hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議改以 4 人/平方米作客量標準,需增購 50 部巴 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 運輸署建議改以 4 人/平方米作客量標準,需增購 50 部巴士

kay 發表於 2020-6-13 21:57 | 顯示全部樓層

但係成本角度,加車如果只係鬆動,而無客量上升,應該都唔易加班

加班就算載客率達標都可以唔加,以區內資源調配做藉口,無就拖,減就唔達標就減
呢D潛規則應該都唔會改

不過小巴要加位,巴士反而唔用盡空間載客,背後唔合知咩邏輯
世界很簡單 人類很複雜
ATENU364TC196 發表於 2020-6-13 22:29 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-6-13 21:57
但係成本角度,加車如果只係鬆動,而無客量上升,應該都唔易加班

加班就算載客率達標都可以唔加,以區內資源調 ...

其實從巴士公司利益角度唔一定輸蝕,以948/980X 等長途西隧線為例,假設全部都係12米車,本來半小時內需要每班車都有137人或以上,先可以加班,但其實大家都知道,基本上其實就算頂晒閘,都冇可能會去到呢個數字,變相出現一個情況,就係雖然巴士頂咗閘,但依然無法加班,而尾站就因為有乘客上唔到車,轉投其他交通工具,造成乘客量流失,呢個係948/980X 等路線下午繁忙時間長期出現嘅情況

相反,而家只需要每班車平均有10X-11X 人就可以加班,巴士繼續頂閘嘅情況之下,用新標準計算就需要加班,加咗車之後就更容易吸引返尾站嘅乘客回流,令成條線嘅客量進一步再上升,造成良性循環

依家好多時見到嘅情況,就係因為指引嘅不合理,難以達到嘅標準,令到巴士路線就算頂閘都無法按指引增加班次,而減慢一啲新型而多客嘅路線自然地進行客量增長嘅良性循環

相信實施新指引之後,可以加速該等路線嘅良性循環,如果乘客對嗰條路線班次嘅elastic 大嘅話,增加班次反而可以有助吸引乘客,例如980X 出嘅車多咗,但各站等嘅乘客一樣多咗,喺部份盈利高嘅路線,隨時可以反為造成盈利增長
巴士的膠 發表於 2020-6-14 01:39 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-6-13 22:29
其實從巴士公司利益角度唔一定輸蝕,以948/980X 等長途西隧線為例,假設全部都係12米車,本來半小時內需 ...

有客就會有車,條214開咁耐都係密過班次表,而好睇唔好食嘅線就繼續由佢爆,改指引只係更反映邊啲線要加班。
kay 發表於 2020-6-14 10:33 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2020-6-13 22:29
其實從巴士公司利益角度唔一定輸蝕,以948/980X 等長途西隧線為例,假設全部都係12米車,本來半小時內需 ...

但加慢減快一直存在
今次政策放寬
應該都係收廿蚊以上既長途線易加班
但好似277E,新巴4X,客量達標但唔加班線
似乎都會繼續存在

同埋有D線自從改派12.8後
比12米車鬆動左
巴士公司想加班
但交呢D DATA上去
其實可能倒返轉加唔到班

而加班亦唔係無止境
要睇人口增長,工作地區,其他交通工具吸引力

當然西隧線相對巴士有佢優勢,隧道費貴都加班
但紅隧東隧就似乎越做越縮
世界很簡單 人類很複雜
YY487 發表於 2020-6-14 11:02 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
s20131417 發表於 2020-7-26 14:15 來自手機 | 顯示全部樓層
cobalt174 發表於 2020-6-12 18:36
三鋒...

九巴官方對於三叉戟車型嘅叫法
無諗到會有埋Trident E500 Turbo等內部名稱…
HE7921 發表於 2020-7-26 16:21 來自手機 | 顯示全部樓層

如果買12.8米MMC既話,我希望載客量會係59+31+47=137人,咁會載得鬆動D,呢個數字如果換轉12米版本就太迫了
Man@MFHK 發表於 2020-7-26 21:53 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-6-13 21:57

加班就算載客率達標都可以唔加,以區內資源調 ...

小巴無企位,加載客量唯一辦法就係加座位。
巴士企位數字從來都係篤數,上四十個肥佬同上四十個減肥過度既女士去企已經好大分別。
Volvo B8L
384047x 發表於 2020-7-31 15:38 來自手機 | 顯示全部樓層
唔好意思,我陰謀論咁諗,每部巴士減10%載客量,咁應該係買反全部車隊既10%,而唔係得50部,除非鐵路開通 cut到得番增購50部巴士 lol???
GA6072 發表於 2020-7-31 15:50 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2020-7-31 15:38
唔好意思,我陰謀論咁諗,每部巴士減10%載客量,咁應該係買反全部車隊既10%,而唔係得50部,除非鐵路開通 ...

應該有條要因為改載客率而入圍加車既路線各單收係report入面

而呢堆線total要用多50部