩
...
K54咁樣行其實唔會令到K58取消到,只係理順返兩間公司本身嘅服務範圍。

港鐵本身喺屯門區內嘅角色就係接駁,理順後嘅K54有更加多嘅站位可以轉乘輕鐵,合乎公司本身嘅服務。
城巴則可以專心處理屯門公路一帶的服務,更加以令到紅橋站全日都有車直達54區添。

至於新K54嘅車隊應該同現行嘅差唔多,理論上唔需要大量加車。

至於56及56A,個人認為入唔入良田建其實無乜太大分別。
九巴阻力唔會太大,正如朝早屯興路有960S,962X一樣可以喺其餘時段入到去。
反而44A嘅阻力就要睇吓運輸署夠唔夠牙力同佢嘈...但以44A嘅服務其實要畀新嘅巴士服務入去真係一啲都唔難囉。

HB00610 發表於 2022-11-18 15:32

67A直出除咗城巴介意,更重要係67M d車真係一去不復返...所以67A就算想飛走屯門,我覺得至少要好似B3A咁兜 ...

67A兜富泰都係同樣搵54區加兆康嗰邊人笨,只會令個快到效果大打折扣,甚至會變得同兆康後行青山但一個站都唔停差無幾。

因為富泰兜圈都係要食青山公路燈陣仲要最惡頂嗰四盞來回食兩次...咁同直行有乜分別...。

GD1570 發表於 2022-11-18 15:46

HB00610 發表於 2022-11-18 15:32
67A兜富泰都係同樣搵54區加兆康嗰邊人笨,只會令個快到效果大打折扣,甚至會變得同兆康後行青山但一個站 ...

其實搵K54同紅橋九巴線搞轉乘又有冇SO呢..
政府都鼓勵巴士公司之間搞聯合轉乘,作為大股東嘅港鐵無理由唔支持;
九巴賺賺埋埋咁多錢,拎啲出嚟強化自己嘅網絡絕對做得過啦...

HB00610 發表於 2022-11-18 15:52

政府都鼓勵巴士公司之間搞聯合轉乘,作為大股東嘅港鐵無理由唔 ...

如果呢種折衷方案係可取,當然唔係嗰D30+30聯合走車班次

HR1377 發表於 2022-11-18 15:55

政府都鼓勵巴士公司之間搞聯合轉乘,作為大股東嘅港鐵無理由唔 ...
這個方案雖然可取,但是如果K54洗濕左個頭同九巴搞轉乘,一D只有鐵巴冇九巴服務地區例如龍鼓灘、大棠、流浮山等有機會要求K巴和九巴搞BBI

GD1570 發表於 2022-11-18 16:03

HB00610 發表於 2022-11-18 15:52
如果呢種折衷方案係可取,當然唔係嗰D30+30聯合走車班次

咁講真,依啲又真係好難避免。同公司都做唔到聯合班次,何況係不同公司呢..

不過,紅橋九巴線都唔算疏車,K54疏極都只係15分鐘左右,應該就唔會30+30嘅。

GD1570 發表於 2022-11-18 16:06

HR1377 發表於 2022-11-18 15:55
這個方案雖然可取,但是如果K54洗濕左個頭同九巴搞轉乘,一D只有鐵巴冇九巴服務地區例如龍鼓灘、大棠、流 ...

咁依一層又真係要一步步咁嚟..

當然做到就緊係好啦...惠及沿線居民。
頁: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15
查看完整版本: K54又加班