hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署計劃擴建屯門公路轉車站
開啟左側

[報刊新聞] 運輸署計劃擴建屯門公路轉車站

EvilKo 發表於 2022-10-3 13:52 | 顯示全部樓層

3asv@59x 發表於 2022-10-3 13:23
962P 962G X962
58P 60M 62X

960C 961P 961S 轉車站救命車黎
飛走埋真係想塞爆 960/961?

neoplan720p 發表於 2022-10-3 13:53 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-10-3 13:35
我又覺得轉車站理應所有基本線都必停先起到作用。(仲要密)

但繁時駛唔駛所有線所有班次都停呢?

不如諗下點解欖隧轉乘站繁時既塞車問題無咁嚴重?
967上繁全部車唔入欖隧;
968部分班次唔入欖隧。
呢到已經減省左唔少壓力。

咁點解屯轉要所有960、59X等密車線繁時班班都入哂去?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
elmmoo 發表於 2022-10-3 13:56 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-10-3 13:53
但繁時駛唔駛所有線所有班次都停呢?

不如諗下點解欖隧轉乘站繁時既塞車問題無咁嚴重?

因為呢兩條線都要車海打對家 🫣
巴士的膠 發表於 2022-10-3 14:08 來自手機 | 顯示全部樓層

個站多人用,排長龍先要擴建啫,否則好似青沙、青嶼幹線咁多幾條少幾條線都係咁。要加嘅除咗泊位,仲應該加拍卡機同安排碼頭線兩架一齊上。
巴士迷A號 發表於 2022-10-3 14:14 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2022-10-3 13:28
260X/263開兩味直接點對點運人已經少好多人轉車

其實再擴建嘅話 要由站尾跑去263個站頭追車都幾吃力...
可惜咁多年嚟都冇考慮過要拆分支由其他細區開車 要人堆曬喺轉車站轉車但係又負荷唔到
cwsj2003 發表於 2022-10-3 14:33 | 顯示全部樓層
Samuel8204 發表於 2022-10-3 12:19
真係神奇,唔係諗將啲多餘線踢出去轉車站,而係夾硬擴建。超哥啲奴才果然秉承「一日解決一個問題,但係引申 ...

擴建先有工程,工程就會有..大家都明
KE7066 發表於 2022-10-3 15:01 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2022-10-3 13:48
60M同62X無可能飛站,因為呢兩條線需要接載外區入屯門工廠區返工嘅乘客。

反而係59A、59M同59X要重組路線 ...

62X 無可能咁過去十年全日前係點運作
leefung 發表於 2022-10-3 16:40 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2022-10-3 15:01
62X 無可能咁過去十年全日前係點運作

過去係繁時,依家係全日....
另外要配合車海級聯合班次免得屯門客坐鐵....

ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-3 17:56 來自手機 | 顯示全部樓層
leefung 發表於 2022-10-3 16:40
過去係繁時,依家係全日....
另外要配合車海級聯合班次免得屯門客坐鐵....

東九三飛都唔算好易等,特別係而家259D疏咗,同西九四飛仲爭好遠,62X要飛轉車站咁不如唔好全日,入轉車站先係62X全日最主要目的
非繁忙時間其實轉車站冇乜問題,62P開埋下繁回程V City 尾站已經足夠,62X可以照停
hadboy5 發表於 2022-10-3 17:56 來自手機 | 顯示全部樓層

只要安排部份路線同一位置上落客,已經解決排長龍的問題啦....唔需要咁多路線