hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [破局] 重組182/182X/982X + 開辦981來往沙田及西區 ...
開啟左側

[破局] 重組182/182X/982X + 開辦981來往沙田及西區

樓主| castanopsis 發表於 2020-9-3 19:29 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2020-9-3 12:51
同意沙田過海線要執一執,尤其繁時行西隧係好
但我認為182X全日好D,始終紅隧平D,可以過獅子山隧道後直去 ...

如果182X直接全日,南行你打算點行?好似會好塞車......
I20091157 發表於 2020-9-3 20:25 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-9-3 19:29
如果182X直接全日,南行你打算點行?好似會好塞車......

學而家182X咁,(當然相反方向),獅子山後直去紅隧。
當然怕唔夠客可以停公主道D站。
始終非繁忙時間用返成本低D嘅隧道都合理。
但是182X建議上繁後才提供服務,繁忙時間我都prefer行西隧
miklcct 發表於 2020-9-3 21:25 | 顯示全部樓層
我之前出過另一個981嘅建議係經禾輋+美林(路過銅鑼灣村口,唔兜入去)而唔係富豪,而且唔經西營盤,不過被人話太慢先上到青沙。而當時我係鋪埋後路,太慢嘅話就索性拆線,用681服務77區,680X轉全日。
進智公交
ATSE40 發表於 2020-9-3 21:36 | 顯示全部樓層

本身 103 上繁南行都係得一個鐘三四班,唔見得會抽到兩部車出嚟行 103A 之後仲 keep 到 103 20 分鐘一班,全日南行無咗快車都唔容易過。
腦補當真,真要補腦
 樓主| castanopsis 發表於 2020-9-3 22:26 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2020-9-3 20:25
學而家182X咁,(當然相反方向),獅子山後直去紅隧。
當然怕唔夠客可以停公主道D站。
始終非繁忙時間用返 ...

紅隧北行有巴士線插隊
南行唔同,唔止繁時塞車,連非繁都會倒塞到公主道
就算飛走曬九龍堆站,行車時間仍然唔吸引
港島段如果直接跟182X/101/111行灣仔道,就更加要塞埋時代廣場落橋位
就算跟182直行告士打道,就同會展/金鐘站打到正,而塞完車大部分時間都係快唔過鐵
唔係好理想

政府2023年開始應該會代繳西隧隧道費
如果條線係打算東鐵過海之後繼續做落去,隧道費支出係minor concern
所以都係prefer南行行西隧避塞車,北行做返灣仔道行街食飯客

樓主| castanopsis 發表於 2020-9-3 22:35 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-9-3 21:25
我之前出過另一個981嘅建議係經禾輋+美林(路過銅鑼灣村口,唔兜入去)而唔係富豪,而且唔經西營盤,不過被 ...

睇過你份建議
雖然走線望落似,但實際客源同目的都好唔同

我條981
主要客倉係西營盤<>沙市/石門
再順便補埋182富豪漏洞,以及77區出中環既真空位
西營盤<>沙田/石門班客,東鐵就算過海都仍然會慢過巴士唔少
變咗就算中環/金鐘客流失,條線都仲有生存空間/存在價值

你條981,就真係同東鐵打到正,無客都無西營盤客打救
77區/濱景/沙市,從來都唔係客倉位,再拆線就更加危險
版友對條線前景有疑慮,正常

另外想問,如果你條981唔做富豪,咁182你打算點算?
 樓主| castanopsis 發表於 2020-9-3 22:57 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2020-9-3 21:36
本身 103 上繁南行都係得一個鐘三四班,唔見得會抽到兩部車出嚟行 103A 之後仲 keep 到 103 20 分鐘一班, ...

其實除非真係上半山
否則103原有乘客係可以搭103A,就算銅鑼灣都可以伊麗莎白大廈行過去
就算103/103A各自30,聯合15分鐘一班,我覺得都唔係太差

例如將103頭15班車,改為——
0600 0615 0630 0645 0700 0715 0730 0745 0800 0815 0830 0850 0910 0930 0950
(紅字為103A)

應該可以接受?
miklcct 發表於 2020-9-4 09:38 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-9-3 22:35
睇過你份建議
雖然走線望落似,但實際客源同目的都好唔同

西營盤連一條905都做得咁樣衰,我都唔睇好再開第二條西隧線嘅需求。你再開條咁嘅線,引晒班客落西隧口之後就已經跳晒車,轉車去上環/中環。

重有,嗰條所謂沙中線係連中環都唔到嘅,我專心做好上環中環,客源基礎點都多過西營盤。我唔做富豪嘅原因係因為做咗富豪就一世做唔到禾輋,咁我唔郁182就可以有空間做禾輋。重有我額外做多過美林呢個鐵路盲點,我諗美林去中環嘅需求點都多過沙田市中心去西營盤嘅。

如果我條線77區出中環嫌慢,咁你條線兜埋西營盤,更加唔會有77區嘅人搭,所以如果拆線嘅話會用681食681P,咁77區就肯定會搭條線出銅鑼灣啦。
進智公交
 樓主| castanopsis 發表於 2020-9-4 14:38 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-9-4 09:38
西營盤連一條905都做得咁樣衰,我都唔睇好再開第二條西隧線嘅需求。你再開條咁嘅線,引晒班客落西隧口之後 ...

905係巴士公司做得樣衰,主因係收費太低,同成本不成正比
但計客量,就算今時今日,905仍然係西隧線數一數二
已經未計904/971/970/970X都有唔少西營盤客
加加埋埋西營盤係唔係少過海客,我好有疑問
特別係咁行會有雙向客源,兩邊坐得滿,係好過一邊頂閘一邊吉

源禾路/富豪問題
如果981做源禾路,182做富豪,咁水泉澳點算?
源禾路多客過富豪我明白,但差距一定無一個水泉澳咁大,無理由為咗源禾路棄水泉澳
特別係源禾路本身仲可以行去沙市上車/搭280X轉,繁時源禾路亦可以搭沙市火炭開真特快

對77區而言
富豪>沙市>青沙,係快過源禾路>沙市>美林>青沙
就算兜埋西營盤,我個版本對77區都唔會慢過你條線,何況想快仲可以西隧跳車
Again,77區中上環唔係條線既主要客源,只係順便做埋,吸引力差少少都尚可接受

miklcct 發表於 2020-9-4 16:53 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-9-4 14:38
905係巴士公司做得樣衰,主因係收費太低,同成本不成正比
但計客量,就算今時今日,905仍然係西隧線數一 ...

905而家非繁忙時間已經閒閒地16分鐘一班,同904已經相差唔多遠。

時間上富豪=禾輋,但係西營盤>美林。重有水泉澳係新區,禾輋+瀝源係已經發展成熟嘅區域,兩邊可容納人口相若,所以後者(舊區)會需求多過前者。
如果你話禾輋可以去沙市搭車,我同樣理據水泉澳可以去博康搭車。

重有你係唔係打算一世唔做美林?因為美林對出嘅大圍顯徑已經註定保鐵嘅啦,對面河亦有170/182,但係美林如果有線直到西隧口就會有絕對優勢。
進智公交