hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵列車車門鬆脫 有乘客稱要徒步行路軌折返旺角站 ...
開啟左側

港鐵列車車門鬆脫 有乘客稱要徒步行路軌折返旺角站

Man@MFHK 發表於 2022-11-14 23:07 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2022-11-14 22:56
乘客唔會知道有無條件去番油麻地站。
而事後亦都講出﹐就係列車撞到隧道內的支架出事﹐即係列車同隧道牆已 ...

乘客當然唔識,就係因為班黃衫廢柴個個唔做野,剩係點班客入隧道就算,完全唔支援班客,同推班客去死有乜分別。
上面有版友不斷話唔落車就有機會變燒豬,但隻字不提落左路軌摸黑入隧道隨時變肉醬。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

Volvo B8L
eternalflame 發表於 2022-11-15 01:02 | 顯示全部樓層
唔落車會怕變燒豬個決定即使正確
重點亦唔係有煙定無煙
客觀事實係無跟逃生指引做
有人話逃生個時指引係死
但訂得出黎就自然有原因要咁做
例如乘客係逃生時受驚會容易迷失
隧道入面亦有大量設施可能會kick腳或者撞到
所以先要做咁多步驟去配合
而唔係TO講句你地走啦就落track

睇返2019年茘景站附近出軌事件嘅報導
點解個次又有職員睇波口同帶返乘客去茘景站而今次無呢?
teddybus 發表於 2022-11-15 05:27 來自手機 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2022-11-14 23:07
乘客當然唔識,就係因為班黃衫廢柴個個唔做野,剩係點班客入隧道就算,完全唔支援班客,同推班客去死有乜 ...

得喇!知你馬後炮最醒,唔係廢柴Man喇!
黃衫隊真係冇咗你唔得㗎!!!

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
直角=1507 + 10 真正Keyboard Fighter

查看全部評分

cruisesnet 發表於 2022-11-15 09:42 | 顯示全部樓層

AlexLee 發表於 2022-11-14 20:58
正正就係按路軌方向直行先出事

直行嘅話會去咗觀塘綫月台

尼樣野我承認錯誤, 原來個渡線唔係正常既X型
tomtom2015 發表於 2022-11-15 19:56 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2022-11-14 22:39
睇返西鐵著火份報告,當時有職員帶人疏散,同時有開隧道燈、有停其他車、有人守波口

https://www.legco. ...

而家睇返,九鐵真係專業好多......

Ohm 發表於 2022-11-15 19:59 | 顯示全部樓層
琴日睇電視新聞,就話如果打開咗緊急斜道,係連控制中心都會知道,有無人知係咪真係有警報連接去控制中心? 如果係,咁都好多人失責喎
HV9990 發表於 2022-11-16 04:37 | 顯示全部樓層

呢單嘢根本政府都幫到出晒面,求其輕描淡寫帶過就算
龜公自己就左閃右避,淨係話會一齊檢討埋,啫係話俾你聽呢單嘢唔係重點
坐控制室嗰班就721發夢發到而家,唔跟指引做嘢,置乘客於危險境地
你話今時今日會搞到要落鑊我就唔係幾信

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
煙神 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

KCRC . Keep Moving
直角=1507 發表於 2022-11-16 08:32 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2022-11-16 04:37
呢單嘢根本政府都幫到出晒面,求其輕描淡寫帶過就算
龜公自己就左閃右避,淨係話會一齊檢討埋,啫係話俾你 ...

4年前已經係喇

Hopuco 發表於 2022-11-16 17:17 | 顯示全部樓層

今日MTR記者會 (source:HK01 https://www.hk01.com/article/836914)

李家潤又指,當日職員初步了解發現有兩卡列車已進入月台,車務控制中心評估情況後,原意安排乘客由職員協助下,從車廂經月台幕門返回油麻地站月台,車務控制中心同車長有保持溝通,「但當日廣播內容可能有不足地方,未能充份清晰講安排,令部份人推開車尾緊急出口的斜道離開車廂。」

李家潤又指,當日車頭駕駛室受損,同時車尾因車輛受損,緊急車輛斜道打開的警報,並無傳至車長,直至數分鐘後才有站務員發現並向控制中心匯報。他說,控制中心知道乘客用緊急通道離開並沿路軌步行後,隨即啟動應變安排,因觀塘同荃灣綫之間有「道岔」位置,控制中心即安排往觀塘綫列車暫停服務,並安排乘客步行到旺角站月台,職員即在軌道範圍檢查,確保無乘客逗留。

李家潤稱,資料顯示,乘客使用車尾緊急出口通道及控制中心指示停觀塘綫停車之前,「有時間差距」,觀塘綫有有列車在當時由旺角站開出,往黃埔方向行駛,相信有乘客應見到有列車,「乘客有咁嘅經驗,我哋覺得絕不理想,會深入調查安排,再次向乘客致歉。」

=====
簡單講就係當時情況太混亂,車長可能表達錯誤,導致乘客自行疏散。而有幾分鐘時間車長、站務員到控制中心都唔知有人進入左路軌。
Ricky403 發表於 2022-11-16 21:06 來自手機 | 顯示全部樓層

班客唔係話TO叫佢地喺車尾走咩
相信呢份報告咁寫佢地唔會滿意
不過真係有人care先算

都好好彩雖然有人真心行錯方向去咗KTL路軌
饒倖第一批人黎到嗰陣即班車已經喺佢地視線範圍內,下班車就起碼2分鐘後,所以無大傷亡