hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新創建對新版電子支付系統進行資格預審 ...
開啟左側

[其他] 新創建對新版電子支付系統進行資格預審

kei_hk 發表於 2018-10-8 14:51 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-10-8 14:37
減少優惠  = 習慣已形成

即係代表八仔沒落

咁就睇下你 "沒落" 這個層次去到邊個位了。

減少 1/4 就叫做沒落?  減少 1/2 就叫做沒落?  減少 3/4 或更多才叫沒落?

我會用 減少 3/4以上才用上 "沒落" 這個詞語去形用。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +9 收起 理由
ahken + 1 + 9 英雄所見略同

查看全部評分

siupy 發表於 2018-10-9 01:17 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-10-8 13:10
講真, 香港咁細, 議員政府交通營運商同氣連枝, 政府補貼八仔以外的支付模式, 肯定無可能

其實好多人都唔係 ...

就係不停燒錢先有人掃code
我識大把人優惠一完又用番八仔
就係嫌掃code果幾秒都太耐

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ahken + 1 精闢見解

查看全部評分

HV7025 發表於 2018-10-9 08:37 來自手機 | 顯示全部樓層
siupy 發表於 2018-10-9 01:17

完全無錯,我都係見有優惠先開手機掃麥記
如果無優惠,真係幾秒都嫌慢,未計自己手機開app嘅時間
雖然中年女性用家用手機開QR code可能快過磨袋嘟卡

我覺得alipay比八達通優勝嘅地方,係可以由銀行戶口入錢
雖然八達通有oepay做到間接功能,但始終非直接入錢,而且普及率你懂的
然而喺繳費上,真心未搵到QR code有非常優越嘅地方

同埋香港人搭公共交通比例遠高於其他地區,大部分人每天都需要用八達通乘車,即使揸車都有需要有八達通出入停車場
呢點同國內唔同,國內喺未有二維支付前,未有如此廣泛使用嘅電子支付
八達通即使有更多不是,但佢始終係第一個做到廣泛使用,慣性收視仍然相當強大,喺香港生活唔可能擺低八達通喺企唔用
現時大部分有QR code嘅商戶都接受其他電子支付,如果alipay而家就撤銷優惠,相信大部分人會即時停用,用番慣性嘅八達通,或者用番信用卡儲分
但如果QR code系統成功憑低成本大手打入小店市場,俾用家感受到八達通/信用卡提供唔到嘅方便服務,到時就可以形成自己嘅慣性收視
nwfb1001 發表於 2018-10-9 09:10 | 顯示全部樓層

KU1143 發表於 2018-10-6 13:52
八達通正式玩完
港鐵九巴龍運新巴城巴都open payment

有「$2」,八達通點會死
kei_hk 發表於 2018-10-9 10:13 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2018-10-9 08:37
雖然中 ...

我作為支付寶的用家而言﹐如果再無支付寶本身提供的優惠﹐我就未必會完全唔用﹐原因如下 :

1. 小弟就綁左獅子銀號信用卡﹐用支付寶會有信用卡回贈優惠﹐而「最紅5倍」額外回贈﹐同樣係適用的。
即係..... 去一些唔收信用卡但係又收支付寶的商戶﹐例如大快活大家樂﹐用支付寶就等同使用信用卡﹐收取信用卡回贈。

(我無用V7 Pay﹐唔清楚V7 有無相同的回贈)

2. 很奇怪地我每次用google pay去老麥﹐不同分店不同的自助機﹐都係失敗收場。
用實體卡以拍卡方式交易﹐又無問題。
所以﹐為免麻煩(比後面的人眼超超)﹐都係用支付寶掃code﹐一定work。
同一部手機﹐去其他地方用google pay又正正常常﹐我都唔知邊一方向出問題。

所以﹐用那一種交易方式﹐都係睇實際情況。
最少﹐我去便利店係唔會用支付寶﹐只會用八達通。但係去快餐店就會用支付寶﹐因為交易時間無咁趕﹐又可以賺取信用卡回贈。

其實﹐大商戶大集團﹐用什麼交易方式對用家﹑店方﹑支付系統公司都沒有什麼大問題。
反正都落晒戶﹐而且個餅咁大﹐永無人食得晒。

真正的市場係你都講得正確﹐就係點去打入小店。八達通都唔係完全被動﹐最少有商用版的八達通apps﹐用手機處理八達通卡的交易。
而其他用qr code交易的系統﹐本身都係一部手機﹐甚至只需一塊qr code的牌已經可以。

點去打入細戶市場﹐就係多間公司(包括八達通)而家的主攻市場﹐交易手續費上係好大因素

唔知﹐這個產品又會唔會幫到細戶市場。

評分

ahken + 1 交易手續費上係好大因素

查看全部評分

Snoopy@FB8617 發表於 2018-10-9 11:04 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2018-10-9 08:37
雖然中 ...

我想講你最尾個句而家alipay就係做緊
其實而家唔難發現多左唔少中小鋪可以收alipay
但唔收其他電子貨幣

係既論交易速度八達通真係完勝
不過都要你有得比人收先得咖
自己收埋唔俾人做可以怪邊個?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
053h4 發表於 2018-10-9 11:08 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
cruisesnet 發表於 2018-10-9 11:09 | 顯示全部樓層
siupy 發表於 2018-10-9 01:17

正是. 我無優惠既話就會用返信用卡 / 八達通(自動增值等如碌卡)

評分

ahken + 1 我無優惠既話就會用返信用卡

查看全部評分

cruisesnet 發表於 2018-10-9 11:10 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-10-9 10:13
我作為支付寶的用家而言﹐如果再無支付寶本身提供的優惠﹐我就未必會完全唔用﹐原因如下 :

1. 小弟就綁左 ...

八仔駁自動增值已有同樣效果
053h4 發表於 2018-10-9 11:11 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽