hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴85調整班次
開啟左側

[服務調整] 城巴85調整班次

Tummy 發表於 2021-1-21 11:06 | 顯示全部樓層

nwfb1001 發表於 2021-1-21 09:08
2咩變1? 而家85取消咗定飛起杏花邨?

其實你都唔使對佢太認眞啦
由 789 兜入杏花邨 去到佢話唔係住柴小杏
都知佢都祇係大隻講
我呢啲落開杏花邨嘅 望一望 85 杏花兩站收視
都知佢都係發噏風咋嘛
你哋成日都話杏花邨應該要有巴士畀人揀
但問心吖你落 IVE 求其問啲學生
落北角筲箕灣會坐地鐵定 85 吖 ;P
佢哋連後門有架車直接到北角都未必知呀 ;P
就算係街外人呀 聽到杏花邨呢個名都自動波上咗地鐵啦 ;P
架 85 喺阿公岩𠵈下𠵈下嗰陣 坐地鐵都到咗西灣河啦 ;P
又如果杏花邨係金蛋嘅話 84 88 就唔會全部收晒皮啦 ;P
仲要好意思拎元朗嚟比喎
西鐵喺元朗兩站同大馬路隔幾遠 下杏又同地鐵隔幾遠呀 ;P
元朗有幾多人 成條杏花又有幾多人呀 ;P
你畀個係人都唔會揀嘅選擇 其實本身就同冇得揀冇分別
(嗱你哋唔好又塞啲狗屎垃圾入去兜慢其他綫呀 ;P)

評分

參與人數 1aPower +5 HugeC +5 收起 理由
nwfb1001 + 5 + 5 架 85 喺阿公岩𠵈下𠵈下嗰陣 坐地鐵都到咗.

查看全部評分

Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
wingho_cwh 發表於 2021-1-21 11:52 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2021-1-21 10:46
杏花邨居民有大大條鐵都唔滿足(如有)都仲要巴士,但咁多年來都冇咩巴士線經杏花邨有好收場,
咁咪自己諗 ...

首先,你要諗下你畀咗啲乜嘢杏花邨
如果你開一大堆杏花邨 <-> 沙頭角、杏花邨 <-> 落馬洲、杏花邨 <-> 青山公路咁嘅嘢畀啲居民,無錯係開咗好多嘢,但無一架係有用,你都唔可以對外宣稱杏花邨巴士服務好好、好周到、四通八達

一味用線數、車數嚟衡量居民係咪有適當巴士服務係無意義

我哋再睇返多年嚟杏花邨到底獲得乜嘢對待:
1988年6月16日:87線投入服務(行柴斜再碌晒筲箕灣至北角)
1990年4月1日:85延長至小西灣,來回程繞經杏花邨,但 87 繼續行柴斜再碌晒筲箕灣至北角,given 杏花邨已經唔再需要 87 途經筲箕灣至北角
1994年5月16日:87 與 81M 合併為 88,杏花邨後上東廊,但繼續碌晒筲箕灣至北角,given 興華邨同杏花邨都需要 88 途經筲箕灣至北角,781 繼續興華獨家邨只開繁時

1999年4月1日:為改善英皇道的交通擠塞,88 班次改為20-25分鐘一班,巴士公司繼續無諗興華邨同杏花邨都唔需要 88 途經筲箕灣至北角,781 繼續興華獨家邨只開繁時
2000年5月2日:88 取消服務,781 繼續興華獨家邨只開繁時
2004年5月31日:781 興華獨家邨只開繁時再縮減到變成城巴 780P 線只開上午繁忙時間都唔益杏花邨

杏花邨足足被無視咗 5 次,由 1990 至 2020 年被無視咗足足 30 年,乜嘢有建設性嘅事都無做過,又點會有好下場?

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
kay 發表於 2021-1-21 11:58 來自手機 | 顯示全部樓層
杏花邨有鐵,亦係都會票範圍,巴士公司開線,預期客量都要打折,打完折頭無數圍咪唔開,如果藍灣半島樓下有鐵,都應該只會係杏花邨下場
nwfb1001 發表於 2021-1-21 12:11 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2021-1-21 11:52
首先,你要諗下你畀咗啲乜嘢杏花邨
如果你開一大堆杏花邨  沙頭角、杏花邨  落馬洲、杏花邨  青山公路咁嘅 ...

不如話杏花邨30年來都係巴士線毒藥 新巴寧願蝕797都唔蝕俾杏花邨
nwfb1001 發表於 2021-1-21 12:13 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-1-21 11:58
杏花邨有鐵,亦係都會票範圍,巴士公司開線,預期客量都要打折,打完折頭無數圍咪唔開,如果藍灣半島樓下有鐵,都 ...

未必,太古城都係樓下有鐵,但道路網好過杏花邨多多聲;
太古城係720客倉之餘,仲養得起條720P

wingho_cwh 發表於 2021-1-21 12:15 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2021-1-21 12:11
不如話杏花邨30年來都係巴士線毒藥 新巴寧願蝕797都唔蝕俾杏花邨
...

未試過游水,點證明呢世都學唔識游水?
未試過踩單車,點證明呢世都學唔識踩單車?
杏花邨從來都未試過有條有質素嘅特快線,點證明杏花邨係票房毒藥?

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
nwfb1001 發表於 2021-1-21 12:24 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2021-1-21 12:15
杏花邨從來都未試過有條 ...

87、88咪試咗,85又唔係好同杏花邨歡迎;再講遠D,118P杏花邨都唔係多人上落

連90年代城巴積極擴張版圖個時都唔見有提議杏花邨開線,就知杏花邨幾「好賺」
kay 發表於 2021-1-21 12:27 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2021-1-21 12:13
未必,太古城都係樓下有鐵,但道路網好過杏花邨多多聲;
太古城係720客倉之餘,仲養得起條720P

但入面做得好,都係720,然後得110

問題係裡面D人,唔搭呢兩條線
似乎都係MTR,而唔會行去英皇道咁遠等車

720太古客倉,但筲箕灣又話唔夠快
東區都係存在嫌兜,要我兜我落MTR問題

杏花邨其實好睇佢地點兜而又BUY
8仔個D唔合格
但停一停筲箕灣總站又會點?

而筲箕灣總站同太古城圈又好似差唔多
世界很簡單 人類很複雜
0q9w8e 發表於 2021-1-21 12:32 來自手機 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2021-1-21 12:15

118P唔叫有質素?
雖然我覺得780P可以改杏花邨走
kay 發表於 2021-1-21 12:32 | 顯示全部樓層

做生意有BUSINESS MODEL
亦有人做BUSINESS ANALYSIS

將一堆已知FACTORS擺落去
再睇下人口統計
其實真係會計到有幾多需求
不過計到岩唔岩你心水咁解

人口統計有樣好係
知道D人去邊區返工
知道巴士/小巴/MTR/船比例
亦都可以將部份相似地區擺埋一齊去比較

正如新鐵路一通,巴士小巴一定跌客
有D版友係唔BUY
但數據會說話,結果亦一樣
因為市場塊餅無大到,但選擇多左,供應大過需求,自然有人少左客
整體黎講無錯,跌幾多就視乎個別地區
世界很簡單 人類很複雜