hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [討論] 以599F章,將巴士等交通工具納入表列處所? ...
開啟左側

[其他] [討論] 以599F章,將巴士等交通工具納入表列處所?

User12345678910 發表於 2022-1-7 10:51 | 顯示全部樓層

ATE24 發表於 2022-1-7 10:47
1. 要 FF 請去 B22
2. 點解幾年前呢度取消咗負評機制?

呢個同巴士運作有關
kitarolo 發表於 2022-1-7 10:55 | 顯示全部樓層
User12345678910 發表於 2022-1-7 10:50
參考屯元天將軍澳,建議全港交通工具站一年內分階段增設落車機(加埋電子支付同信用卡器),順道普及雙向分段

平日疏車嘅路線例如九巴51,94
之類走去中途站增設落車拍卡機

基本上巴士公司係公營都唔會做咁低
效益嘅嘢囉,亦以兩線為例,全部分站同一
票價都近乎焗搭㗎啦……不必普及雙向分段
User12345678910 發表於 2022-1-7 10:58 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2022-1-7 10:55
平日疏車嘅路線例如九巴51,94
之類走去中途站增設落車拍卡機

由於主要目的是防疫,裝機費用要由政府負責。不過可以唔做2向分段,只用嚟紀錄落車時間
kitarolo 發表於 2022-1-7 11:01 來自手機 | 顯示全部樓層

User12345678910 發表於 2022-1-7 10:58
裝機費用要由政府負責

建議向想往內地而免檢嗰班人
每月繳一萬蚊成立基金,加設落車
拍卡機、抵償飲食娛樂行業損失、
強制檢測開支……全由呢舊錢抽取,就係因為
佢哋先攪到香港喺度高強度防疫,付錢也應該。

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +5 收起 理由
MCMoore + 1 + 5 清零是政治
User12345678910 + 1 大師級作品

查看全部評分

kei_hk 發表於 2022-1-7 11:05 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2022-1-7 10:46
安心出行還可以按離開掣
或定時自動離開,八達通或
其他電子支付,請問點樣計算離開

咪一律當2小時囉。

精準D﹐咪睇番相關車程﹐返到總站的時間去計算囉。

反正﹐都係對交易紀錄﹐睇多樣班次紀錄之嘛。

6516 發表於 2022-1-7 11:13 | 顯示全部樓層
User12345678910 發表於 2022-1-7 10:58
由於主要目的是防疫,裝機費用要由政府負責。不過可以唔做2向分段,只用嚟紀錄落車時間
...

小朋友唔好咁天真
1日免費搭車都要巴士公司自己俾, 你叫佢俾錢裝機?

到最後羊毛都係出自羊身上, 我係納稅人聽到只會想 __ __ 你
 樓主| Waiyin12 發表於 2022-1-7 11:47 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-1-7 08:31
行車時上層不准站立,亦唔建議在行車期間在車上行走呀...

警察可以晒證,阿Sir做嘢駛我地教?
cruisesnet 發表於 2022-1-7 11:50 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-1-7 09:39
純粹以防疫追蹤﹐唔理私隱及政治問題。

同八達通公司/巴士公司合作﹐乘客自願地將安心出行連結八達通卡 ...

安心出行連結八達通有少少jetso, 我保證一大班人會去登記
 樓主| Waiyin12 發表於 2022-1-7 12:01 來自手機 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2022-1-7 09:02
本身個安心出行已經廢廢地,你仲要用嚟搞咁多嘢,簡直就係多餘

唔止安心出行,好多防疫措施都係垃圾

一係唔好做,係做就做全套
政治任務當前,唔覺得政府會停用安心出行
咁做安心出行就唔該做全套(唔好扯到去西安全面禁足、全日禁堂食),起碼廢物利用

我係睇唔過眼,點解連追蹤同時段到訪同一地點人士、再提示佢哋去檢測都做唔到;叫咗人用安心出行,但晚晚出幾十/幾百個地方強檢公告,要人逐行自己搵
(巴士就更困難,好多會唔記得坐過咩車)

我嘅重點係呢句:
"於乘車時有使用安心出行,但未有收到通知,為未有依時完成強制檢測之合法辯解"

既然用得個app,就麻煩將成件事電腦化
而家兩頭唔到岸係雙重擾民
1)要用個無用既app
2)有起事上嚟要強制檢測,有無被波及都要考記性 + 搵餐死
 樓主| Waiyin12 發表於 2022-1-7 12:02 來自手機 | 顯示全部樓層

3tw2527 發表於 2022-1-7 09:47
其實搞安心出行,你都知QR code要逐個scan係好費事嘅一件事,餐廳就話多10秒無所謂啫,巴士小巴等多兩秒都 ...

我係建議坐低 / 企定咗先scan,唔會塞喺車門