tonytsang_hk 發表於 2012-11-12 12:32

46轉特快以尖沙咀做總站, 於早繁開辨6X線

原因:
46線總站位於老人區,半價客多,班次疏落,改特快後相信能加入新客源
46線部分路線與45線重疊
美孚缺乏特快巴士線

簡介:
1. 46全日改經西九龍走廊,並於旺角上落橋,以尖沙咀(麼地道)為總站(加2車)
2. 6號線縮至佐敦(渡華路)(減2車)
3. 取消6號美孚開出的特別班次,把原有資源開辦6X線,並加密班次
4. 新增46號可免費轉乘6號線

46號
麗瑤來往尖沙咀(麼地道) (經尖沙咀碼頭)

往尖沙咀方向:
01. 麗瑤
跟原46線至蘭秀道
02. 美孚鐵路站
03. 旺角鴉蘭街
04. 旺角鐵路站
05. 旺角山東街
06. 油麻地碧街
07. 油麻地永星里
08. 油麻地西貢街
09. 尖沙咀德成街
10. 金馬倫道
11. 尖沙咀中間道
12. 香港文化中心
13. 尖沙咀碼頭
14. 尖沙咀(麼地道)

往麗瑤方向:
01. 尖沙咀(麼地道)
02. 尖沙咀碼頭
03. 尖沙咀中間道
04. 金巴利道
05. 尖沙咀警署
06. 油麻地南京街
07. 九龍中央郵政局
08. 文明里
09. 碧街
10. 旺角奶路臣街
11. 美孚鐵路站
跟原46線往麗瑤

全程收費:$5.2
荔灣道往尖沙咀麼地道:$4.6

班次:
由麗瑤開出:
星期一至六
05:55-06:35   20
06:35-09:35   15
09:35-23:35   15-20

星期日及公眾假期
05:55-23:35   15-20

由尖沙咀(麼地道)開出:
每天
06:40-00:05   15-20

6荔枝角來往佐敦(渡華路)
佐敦至尖沙咀車站取消,並用佐敦道來往渡華路
收費、班次不變

6X 荔枝角往香港理工大學(經西九龍走廊)
收費跟6
行車時間約35分鐘
服務時間:07:00-09:00每15分鐘一班

停靠車站:
01. 荔枝角巴士總站
02. 蘭秀道
03. 美孚巴士總站
04. 美孚鐵路站
西九龍走廊
05. 渡船街
06. 匯翔道
07. 柯士甸道
08. 新港中心
09. 新世界中心
10. 麼地道
11. 加連威老道
12. 香港理工大學

HF3204@243M 發表於 2012-11-12 20:37

如果條線話要吸引轉乘既話,咁樣吸引力欠奉
除咗站位問題輸晒俾地鐵之外,班次都輸埋
隨時行+等得架車嚟,我搭鐵都已經到咗
以路線嚟講,因為西廊同彌敦道既距離關係,旺角特快其實唔係真係快,隨時只係快其他新界線一兩班而已

tonytsang_hk 發表於 2012-11-12 20:57

原帖由 HF3204@243M 於 2012-11-12 20:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果條線話要吸引轉乘既話,咁樣吸引力欠奉
除咗站位問題輸晒俾地鐵之外,班次都輸埋
隨時行+等得架車嚟,我搭鐵都已經到咗
以路線嚟講,因為西廊同彌敦道既距離關係,旺角特快其實唔係真係快,隨時只係快其他新界線一兩班而已 ...

無錯,但係本身條線疏車,班次咁差,都知本身有幾多客。正如我提過路線位於老人區,半價客多,與45線部分路段重疊,將佢變半特快,拉d美孚客過來都好
除左46呢個建議外,你覺得將6號早繁美孚特車變為直達佐敦/尖咀/尖東的路線可取嗎?

S3BL100 發表於 2012-11-12 23:49

46反正都係唔掂,改特快搏一搏未為過。

不過美孚去旺角,搭地鐵只係五個站,去尖沙咀亦係15分鐘搞掂,亦可以揀西鐵線。
美孚特快巴士去九龍南部的吸引力有幾大,我會有疑問。

可能46點改都會係廢線一條。

而6號仔尖咀一段好多人上落,大部分係流水客,縮短6號仔根本唔make sense。

tonytsang_hk 發表於 2012-11-13 07:08

原帖由 S3BL100 於 2012-11-12 23:49 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
46反正都係唔掂,改特快搏一搏未為過。

不過美孚去旺角,搭地鐵只係五個站,去尖沙咀亦係15分鐘搞掂,亦可以揀西鐵線。
美孚特快巴士去九龍南部的吸引力有幾大,我會有疑問。

可能46點改都會係廢線一條。

而6號仔尖咀一段好 ...

咁樣可以唔改6號住,只改46號線睇下情況點,46號呢d case 蝕少d當嬴
只於你指美孚特快巴士線去九龍南部吸引力幾大呢,地鐵只係幾個站
我會諗起新巴2X同埋地鐵,地鐵由銅鑼灣去筲箕灣都係三個字,但2X都唔少人坐 (當然不及8P)
我知地鐵去尖咀唔耐,所以將條6X拉到去尖東,吸引D唔想行咁多,鍾意方便的乘客 (新巴2X都係落橋後係海邊兜一個圈)

AVD1 發表於 2012-11-13 08:15

其實我係認為 46 同埋 6 應該共存,
6X 個 concept 搬落去 46

46 以你個 concept 一樣做特快 (以西九龍走廊往來九龍南及九龍北)
但係以荔景做總站咁解架姐,
美孚係佢個轉車站 - 同一系列新界路線做轉乘優惠, 比新界區居民可以特快地轉車落九龍南, 而唔需要再坐死佢自己條線 ~

6 不變做流水線就算 ~

如果玩大小小
其實我自己覺得, 如果兩線做循環, 相反方向又會變成點 (又或者係可唔可行) ?
即係如果 46 做南行方向特快, (往九龍南方向行經西九龍走廊)
6 就北行方向特快, (往荔枝角方向行經西九龍走廊)
兩線以循環方式起美孚及麗堯做總站 ~

Snoopy@FB8617 發表於 2012-11-13 08:38

又特快...
唔係次次條線唔得走去玩特快就會起死回生

唔行長沙灣,SMP差得幾多?
46將個波飛俾一條一樣疏到爆既45
6號縮到佐敦成批流水客成功再送走過港鐵
特快你飛西廊都未必搵到夠客之先
已經送走晒D客
有咩用?

而家46既問題係一段路同45鬥差咁
明顯地要趕走既係45而唔係46
縮走45返係美孚
做返密46
再cut走41俾45做晒美孚<>何文田<>土瓜灣
送返車俾青衣俾佢地想搞區內線又好,東九又好,油尖旺又好

tonytsang_hk 發表於 2012-11-13 09:10

原帖由 AVD1 於 2012-11-13 08:15 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實我係認為 46 同埋 6 應該共存,
6X 個 concept 搬落去 46

46 以你個 concept 一樣做特快 (以西九龍走廊往來九龍南及九龍北)
但係以荔景做總站咁解架姐,
美孚係佢個轉車站 - 同一系列新界路線做轉乘優惠, 比新 ...

你講開同新界路線做轉乘優惠,咁不如整條6X 由美孚直落尖咀(做循環線特快,不經旺角),同荃灣、元朗、荔景山區、屯門線做轉乘, 密車路線對轉乘客吸引力大好多
269B,268B只留其中一條,69X加車

S3BL100 發表於 2012-11-13 12:03

原帖由 tonytsang_hk 於 2012-11-13 07:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁樣可以唔改6號住,只改46號線睇下情況點,46號呢d case 蝕少d當嬴
只於你指美孚特快巴士線去九龍南部吸引力幾大呢,地鐵只係幾個站
我會諗起新巴2X同埋地鐵,地鐵由銅鑼灣去筲箕灣都係三個字,但2X都唔少人坐 (當然不及8P)
我 ...

港島線月台離地面咁遠,已經有分別。

講真,46如果可以搏下改行全程荔枝角道做半特快,順便執多幾個昇悅居客,已經好好啦。
舊邨去旺角油麻地佐敦點都有需求,分分鐘需求仲大過去尖沙咀,都要照顧返佢地。

tonytsang_hk 發表於 2012-11-13 12:37

原帖由 S3BL100 於 2012-11-13 12:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

港島線月台離地面咁遠,已經有分別。

講真,46如果可以搏下改行全程荔枝角道做半特快,順便執多幾個昇悅居客,已經好好啦。
舊邨去旺角油麻地佐敦點都有需求,分分鐘需求仲大過去尖沙咀,都要照顧返佢地。 ...

咁又係~雖然係老人區,但係老人家的需求都要尊重
至於你講轉半特快,轉之前肯定要執過D班次,佢而家D班次咁樣,叫人點樣等呢..
係15就1520就2030就30果D 咩17-18, 22, 25 就要較番正去

至於開條6X全日行循環線維持10分鐘一班只需用8-10部車
主要經廣東道同尖東同佐敦道 ,行車時間不多於50分鐘

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 46轉特快以尖沙咀做總站, 於早繁開辨6X線