hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴11K減班
開啟左側

[服務調整] 九巴11K減班

kay 發表於 2021-11-3 17:00 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-11-3 16:40
15霉?
幾耐無去過紅磡?
下繁家維上緊成三十個,11/14跌嗰陣15都仲keep到

3B 21再減都係11K下場
可能只係時辰未到

反而11K部份路同1疊左
去樂富一帶又有2B 7M
咁呢段路太多車又真
世界很簡單 人類很複雜
ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-3 17:00 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2021-11-3 13:57
1/6/6c/16/27/36m/38/42c/39m/59x/60m/60x/58m/73x/46x/40x/43x/47x/49x/101/102/104/106/111/112/118/27 ...

好多傳統綫皇/密車綫分散咗去其他新路綫或鐵路度
以前啲傳統綫皇/密車綫有部份只係做轉車客,要靠駁腳先返到屋企,出現西瓜靠大邊效應

全因為ETA同定點,加埋轉車站效應同塞車因素,令到以前密車綫皇優勢冇以前咁大
寧願睇ETA搭疏車綫去到屋企樓下唔使轉車(例如搭40P而放棄38/40/42C再轉車)或直接等搭疏車特快綫唔搭密車慢碌綫
近幾年計路綫/支綫多咗好多,但計班次同車輛數目反而唔係多好多
傳統綫皇/密車綫淨計條綫無論主動定被動地都確實跌咗唔少客
減班實屬正常,至於有冇減過龍/減凸咗就另一個問題

xdxd 發表於 2021-11-3 17:18 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-11-3 17:00
3B 21再減都係11K下場
可能只係時辰未到

另外兩條真係早死早著
本身個底都唔靚,仲有沿路有5C同幾條上路線
11K其實好過佢哋,起碼以前用緊ATE嗰陣都識坐滿,
紅磡都有返一定捧場客,所以覺得有啲奇怪
ATH1 發表於 2021-11-3 17:39 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2021-11-3 09:20
唔駛講咁多啦,條40P 非繁咪一樣30分鐘一班,大大聲話30分鐘一班係第三世界服務那位人兄聲都唔聲,可能有 ...

摺咗條11K倒哂d車去40P滿意未?
一條由有變少,另一條由冇變有,拎蘋果同橙比做乜?
hihiman 發表於 2021-11-3 17:47 | 顯示全部樓層
我寧願佢cut 80 班次好過
而家老九仲夠膽死開6分鐘一班, 但班班吉到Mud 咁入沙田

與其cut 5C , 叫老九開X5/P5 益下慈雲山班友吧
收$8-11 , 吸班地鐵+小巴客, 慈雲山的消費力其實一D 都唔低的

而家老尖, mk 線好處就係下繁一轉客, 2200 堂食散場後一轉客,
巴士公司/ 大數據絕對係睇到呢個trend , 針對性去舔客
2076 發表於 2021-11-3 17:49 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-11-3 16:40
15霉?
幾耐無去過紅磡?
下繁家維上緊成三十個,11/14跌嗰陣15都仲keep到

sor講得唔清楚,5C拆5X改善唔到3B,15拆15X亦都改善唔到11/14,86拆286又改善唔到86C。

15反而通車後影響唔算話好大,但問題係拆左15X之後,都係要硬食班次疏左......

11K客量係穩定,但除左竹園之外,根本唔駛死等佢,大部分路段有1/7B/85/85A/85B的替代,加上仲有條劣小13,理論上11K開30分鐘一班,堆客都係照等幾飛上聯合道/樂富。
如果13係做得好少少,11K的競爭力真係有限。不過咁多年來13的死樣大家都有眼睇,所以11K先至食到大部分市佔。但其實好多老人家都已經慣左搭85/85A/85B來往聯合道/樂富。

假如85改落下路拉到落紅磡站,11K陰到2B級數班次,對竹園以外乘客的影響都唔算大。
抗議962B重組
還我962全日服務
2076 發表於 2021-11-3 17:51 | 顯示全部樓層

hihiman 發表於 2021-11-3 17:47
我寧願佢cut 80 班次好過
而家老九仲夠膽死開6分鐘一班, 但班班吉到Mud 咁入沙田

5C分拆大兩味5X,已經上左RPP,係等半年觀察期過就可以重組。不過到時5C仲keep唔keep到15分鐘以內一班就難講。

紅土問題主要係價錢牌作怪,雖然已經上過報話家維去上路焗搭貴價15冇平車,但似乎九巴想繼續玩upgrade乘客,陰乾平車。
抗議962B重組
還我962全日服務
xdxd 發表於 2021-11-3 18:14 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-11-3 17:49
sor講得唔清楚,5C拆5X改善唔到3B,15拆15X亦都改善唔到11/14,86拆286又改善唔到86C。

15反而通車後影 ...

其實15X唔係真係好吸引
條線又唔係對稱,西行同11X疊住,又唔係快好多(唔係話慢過15
(頭盔:以下純屬個人意見)
其實只要15東西行都飛橋、細站再加一級,$8老實抵比,15X可以收檔
一係15系同11X執過,砌返一快一慢出嚟

紅磡人。
天空之神 發表於 2021-11-3 18:18 | 顯示全部樓層
ATH1 發表於 2021-11-3 17:39
摺咗條11K倒哂d車去40P滿意未?
一條由有變少,另一條由冇變有,拎蘋果同橙比做乜?
...

要死果條叫 32

似乎40P 要加班,都係一步步向 32 埋手
.
GU9338 發表於 2021-11-3 18:20 來自手機 | 顯示全部樓層

11K 拉去慈雲山再執一執 5C,其實有條件殺咗 3B,不過當然慈雲山一係硬食兜路 11K,一係硬食 5C