hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港島綫延至小西灣新建議
開啟左側

港島綫延至小西灣新建議

nwfb1001 發表於 2020-10-5 09:07 | 顯示全部樓層

newlife 發表於 2020-10-4 04:08
我係建議將興華廣場東南一小部份拆去,唔係成個商場,而且從冇話需要拆環翠邨任何樓宇。我只係打個比喻, ...

而家玩simcity咩?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
rickypapa + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分

eternalflame 發表於 2020-10-5 13:24 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2020-10-5 04:19
大廈留空位俾鐵路過唔代表一定會起延綫,但可反映政府其實並未排除將來可能有呢個可能性,否則大廈動工前 ...

講左咁耐, 似係你自己天真地認為一條長嘅buffer stop就等於政府「有意」延伸喎

LH797 發表於 2020-10-5 14:07 | 顯示全部樓層
首先先講一樣嘢:
港鐵已經決定唔會延伸港島線去小西灣
理由係經濟效益太低

而且路線會好似咁樣咁彎, 即係要起長隧道:
Screenshot 2020-10-05 13.42.47.png

#你唔好同我諗好似台北環狀線咁樣嘅彎法:
Screenshot 2020-10-05 13.50.02.png

即係得返兩個選擇: 支線或接駁線
支線需要進行填海,
尤其是填平維港以外的柴灣貨物裝卸灣,
對經濟影響極大, ban!

接駁線需要徵收杏花邨土地,
又要阻住杏花大帝嘅視野,
列車行駛仲要超級嘈,
ban!

可想而知,
呢條線短期內應該唔會有,
樓主請死心!
 樓主| newlife 發表於 2020-10-5 17:03 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2020-10-5 13:24
講左咁耐, 似係你自己天真地認為一條長嘅buffer stop就等於政府「有意」延伸喎

...

但你亦解釋唔到點解起青年廣場時要留個大窿俾你所謂「永遠」唔會有列車用嘅鐵路橋經過呢!
nwfb1001 發表於 2020-10-5 17:28 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2020-10-5 17:03
但你亦解釋唔到點解起青年廣場時要留個大窿俾你所謂「永遠」唔會有列車用嘅鐵路橋經過呢! ...

預留位一定會用得返?
林士站呢喂?
eternalflame 發表於 2020-10-5 17:53 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2020-10-5 17:03
但你亦解釋唔到點解起青年廣場時要留個大窿俾你所謂「永遠」唔會有列車用嘅鐵路橋經過呢! ...

既然呢度係鐵路板, 可唔可以解釋下咩因素會影響buffer stop長度?

aaron 發表於 2020-10-5 19:52 | 顯示全部樓層

睇完模型之後,只會認為所謂「留窿」乃因地制宜、地盡其用之設計,無必要過分解讀為所謂「預留空間」。

反之,若當時已有意作出延伸港島綫至小西灣,2000年舉辦的設計比賽及日後顧問公司等理應於工程文件中特別註明此意向,並預留更多空間以便改建。

結論:樓主死咗條心吧啦
火車遲遲未到站
 樓主| newlife 發表於 2020-10-5 21:23 來自手機 | 顯示全部樓層
aaron 發表於 2020-10-5 19:52
  • 政府當局就"青年發展中心提交的建築圖則 (只備中文版本) [CB(2)416/04-05(01)] (2004年12月10日)

• 最多只能解讀為97/98年設計興華廣場時無任何延綫打算,惟00/01年設計青年廣場時卻推翻初衷,不能完全排除未來或許有需要延伸!
    clivetock 發表於 2020-10-5 21:39 | 顯示全部樓層
    newlife 發表於 2020-10-5 21:23
    最多只能解讀為97/98年設計興華廣場時無任何延綫打算,惟00/01年設計青年廣場時卻推翻初衷,不能完全排除 ...

青年廣場咁樣設計似乎純粹為咗遷就既有地鐵路軌,毋須過分解讀為預留延伸,唔通真係為咗青年廣場拆咗條路軌佢咩
     樓主| newlife 發表於 2020-10-5 23:06 來自手機 | 顯示全部樓層

LH797 發表於 2020-10-5 14:07
    首先先講一樣嘢:
    港鐵已經決定唔會延伸港島線去小西灣
    理由係經濟效益太低

你幅路線圖要實施仲困難複雜得多,要先拆卸仁樂大廈A/B座、建業大樓甚至新落成嘅連翠邨,我嘅建議只係沿連城道同環翠邨住宅之間然後入山(將現時路軌盡頭修改少少弧度遷就,絕不會造成急彎)。

重申一次,目前冇任何延伸打算唔代表永遠都冇,只去小西灣看似效益唔多,可以再諗多啲而唔係局限思維。附近真係無法再發展?如果將小西灣東南面嘅銀灣,以至歌連臣角對出填海建成新市鎮又如何?經濟效益係咪截然不同?首先,嗰度已經遠離維港,應該唔受《海港條例》所保護,而且亦偏離航道最窄之處(海防博物館與三家村之間),與對岸佛堂澳及東龍洲保持相當距離,應有較大發展空間。再者,銀灣與歌連臣角冇任何特別生態需保護,石澳郊野公園亦與未填海嘅海邊保持距離。第三,鎮上交通完善,直接將港島綫向東延伸,柴灣<>小西灣<>銀灣<>歌連臣角,小西灣道及大浪灣道各起一條行車隧道連接銀灣及歌連臣角填海地。若依此方案,小西灣站將橫向式改設喺中華基金中學地底,列車然後轉東南駛去銀灣。