hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【砌積木】32逆走改32X、36B延長改道、234X改特快 ...
開啟左側

【砌積木】32逆走改32X、36B延長改道、234X改特快

GW4866 發表於 2021-8-13 03:35 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-8-12 12:21
上葵35X 36X而家可以話係亂局
本來36X去程行到彌敦道入尖沙咀,皆大歡喜,點知回程指咗入去行海泓道,仲 ...

35X回程上座率一般好大程度同時沿路仲有35A揀
加上35X半個鐘先一班,等得黎35A都搭咗差唔多一半
而35A本身個大客倉石籬,搭35X快得好少,唔想迫既先會揀佢
結果大部份人都係上返35A,導致35X唔滿
打開門,行出去,去遠啲!
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-13 10:55 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-8-12 21:44
36X 回程大角咀受影響人數有限,而且得兩班車,基本上可以直接 BBI 補償就算

反而師兄今次你咁改,梨木 ...

呢到就真係效果同難度嘅取捨
要改番好35X同36X回程
第一步點都係35X去程行番西廊,再加車同35A全日分拆
第二步至可以睇35X夠唔夠客去拆走石蔭段路畀36X

32改咗32X離開和宜合道
某程度上的確封咗36B轉36X呢條後路
不過以36X現況想全日都幾濕濟
我承認32/36B咁改會係石圍角同屋村嗰邊受惠多過梨木樹

至於西約嗰邊都係一樣
234X自己縮到佐敦,再夾深井拆尖沙咀特快受惠人數會多啲
但係假如大環境下現有服務要減多過加,玩法又會唔同
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-13 11:34 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2021-8-13 03:35
35X回程上座率一般好大程度同時沿路仲有35A揀
加上35X半個鐘先一班,等得黎35A都搭咗差唔多一半
而35A本身 ...

而家35X 19-22時其實勉強可以由35A每個鐘抽多班
但係fb入面已經好多石籬人嘈要畀多$1
想抽35A車加班可能又要先拉埋36X搞畀35X改路直入石籬
但係36B夜晚返梨木樹已經得番20分鐘一班
咁36X回程又問邊條線抽車呢
.
2076 發表於 2021-8-13 11:57 | 顯示全部樓層

32咁樣改32X法,其實同32/36B合併做36B,打劫石圍角/象山/梨木樹/和宜合道資源比西約拆234X冇分別,而且見唔到32X有任何實際的作用......至少對於石圍角/象山/梨木樹/和宜合道來講,36B都會快過32X出到深水埗,價錢又平啲。相反之前建議過的32飛葵涌道天橋變32X加價,頭段拉去荃景圍補30X深長荔段,對於石圍角/象山/梨木樹都叫做有得傾下,分分鐘仲放到條36A出來可以有啲想像空間,例如36A經健全街入葵涌邨。

但呢個拉法補唔到234X深長荔段,因為234X大涌道直出太快,但補30X可行,因為本身30X太慢,而且做到荃景圍<>梨木樹,但變相扔上西廊的係30X而唔係234X
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-13 18:29 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-8-13 11:57
32咁樣改32X法,其實同32/36B合併做36B,打劫石圍角/象山/梨木樹/和宜合道資源比西約拆234X冇分別,而且見 ...

問題係,學你咁改,一線做哂就會有象石回程同荃景圍荃灣市回程收緊唔同價位嘅衝突

而至少32/36B合併之後象石都有受惠,留意番而家32係連長沙灣道都唔到
同時象石而家係無車直達愉景新城同柴灣角,無論36定43X都要行唔少路,原區就業或消費都焗限大河道一帶同以東比較方便
至於梨木樹,九西線入哂總站,雖然新黎條32X行車時間不如36B吸引,但至少更加方便居民,無論係叫兩飛或死等其中一邊

理論上,32/36B最好拆法一定係36B改36X,32補位
但以而家大環境同36X現況,難以做到
如果都聯荃灣區拆,搵荃景圍點解唔搵西約,要拆荃景圍30X會多好多野搞
2076 發表於 2021-8-13 19:04 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-8-13 18:29
問題係,學你咁改,一線做哂就會有象石回程同荃景圍荃灣市回程收緊唔同價位嘅衝突

而至少32/36B合併之後 ...

搵荃景圍拆仲有一個原因係班次。
32本身開緊25分鐘一班,但234X本身係15分鐘一班大涌道直出深長荔,30X則係20-25分鐘一班慢遊荃灣市出深長荔。用32補30X明顯會好過補234X,至少班次差距唔會差太遠。而234X每15分鐘一班大涌道直出深長荔係一直有捧場客,用32X入麗城方案,變相係放棄234X原有的荃景圍天橋,以及大涌道客倉,點睇都係有問題。

回程價位唔同做即日回程又得,回程賣大包比荃景圍,補償佢地慢左又得,甚至因為32快左,收中間價$8.3都得。更何況在36X全日化困難重重的前提下,32X行葵涌道天橋直出,對梨木樹唔係一個差的選項,尤其佢地區議員成日都想留多幾條深長荔線。至於長沙灣道/荔枝角道問題,用得32X補30X/234X,就一定係出返長沙灣道行,唔存在32X行麗城出就會有得就腳,行葵涌道天橋出就要行荔枝角道的分別。
抗議962B重組
還我962全日服務
S3BL100 發表於 2021-8-13 22:05 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-8-13 10:55
呢到就真係效果同難度嘅取捨
要改番好35X同36X回程
第一步點都係35X去程行番西廊,再加車同35A全日分拆

呢方面我諗我同你既哲學有別

我同樣會考慮現實限制,尤其是配額、用車數目、行車時間、收費。但只要充份考慮呢幾點之後,只要唔係一次過攬炒太多區、太多條線重組,基本上點重組都唔會太大問題

我同樣都唔會特登捨易取難,但我會先考慮 big picture、思考下有無方法滿足框架下仍然能做到想要既野,或者至少做到想要既野既七八成;只要滿足到框架,我就唔會揀一個易少少但只係做到一半目標、甚至斷左其他後路既方法

更何況好多時只做到一半目標既方法,實際上唔一定更容易

fb.com/scientisthk2usa/
S3V1742C 發表於 2021-8-13 23:15 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-14 00:04 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-8-13 23:15
你都幾搞笑
32X正路石圍角開 經象山 梨木樹
再因應時間行葵涌道上天橋 或者入內街

象石梨湊得到又撐得起直出先算啦
車又無客又唔夠
睇下234C,靠哂深井麗城荃德班返工客同學生客包底
有得快都唔會係象石梨直出式特快

跟手國王你走去咁整32X
如果直達旺角,象石直頭無咗深水埗車
如果直達美孚,咁36B存在嘅意義係乜
再者梨木樹亦唔鍾意條條線都象石上車先
.
kmb71k 發表於 2021-8-14 01:00 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-8-14 00:04
象石梨湊得到又撐得起直出先算啦
車又無客又唔夠
睇下234C,靠哂深井麗城荃德班返工客同學生客包底
有得快都唔會係象石梨直出式特快

跟手國王你走去咁整32X
如果直達旺角,象石直頭無咗深水埗車
如果直達美孚,咁36B存在嘅意義係乜
再者梨木樹亦唔鍾意條條線都象石上車先

事實講句真係唔順路
試問山上一帶居民會有幾多人願意兜埋荃灣先至上公路
荃灣想要條快線出公路
拖山上落水實屬不智

"再者梨木樹亦唔鍾意條條線都象石上車先"
無得好怨
道路及規劃問題一定要咁玩
你想要梨木樹開出倒走兜埋荃灣走,無客上?
定係想石圍角開出順住象山梨木樹走,有客上?

評分

參與人數 2HugeC +6 收起 理由
Tre89 + 5 道路及規劃問題一定要咁玩
S3V1742C + 1 道路及規劃問題一定要咁玩

查看全部評分

以上回應,是否可行?是否合適?