hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【回鍋肉】230荃威麗城尖沙咀特快建議 v1.1 ...
開啟左側

【回鍋肉】230荃威麗城尖沙咀特快建議 v1.1

Ricky403 發表於 2020-8-6 00:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

簡介
30X、234X,以致荃灣九龍西巴士服務問題,B2版已有大量討論,不再贅述。
早前提出嘅230A/234E雙雙全日方案,喺資源限制底下算係最能夠滿足各區需要,不過喺B2最近討論入面,有個新變數:
30X荃威開出甚至來回可能唔再途經祈德尊新邨,變相冇得繼續輔助234X。
於是本人曾經提出30X、234X各自開30分班,聯合15分班嘅策略未必奏效,二拆四計劃資源不足,需要重新考慮。
基於234E對深井而言係新線,本人轉而提議由34M/234A/234B抽調車輛協助重組,屆時234E將替代234A/B轉乘其他巴士功能。
但遭到部分站友強烈反對,本人亦明白如果抽調34M/234A/234B呢類區內街坊線乃必須條件,會降低234E開線成數。

由二拆四縮減規模至二拆三,則本人始終認為兩慢:30X、234X,及一快:230,係既有條件限制下最佳組合。
呢個組合所需改動最少,234X縮短,30X抽車,234X班次縮減不超過6分鐘,30X班次縮減不超過15分鐘,已足夠新線提供尚可班次。
230 v1.1相比v1.0,概念依舊,但方式有啲分別:
  • cast兄曾指出荃威麗城尖沙咀特快潛在客源不足,因此230 v1.1改為循環運作,同時覆蓋廣東道及彌敦道,爭取更多乘客。
  • 經本人實地勘察,荃景圍右轉青山公路定線難停靠美環街站,可能失卻愉景新城客源,因此230 v1.1改經美環街及西樓角路出入荃景圍。
  • 因一轉行車時間縮短,日間班次加密至全面20分班,下繁15分班時段延長半小時,簡單定點班次有助吸引去程乘客。
  • 車源尚可之下,無需涉及30/34M/39A等街坊線,或32/41/45等外區線,亦無需捆綁30X不入加士居道——該等建議可以分開,作為輔助項目,減低難度。

230 v1.1 新路線:荃威花園——尖沙咀(循環線)
行車路線:荃景圍、美環街、西樓角路、青山公路、海興路、海安路、麗順路、青山公路、海興路、荃灣路、葵涌道、青葵公路、西九龍公路、連翔道、佐敦道、匯民道、匯翔道、廣東道、梳士巴利道、彌敦道、眾坊街、上海街、佐敦道、連翔道、西九龍公路、青葵公路、葵涌道、荃灣路、海興路、海安路、麗順路、青山公路、西樓角路、美環街、荃景圍、安賢街及荃景圍
附圖:

長度約35.5公里,行車時間平均約104分鐘
停站
荃威花園總站
荃景圍街市
荃灣中心
荃景花園第二期
愉景新城
福來邨永康樓
荃景圍天橋
荃灣柴灣角街
麗城花園第三期 跟234C同站
麗城花園第一期 跟234C同站
西九龍站
匯翔道
柯士甸道
廣東道
北京道
尖沙咀中間道
金巴利道
柯士甸道
九龍中央郵政局
佐敦炮台街
佐敦道
麗城花園三期 跟234B同站
麗城花園第一期 跟234B同站
荃景圍天橋
愉景新城
荃景花園
荃灣中心
聖母領報堂
荃灣港安醫院
荃威花園總站
車費:全程$9.4-10.5,麗城花園往荃威花園可設分段收費
派車:6輛空調雙層巴士 (3輛由234X抽調、3輛由30X抽調)
班次:每15/20/30分鐘一班,如下
星期一至六 | 星期日及假期
0600-0700 30 | 0600-1000 30
0700-1700 20 | 1000-1340 20
1700-1800 15 | 1340-1440 15
1800-2300 20 | 1440-1700 20
2300-0000 30 | 1700-1800 15
                     | 1800-2300 20
                     | 2300-0000 30

234X 縮短:灣景花園——九龍站
行車路線
灣景花園往九龍站:(不變至彌敦道)、佐敦道、雅翔道及車站環迴路
九龍站往灣景花園:車站環迴路、雅翔道、(柯士甸道西、廣東道)#、佐敦道、彌敦道、(不變至灣景花園總站)
# 可視乎交通情況,由雅翔道直接前往佐敦道
長度約15.5公里,行車時間平均約72分鐘
停站
灣景花園往九龍站:
(不變至油麻地西貢街)
佐敦白加士街
九龍站總站
九龍站往灣景花園:
九龍站總站
九龍中央郵政局
(不變至灣景花園總站)
車費:(不變)
派車:9輛空調雙層巴士
班次:每15/18/20分鐘一班,如下
灣景花園開 | 九龍站開
星期一至五
0615-0800 15 | 0735-0820 15
0800-0930 18 | 0820-1500 20
0930-1750 20 | 1500-1815 15
1750-1820 15 | 1815-1945 18
1820-2300 20 | 1945-0005 20
星期六
0615-0815 20 | 0735-1615 20
0815-1500 15 | 1615-1845 15
1500-2300 20 | 1845-0005 20
星期日及假期
0615-1015 20 | 0735-1055 20
1015-1800 15 | 1055-1925 15
1800-2300 20 | 1925-0005 20

30X 削減班次
行車路線:(不變)
停站:(不變)
車費:(不變)
派車:8輛空調雙層巴士
班次:每25/30/35分鐘一班,如下
荃威花園開 | 黃埔花園開
星期一至六
0600-0730 30 | 0630-0745 25
0730-0845 25 | 0745-1715 30
0845-1345 30 | 1715-1830 25
1345-1435 25 | 1830-0000 30
1435-2335 30 |
星期日及假期
0600-2300 30 | 0630-0000 30
2300-2335 35 |

簡單Q&A
Q: 為何30X、234X各出3架?
A: 首先,234X身為荃灣西深長荔主力,唔可以減太多班;其次,230身為荃威新尖沙咀特快線,荃威亦可享用,由30X抽車合理。
Q: 230唔驚甩班?
A: 首先,高鐵站一帶路況已有明顯改善,除非佐敦道/廣東道癱咗,否則點塞都唔會塞返上三幹;其次,車源問題,只夠車做循環,無辦法。

(完)

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
.
S3BL100 發表於 2020-8-6 01:26 | 顯示全部樓層
都係果句,我自己心目中 prefer 30X 234X 各自自拆,分別做旺角尖咀同佐敦尖咀特快。當然,如果真係唔搞得 234A/B 既話,230 會係唯一出路,而且唔係差,算係種種限制下做到最多野既方法

好奇想問:你果兩張圖係用咩 software 整?堆箭咀整得好工整好靚

fb.com/scientisthk2usa/
AVD1 發表於 2020-8-6 08:40 | 顯示全部樓層
既然 230 都收貴一個 level 博人揀係因為特快,
1)我會考慮緊如果進一步縮 234X 去大角咀或者柏景灣,再抽一架車過 230 轉行西九龍走廊經旺角落尖沙咀會唔會更加保證到 230 客量?另外特快收貴一個 level 九巴會更加有誘因去實踐呢個建議。
2)我諗緊愉景新城加大涌道福來邨會有幾多人真真正正幫襯呢條 230,要坐佢地都揀左坐港鐵。假如兜少兩個冇咩人坐嘅站慳十分鐘車程,不如直接放棄算數。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| Ricky403 發表於 2020-8-6 10:36 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-8-6 01:26
都係果句,我自己心目中 prefer 30X 234X 各自自拆,分別做旺角尖咀同佐敦尖咀特快。當然,如果真係唔搞得  ...

箭咀係用mac內置嘅程式加落去,如果用win有ai應該做到相若效果,不過係會比較花時間 (呢份都用咗2-3日先出到黎)
230會特登用箭咀因為可以兩張圖show哂,出尖沙咀亦因為地圖入面啲路口唔係100%準確 (或者可以話唔係為巴士而設),顯示唔到入西九龍站

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3BL100 + 1 + 10 好有心機

查看全部評分

樓主| Ricky403 發表於 2020-8-6 13:20 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2020-8-6 08:40
既然 230 都收貴一個 level 博人揀係因為特快,
1)我會考慮緊如果進一步縮 234X 去大角咀或者柏景灣,再抽 ...

如果要玩旺角分界,深長荔線雙總站太冇效率,由太子站去大角咀都需要一段時間,應該不足以減一車
我會參考你之前提出嘅單循環,234X光昌街後右轉興華街,左轉通州街,上橋,旺角落橋再轉入上海街,旺角道掉頭停弼街返灣景
呢種行法,出4-5架車就可以做到20分班,真正慳車
230如果轉旺角特快,出8架車都做到20分班,上繁可以學271,一段時間唔開230,只開230X同234P

但我冇咁樣拆,因為荃威同大涌道會有衝突
唔經大涌道,大涌道冇咗234X去信和油麻地,30X太疏亦應該預留空間改行楊屋道 (否則就用番上次個各開30聯合15方案啦),西鐵都唔到信和油麻地
麗城後再原路出番大涌道,基於九龍段只係直達旺角,唔算太快,就到趕荃威客走
至於234X主要只做深長荔夠唔夠客維持20分班,都值得再諗諗

230係停美環街愉景新城/青公福來邨永康樓/青公愉景新城
美環街個站我承認唔太吸客,不過曾經喺某post入面有站友認為條天橋都唔算方便,要行一段路,咪叫做畀多個選擇佢地,執得一個係一個
戲玉係青公嗰對站,去程停永康樓其實唔止做到福來邨,荃錦同政府合署行過去都非常近,回程更加停正中染樓下,愉景新城荃錦福來邨都係合理步程
根據A38同39A行車時間,荃景花園去荃景圍天橋都要2分鐘,行美環街去永康樓都係2-3分鐘,頂盡慢2-3分鐘,因為荃威加麗城直出尖沙咀夠快但未必夠客,所以荃灣段可以做多少少,嘗試唔趕荃威客之下拉多幾個福來邨荃錦愉景新城客
miklcct 發表於 2020-8-6 14:17 | 顯示全部樓層
條線兜成咁,荃威花園應該唔會有人搭,而會行落麗城花園上落車。至於近愉景新城嗰邊嘅乘客就直接紅線見。

結論:條線只有汀九至麗城沿線嘅人會搭。
進智公交
S3bl430 發表於 2020-8-6 14:25 來自手機 | 顯示全部樓層

我覺得230就算經旺角, 230和234X係分開做緊唔同客
230係灣景出南九龍特快,234X則是福來邨出九龍特快,
230由福來邨經灣景再上公路,估計需要10分鐘以上時間,而234X則3分鐘內就能上公路
從福來邨出發,230or 234X時間上可能没有超過5分鐘的顯著分別, 230在荃灣區兜路,而234X就係長沙灣路慢慢行

我覺得230除了經福來邨,以及南九龍覆蓋面小之外,在限米煮限飯之下,對荃威客算係最好的安排
miklcct 發表於 2020-8-6 14:32 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-8-6 14:25
230由 ...

荃景圍只要有一條咁嘅小巴路線,循環大涌道荃灣西站大河道,來回行天橋,加埋而家去荃灣站嘅小巴路線,已經可以解決晒所有去港九交通需求。

https://www.google.com.hk/maps/dir/22.3771586,114.1039787/22.3693351,114.1088672/@22.3739459,114.1053449,15.54z/data=!4m2!4m1!3e0
進智公交
kay 發表於 2020-8-6 16:06 來自手機 | 顯示全部樓層
230如果跟280x停圓方,搭單做埋九龍站客會否更好,雖然有934到西隧口,另外廣東道下繁好塞,但行九龍公園徑又無客
 樓主| Ricky403 發表於 2020-8-6 16:14 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-8-6 14:25
230由 ...

永康樓到麗城一期,呢一刻只需約7分鐘,去到大涌道迴旋處都係9分鐘
就算上繁,一般比到盡15分鐘都上緊公路
至於三幹直達尖沙咀同由美孚碌到尖沙咀時間差,大家心知肚明

如果你係想230行埋旺角,234X又繼續入油旺,時間差就真係少於5分鐘,兩條線互相搶客又唔見得夠車...