電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[路線消息]

城巴高鐵W1 收費、班次、站位

看全部

Advertisement

回帖數目:279

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

引用: 053h4 發表於 2018-9-27 08:25
目標乘客唔同,用車唔同,無謂炒埋一碟然後又話行李影響搞到本地通勤客無位坐。 ...

我就無話過要W1同914撈埋一齊
只想講明以落車站位嚟講,914唔係輸好多
情況純綷跟平時同港鐵競爭一樣,有客揀佢唔出奇
  • 243# slsso

引用: 西九小確幸 發表於 2018-9-27 01:31
就算正常停站咪都係死路一條,家陣仲可以叫半直通中環金鐘,變翻站站停同914有咩分別?
...

914 改停高鐵上落客區的確可以取代W1

既然有車開W1,咁加車落914咪搞掂

再盡啲好似19/8X 咁開條短版914 (港島<->高鐵)做聯合班次一樣得
  • 244# FBI2

引用: slsso 發表於 2018-9-27 09:17
914 改停高鐵上落客區的確可以取代W1

既然有車開W1,咁加車落914咪搞掂

我前幾日係上環過西九都坐914

• 245# ad63

琴晚17:48金鐘坐W1去柯士甸六站,得我一個客

引用: andy1010 發表於 2018-9-22 12:39
佢唔延長根本無得做
加停西隧+加價推去柴小算啦, 學W3咁每到地方停一個站, 而且西隧除左A12無車去港島東 ...

W1其實可以延長至東區兼分拆兩條線,一條經金鐘後直去北角,以筲箕灣為終點站;另一條則金鐘後直接去柴灣道,以藍灣半島為終點站,主力做新界西至東區的客

連灣仔熙信大廈同菲林明道都見到有 W1 宣傳單張掛o係 1 號巴士站, 城巴真係...

• 248# 053h4

• 249# ahken

引用: slsso 發表於 2018-9-26 23:03
堂堂連結祖國偉大鐵路網同政府總部/CBD既特快巴士淪落到要計住夠唔夠比隧道費

唔講笑,W1得兩條路

或者真係大膽啲做柴小西隧專線囉...

引用: HR1377 發表於 2018-9-27 09:38
W1其實可以延長至東區兼分拆兩條線,一條經金鐘後直去北角,以筲箕灣為終點站;另一條則金鐘後直接去柴灣 ...

拆得就唔好圍困金鐘,分開一條中上環都得
不過呢條線存活到先算......

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

1 ..242526.. 28下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路