hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 擴闊獅隧 預計2030年完成
開啟左側

擴闊獅隧 預計2030年完成

s3n370 發表於 2022-7-8 05:17 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-7-7 12:14
其實個人認為備用管道留比緊急車輛用算啦

多條專用車道會方便好多

問題係有幾可有緊急車輛,要跨區行動先?
正路都係就近調派架啦。
巴士的膠 發表於 2022-7-8 07:55 來自手機 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2022-7-8 03:22
消防救援果d都唔係最大問題,台灣都有單車長隧道,例如台中九號隧道,

問題係途經地方,要喺九龍度有足夠 ...

前面都講咗,九龍果邊可以經獅子山公園、竹園道、聯合道公園、樂富遊樂場做集散。長遠可以再經埋摩士公園、九龍寨城公園、石鼓隴道遊樂場落返啟德組單車通道。

依家荃西都有段單車徑,都唔見得附近交通好混亂。

Citcalag 發表於 2022-7-8 09:53 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2022-7-8 07:55
前面都講咗,九龍果邊可以經獅子山公園、竹園道、聯合道公園、樂富遊樂場做集散。長遠可以再經埋摩士公園 ...

你從個使用者去諗,佢由邊度開始出發去獅子山公園?由沙田出來既人去到獅子山公園,然後係點?踩出馬路?

荃西單車徑並非連接新界單車徑,定位有點不同。而且最重要係佢連接荃灣西站。
荃灣至少都算係新界。九龍就係九龍,成件事係難做架

獅子山公園附近有無配套,例如單車徑連接地鐵站?竹園道鳳舞街天橋而家都唔比踩單車既,點樣橫過龍翔道?

簡單來講,你要有配套direct個traffic去樂富/黃大仙站果邊,並且要有大量既設施減低方案被其他使用者反對機會。例如我可以預期到附近竹園一帶區議會應該會反對,該區人口老化,單車撞到長者點算?係咪可以做到行人單車分離?有無足夠空間?

我自己覺得最可行既方案係要起一條單車天橋同竹園道並排,沿竹園道南行及聯合道南行,以樂富遊樂場及摩士公園一帶做集散。獅子山公園,作用最多係一個休息區或者中途站。
利申:我有踩過大埔道同西貢公路西沙路,我自己都想會有簡單同直接方法出到沙田,不過並唔係咁容易做到

s3n370 發表於 2022-7-8 19:14 來自手機 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2022-7-8 01:53
你從個使用者去諗,佢由邊度開始出發去獅子山公園?由沙田出來既人去到獅子山公園,然後係點?踩出馬路?
...

早前提過可以將毗鄰獅子山隧道九龍出口嘅棒球場、
射箭場、獅子山公園部分,
又或者較近地鐵站嘅馬仔坑遊樂場連改為類似青衣東北公園,有單車舖及簡單單車徑嘅公園做集散。

青衣東北公園距離青衣站嘅距離,同獅子山公園去黃大仙站相若。
假日都有唔少家庭客踩單車。咁當然唔少得係揸車去嘅家庭客。
去到果度,唔駛點爬就係獅子山隧道。
想試踩隧道而體能未必應付到嘅,大可响九龍一邊出發。

就有如大尾篤咁,有人齋踩上主壩、有人踩出去、有人外區入去。

講開又講,呢度拋佐咁多利用備用管道嘅方案,
點解無人諗拎黎做巴士專線?
(戴頭盔:純粹拋個可能出嚟,未諗得通可以點做巴士專線)
qunow 發表於 2022-7-8 20:46 | 顯示全部樓層
DR2458 發表於 2022-7-4 23:35
咁有國際眼光,不如分享一下有咩國際上類似事例可以參考?

例如關門海峽隧道,以及

建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
noname617 發表於 2022-7-8 21:03 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-7-8 05:02
熟唔熟我就唔會隨便質疑人啦,始終唔會有人識哂所有野,
一山還有一山高。
不過有兩樣野我好肯定你在行過 ...

一山還有一山高。
不過有兩樣野我好肯定你在行過我,就係離題同自相矛盾。

啱啱先叫你唔好離題:
明明係講緊封條路做工程,即係要同驚方攞封路紙啦,
咁關TA乜事呢?

咁ta要落簿唔洗經過交通部?仲有你自己講交通部乜有咁大權力你唔熟唔緊要講唔掂就唔好話人自相矛盾先得架!交通部點解我講話最大權力,1任何落案1定搵佢地,2最終封完路都係交通部黎睇,3路政只係最後過黎巡個地盤做完嘢的手尾有沒清乾淨馬路的咖哩缸及還源路面標準符唔符合!4.運吉只係做馬路封路的交通消息通知!基本任何馬路上邊封路都係交通部最大聲氣果個!任何唔符合封路標準,要即時要收走地盤,離開馬路上!要自行再入紙申請封路!

你响上文話唔反轉條路做唔到,交通部就無得拗,
咁即係驚方就算有其他考慮,都無say啦係咪?
但你而家就跟我講,話交通部好大權喎。
咁自相矛盾都有嘅?

睇你都係唔明我講反馬路係乜啦!仲要表達成反轉條路,我指的反馬路意思係地陷,或爆水管,唔馬路普通噴水,係噴到成個瀝青拱起左個隻反馬路喎!希望今次你會明個成個景象啦!不過我睇你立場都係支持要開放備用管道架啦!繼續將我意思無限扭曲啦!
因為你動不動封路會影響交通部疏導唔到大量車流,影響到佢要巡多幾次呢到!所以一般交通唔會批封曬成個方向,要你點都開兩線開放一線,或3線要開番1條,兩邊都單線就要你單線雙程行車,舉例近排的黃石碼頭咁!如果隧道管道,你要封1線黎做嘢,d車咁點咁行好危險架喎!緊係有備用管道就用佢黎啦!保障馬路上工程人員安全先啦!不估唔到有人支持寧願開放條備用管道俾行人及單車人士用先!真係笑左!

唔好講咁遠,沙中線馬頭圍一段,係唔封路做唔到呀。
如果係咁,點解工程期間,要將D内街嘅車流改過哂,等黨鐵可以趕咁D車行內街?
咩唔係黨鐵講一句,唔反轉做唔到就大哂?
你就算識幾多都好,當RMO D阿蛇傻架?
唔駛做TIA, TTA俾凱婷去批架?
我都唔駛提大把方法每晚/每週末逐少逐少做。

沙中線前設開條新鐵路疏導大量市民!同埋當時好似唔係封曬條馬頭圍道喎!唔入內街可以點疏道現有車流行番入馬頭圍道呢個走線先!跟住你應該講唔係得獅隧出九龍,仲有其他路線,咁實無窮無盡架啦!備用管道係留番維修工程同突發性ta,等管道可以臨時替代其中一個行車方向,俾單車人士或行人用無問題!但當徵用的時候又製造另一個問題啦!

真係回正題,返去隧道果度,D人唔肯上架巴士咁點?再再再重申一次,話要趕人同單車走果個係你,
麻煩你自己諗掂佢。

又我自己諗掂,又要開放俾人用,又要話用巴士車走佢,真係神又係你,鬼又係你,青嶼幹線車走d人,係得比賽時班人肯上,呢架個景況係到行你呢套行人專用區或全日開放喎!唔該唔好諗唔掂就推落人地到啦!

多口講句,要諗到呢個地步的話,
市民一樣可以唔肯讓路俾消防、救護,
你備用嘅諗法一樣fail架喎

係啊!間唔中見到唔少添,所以備用管道係有等同屋苑一般的消防通道不能阻塞咁解囉!做工程果班如果要用,一定提早入紙,咁隧道管理公司會知會消防,救護,如果佢地用都會知道入到去叫工程人員俾條車行到的路我行先!

當然以上情況你都可以代入去無工程要使用隧道時,開放管道讓行人單車使用,但管理又點執行呢?
Citcalag 發表於 2022-7-8 23:16 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-7-8 19:14
早前提過可以將毗鄰獅子山隧道九龍出口嘅棒球場、
射箭場、獅子山公園部分,
又或者較近地鐵站嘅馬仔坑遊 ...

都係果句,你要分開一個局部system(例如青衣、荃西)同大system(新界單車徑)

你而家件事係將新界單車徑連接去九龍,兩邊往來traffic,尤其假日會非常大,

成件事同你喺青衣個公園仔或者荃西個規模係差好遠架,自然唔能夠以同一個標準相提並論。
我唔係反對或贊成,我係拋一個角度出來比大家去睇下件事
s3n370 發表於 2022-7-9 04:06 來自手機 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2022-7-8 13:03
一山還有一山高。
不過有兩樣野我好肯定你在行過 ...

TA係Traffic Accident,
臨時封路,不論封幾個鐘定係年計,
都係TTA - Temporary Traffic Arrangement
麻煩你搞清楚D用辭先

睇你咁長篇大論,明顯全部都係下游野,
即係上游計劃好、中游全世界com好哂,就到下游落地收柯打果下嘅工序。
上游中游班人邊個牽頭、點樣去策劃、有乜要考慮、點解會有咁嘅決定就完全無視。
(上中下游唔係想分高下,只係想表達先後次序,
兩者緊密連繫缺一不可)

唔怪之得長篇大論,但全部係大雜燴炒埋一碟,
D logic同concept亂之餘,
實際執行係點都hang哂機哂亂up一通...

再重申一次,我嘅立場係如果備用管道改做單車徑,
就唔會返轉頭預俾一般車輛行。
正如吐露港塞到幾慘烈,都唔會趕走單車徑嘅行人單車,
叫D車行單車徑。
而係叫車行其他道路,或者改搭鐵路。

事實上全世界除佐面子工程,或者性命攸關嘅逃生通道,
根本唔會有路係預有意外先至用。
更何況全世界,至少係先進地區,都著手減少TA嘅出現。
預條隧道响意外開俾車行,聽落好似好正,莫講話唔practical(又麻煩重溫舊文)之餘,
真係用得著嘅機會只會越來越少。
s3n370 發表於 2022-7-9 05:10 來自手機 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2022-7-8 15:16
都係果句,你要分開一個局部system(例如青衣、荃西)同大system(新界單車徑)

你而家件事係將新界單車 ...

我用青衣嘅例子,純粹係講有乜設施。
咁整幾大整幾多,當然係視乎預測嘅使用人次。
青衣只可以响園內踩,規模自然同連住單車徑嘅
(舊)大圍、大水坑等無得比。

响隧道口附近整單車公園,
正正係俾休閒單車客有位還車兼集散,
避免過多嘅休閒單車客湧去本來已經唔適合踩單車嘅市區路面。
qunow 發表於 2022-7-9 08:56 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2022-7-8 23:16

你而家件事係將新界單車 ...

荃灣西唔係新界單車徑嘅屯荃段之中提早落成嘅部分?

建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東