hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新路線 88 站位圖
開啟左側

[路線消息] 九巴新路線 88 站位圖

dennis28a 發表於 2017-6-19 01:09 | 顯示全部樓層

Jacob 發表於 2017-6-18 22:58
我係88K真正用家,唔該唔好誇大鄉士會路既塞車情況,最多係慢車,而慢咗既時間並唔會影響到班次,如果你話 ...

其實唔洗咁複雜,拎番條 80M(280X)、81K、88X 做人版就得。

如果好幸運地三部車係山尾街同時走,假設鄉事會路/大會堂/火車站唔塞,
80M(280X) 通常去到帝都酒店果陣,部 81K 先入到沙市埋站;而 88X 最後應該會沙燕橋同 81K 相遇。

問題係,邊條路比較塞?塞得比較嚴重?
星期五晚、六、日中午,通常大會堂出事機會率最高;
星期一至五早繁,鄉事會路基本上一定出事;晚繁影響唔太大,碰多係慢車(塞主要係返入沙田);
而火車站,只要撞到鄉事會路出事,或者星期六、日,都一定會慢車。

咁再睇番星期日中午,新城市大塞車日,最主要考慮既因素係 Home Sqaure 停車場有幾塞,
如果塞到出大埔公路,就算 3 部巴士一齊係山尾街走,80M(280X)去到大會堂埋站果刻,81K 部只係剛剛入到市中心,而 88X 就唔好講,都唔知上到平台未。
如果塞唔過大埔公路(鄉事會路慢車),而大會堂依舊大塞車,一期停車場車尾頂到出吉野家,81K 去到好運果下,80M(280X)先埋到站;
如果塞唔過大埔公路,一期停車場車尾只係去到 89 站頭,80M(280X)去到大會堂埋站果刻,81K 部只係剛剛入到市中心。

唔計早繁,事實上大會堂係唔係好塞?
有時係,仲會塞多過 10 分鐘,但好多時一個月間只係得幾日去到咁嚴重。
如果根據同樣經驗,係鄉事會路塞 5-10 分鐘常唔常見?又係一個月有幾日係咁。

反而早繁係另一回事,又假設 3 部巴士一齊係山尾街走,
88X 入完火車站去到沙燕橋,部 81K 先至成功出市中心總站,都未塞好運個站,而部 80M 一早去到文化博物館。
依件事真係每朝都發生緊。

所以係 88 入唔入市中心,80K、88K 走唔走市中心,真係幾睇幾條線既定位。
K 車入市中心,因為係方便人轉乘,如果市中心唔係無位,一早掃埋條 288 入去。
88、88X 依類跨區線,係唔係咁大必要入市中心呢?依點係可圈可點。除非九巴送一埋 K 線 BBI 比佢地。

惡意回復是不道德的行為。
10598C 發表於 2017-6-23 02:07 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2017-6-19 00:35
但如果將埔線真係比九巴投到,只要佢肯兜入大埔墟火車站做東鐵過境客,加埋大量九巴客即時有馬鞍山、北區 ...

將埔(翠順埔)其實可以入埋大學站 而家經老隧去科學園一帶都只有60分鐘一班 走咗等食塵嘅74D 甚至太和呢啲有唔少人住嘅地方都係得架74D 更莫講大學站 更加係一架車都冇

其實未來將埔如果入大學站 應該可以大幅提升使用老隧轉車站嘅客 第一 係中大學生 第二 係假日去馬料水一帶嘅郊遊客

繁忙時間入大埔方向更加可以入埋科學園 等科學園附近豪宅如果入夥更加可以全日入科學園

其次 將埔入埔火(大埔方向 廣福後入埔火跟64K 回程跟64K入埔火再出返廣福)一來可以吸引東鐵客 亦都吸引假日去埔火轉乘小巴/巴士去郊遊嘅客 順便做優惠(例如89X等任何一條老隧線+將埔→埔火 轉乘74K/275R/64K...)

再者可以延長至大埔頭 經太和 不過恐怕呢條線太長 都幾兜 亦都唔到觀塘等大地區 依然需要靠轉乘 但係始終叫做有老隧轉乘線咁解

去到九龍區走線 我諗緊有冇可能大埔方向經新蒲崗 取代部分74X服務範圍 亦都擴闊蒲埔線服務範圍 我個人想法係經四美街總站之後左轉繼續行彩虹道 之後右轉蒲崗村道 再右轉落大磡道 之後上老隧 而74X同274X改做梅花間足班次
nickk 發表於 2017-6-23 07:58 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-6-23 02:07
將埔(翠順埔)其實可以入埋大學站 而家經老隧去科學園一帶都只有60分鐘一班 走咗等食塵嘅74D 甚至太和呢啲 ...

大埔區內跟現在A47X條路(但全日入大埔中心)都唔錯
ATEU15 發表於 2017-6-23 10:20 | 顯示全部樓層

nickk 發表於 2017-6-23 07:58
大埔區內跟現在A47X條路(但全日入大埔中心)都唔錯

想問現實九巴PROPOSE條將埔定線是點?(如果不方便可以PM),謝謝
leolaw 發表於 2017-6-23 13:08 來自手機 | 顯示全部樓層
其實好運中心站頭...有時等埋站都等好耐。
AVW28 發表於 2017-6-23 15:37 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2017-6-19 01:09
其實唔洗咁複雜,拎番條 80M(280X)、81K、88X 做人版就得。

如果好幸運地三部車係山尾街同時走,假設鄉 ...

88X既話,始終係開辦時就以沙田站做總站,為左方便原有乘客,咁做都無可厚非。而88是全新線,雖然係市中心既站位吊腳d,但巴士公司揀得咁行,都係想確保個客量,
況且市中心既商場群大多有天橋連接,都仲可以接受。

至於288既問題,我唔否認288入埋市中心總站既需要,不過我又咁睇,
如果佢開辦時已經決定左個定位,佢現時既走線應該係最適合,可以做哂大半個市中心既商場群。
當然,就算現階段288入埋市中心總站,雖然接駁東鐵或去政府合署一帶既乘客更方便,
但對去一田、好運、瀝源以致源和路那邊既乘客又係咪好事呢?
在水泉澳既fb group度,有人講係源和路一帶返學,係搭288係沙田大會堂站落車行過去。
現時水泉澳是沒有車去源和路一帶(按:7月1日後可以用同81K既BBI),288已經算勉強去到個外圍。
LL3850
FBI2 發表於 2017-6-23 16:27 來自手機 | 顯示全部樓層

88往中秀將改停沙中,不停好運中心,全線16部車
VOLVO‧MV6593 發表於 2017-6-23 16:32 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2017-6-23 16:27

S,K各8部?
HT408 發表於 2017-6-23 16:55 來自手機 | 顯示全部樓層

擺邊個位?72嗰度?
S3BL100 發表於 2017-6-23 21:59 | 顯示全部樓層

嘩…

以全程收費 $7.5 計,16 部車意味每日要做大約一萬個客先可以回本

但係 290+290A 服務範圍大唔止一倍都係兩萬幾,然後新巴條 798 都係 5000 人上下

雖然 88 係一定有客,但係咪去到 8000-10000 人呢個級數,
我估應該好難,就算計埋龐大轉乘網絡既 feed 都係咁話

fb.com/scientisthk2usa/