hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有邊d巴士站應該要改站名?
開啟左側

[問題] 有邊d巴士站應該要改站名?

吳宗錡 發表於 2019-12-28 21:19 | 顯示全部樓層

轉車站嘅通名部分都唔統一。
獅隧、紅隧、香隧、東隧、大隧、西隧同埋欖隧,九巴都淨係叫隧道名;
城隧同青沙冠「轉車站(Bus Interchange)」,
青馬冠「收費廣場(Toll Plaza)」,
屯轉同粉嶺公路冠「轉車站(Interchange)」。
反而新城就統一冠「收費廣場」(除咗青馬冠「繳費廣場」同埋屯轉冠「巴士轉乘站(Bus-Bus Interchange)」)
cky 發表於 2019-12-28 22:24 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2019-12-28 19:33
其實係因為大角咀比人覺得窮所以唔想叫大角咀, 以提高當區樓價, 依此邏輯可以亂改名既話, 深水埗站可以改 ...

別以己人之心度他人之腹
吳宗錡 發表於 2019-12-28 22:28 | 顯示全部樓層
FY5856 發表於 2019-12-28 17:51
呢堆過有部分已經唔係矯枉過正咁簡單,而係走火入魔左。

牛頭角總站係因為牛頭角邨而得名,咁條邨又係到 ...

其實西貢總站有無需要括號加上「西貢碼頭」?
唔知點解,我覺得從九龍或者將軍澳出發嘅線頭牌就噉叫西貢就得,
而西貢半島或者西貢北出發嘅就應該叫西貢市中心或者西貢碼頭。
hokachung 發表於 2019-12-28 22:49 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2019-12-28 21:10
連九巴都避開「大角嘴」。
奧運站同埋維港灣嘅並無分別冠「大角嘴」同埋「大角嘴西」,
而循環線都叫「旺角」。
(柏景灣屬於旺角西,所以九巴無冠錯地區)

你當10號死架?
tofu 發表於 2019-12-28 23:02 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2019-12-28 17:05
但地鐵站名改得仲亂黎, 奧運係D咩野站黎? 西九龍站係九龍站既東面!!!

黨鐵車站啲東南西北prefix/suffix 個準則不嬲唔係常人所明白...
不過佢個西九龍所指既九龍應該係九廣鐵路九龍站 (紅磡) 而唔係東涌綫九龍站

吳宗錡 發表於 2019-12-28 23:09 | 顯示全部樓層
tofu 發表於 2019-12-28 23:02
黨鐵車站啲東南西北prefix/suffix 個準則不嬲唔係常人所明白...
不過佢個西九龍所指既九龍應該係九廣鐵路 ...

其實個西九龍係指西九龍填海區好無?
不過九龍站無配合西九龍站啟用而改名又真係奇怪
樂仔〞 發表於 2019-12-28 23:38 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2019-12-28 23:09
其實個西九龍係指西九龍填海區好無?
不過九龍站無配合西九龍站啟用而改名又真係奇怪
...

九龍站同香港站應該都係比機場快綫搞到個名奇奇怪怪

講要改名,屯門個「中電」無理由唔上榜

有個站直頭唔係改名,係要四間(三間)公司夾返好個名:大興北站
有乜理由九巴叫「建生邨樂生樓」,龍運叫「大興北站」
城巴叫「保良局莊啟程第二小學」,港鐵叫「釋慧文中學」
雖然話 B3A 唔會有人係嗰到落,係咪真係有人問路時要問清楚人地搭緊咩線

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
吳宗錡 + 1 + 10 「大興北站」最有辨識度

查看全部評分

樂仔〞 發表於 2019-12-28 23:42 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2019-12-28 15:14
好多好多都要改,要寫真係10頁寫唔完,大概分幾類

街名:幾站一名既街名,應該加返個括號,顯示交界街名

睇見你 D 改名簡直頭都痛埋
雖然話有 D 地方明明側邊棟樓仲近,但係咪應該都要顧及街外客搭車點樣理解個地方?
有 D 可能遠少少距離嘅大街名比橫街窄巷更出名,係咪真係有必要改到咁細?
下下改到側邊棟樓名或者某 D 橫街名咁細,對其他人理解根本係好困難
咩保良局少清大廈,睇完都唔知咩地方
JC8385 發表於 2019-12-28 23:49 來自手機 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2019-12-28 17:12
地鐵公司改錯名
出事了 依家改肯定比人插

係長沙灣廣場基座接駁荔枝角站嘅長沙灣總站。。。
EX-TL 發表於 2019-12-29 00:03 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2019-12-28 21:03
但係商德商場下一站係尚智樓喎!
無理由兩個連續車站,一個淨係叫邨名,一個叫埋樓宇名嘛!
但係又無一棟 ...

叫尚德街市都可以, 不過傳聞就話巴士公司唔鍾意領展成日改名, 所以當領展場改名影響埋站名, 巴士公司會用其他冇乜幾可改名嘅例如街道去取代.